Politico: Πόσο ασφαλής είναι η επιστροφή των εκτοπισμένων στη Συρία

Σημείο καμπής στη Συρία η ανατροπή του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ που ανοίγει ευρύ πεδίο συζήτησης σχετικά με την τύχη εκατομμυρίων πολιτών της χώρας που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Τη στιγμή που σειρά ευρωπαϊκών χωρών παγώνουν τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου, το Politico επιχειρεί μία ανασκόπηση όσον αφορά στην επόμενη μέρα για τους εκτοπισμένους. Πολλοί, όπως γράφει το αμερικανικό δίκτυο, εκ των 6 εκατ. Σύρων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους από την έναρξη του εμφυλίου το 2011 μπορεί τώρα να ελπίζουν ότι η πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ θα τους επιτρέψει επιτέλους να επιστρέψουν.

Ωστόσο δεν είναι τόσο απλό. Το έθνος είναι διαλυμένο από τον πόλεμο, και όχι μόνο. Οι φονικοί σεισμοί έχουν εντείνει τη χαορική κατάσταση. Οι υποδομές ύδρευσης και υγειονομικής περίθαλψης της Συρίας είναι κατεστραμμένες και η χώρα χρειάζεται δισεκατομμύρια δολάρια για ανοικοδόμηση. Η φυγή του Άσαντ είναι σίγουρα ένα σημείο καμπής στον εμφύλιο, ο οποίος ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 όταν ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον άοπλων διαδηλωτών που ζητούσαν μεγαλύτερη ελευθερία και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν σημαίνει ότι η σύγκρουση έχει τελειώσει.

Η ξαφνική κατάρρευση της δικτατορίας του Άσαντ ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας για τους Σύρους που έχουν αναγκαστεί να φύγουν, όμως η υφιστάμενη δεινή κατάσταση σημαίνει ότι η επιστροφή στην πατρίδα δεν θα είναι εύκολη απόφαση. Πολλοί έχουν ενσωματωθεί στις νέες τους πατρίδες ή μπορεί να φοβούνται ότι οι μάχες θα αναζωπυρωθούν μεταξύ των διαφόρων ομάδων ανταρτών, αποτελώντας ιδιαίτερη απειλή για τις μειονότητες. Ορισμένοι δεν έχουν κανένα σπίτι για να επιστρέψουν.

Εκατομμύρια εκτοπισμένοι-τεράστιες κατασροφές

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η κατάσταση στη Συρία παραμένει «μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις εκτοπισμού στον κόσμο». Η υπηρεσία εκτιμά ότι το 2023 θα υπάρχουν περίπου 6,4 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες παγκοσμίως, εκ των οποίων 5,1 εκατομμύρια θα ζουν σε γειτονικές χώρες – Αίγυπτο, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία.

Αν και η απομάκρυνση του Άσαντ μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τη Συρία, θα χρειαστεί πολύς χρόνος -και χρήμα- για την ανοικοδόμηση της χώρας. Αν οι πρόσφυγες επιλέξουν τελικά να επιστρέψουν -ή αν οι χώρες υποδοχής τους αποφασίσουν να ανακαλέσουν το καθεστώς διεθνούς προστασίας τους- θα βρουν περισσότερα συντρίμμια παρά ευκαιρίες, γράφει το Politico. Δεκατρία χρόνια εμφύλιων συγκρούσεων – και οι ισχυροί σεισμοί του περασμένου έτους – έχουν οδηγήσει στη δραματική φτωχοποίηση της Συρίας, της οποίας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 87% μεταξύ 2011 και 2021.

Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ενέκρινε ποτέ την ανακήρυξη της Συρίας ως ασφαλούς χώρας, η νέα Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ήδη υποσχεθεί να γίνει σκληρή στο μεταναστευτικό και η Συρία θα μπορούσε κάλλιστα να βρεθεί στο στόχαστρό της, καταλήγει το Politico.

Ποιες χώρες έχουν ανακοινώσει αναστολή χορήγησης ασύλου σε Σύριους

Ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, παγώνουν τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους λόγω της αβέβαιης πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα της Μέσης Ανατολής μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ. Όπως έγινε γνωστό, και το Παρίσι υιοθετεί αυτού του είδους την πολιτική κινούμενο σε παρόμοιο μήκος κύματος με Βερολίνο και Βιέννη.

Ειδικότερα, η γαλλική κυβέρνηση εργάζεται για την αναστολή εξέτασης των τρεχουσών υποθέσεων χορήγησης ασύλου ανθρώπων από τη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι η απόφαση για το ζήτημα πιθανότατα θα ληφθεί εντός των επόμενων ωρών.

Η απόφαση της Γερμανίας

«Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί πολιτικά στην χώρα. Δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές εκτιμήσεις αυτή την στιγμή. Κάθε απόφαση θα ήταν τώρα αδύναμη», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων στο περιοδικό Der Spiegel. Η BAMF ανέφερε ακόμη ότι η απόφασή της αφορά 42.270 αιτήσεις ασύλου οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχουν και 46.000 προκαταρκτικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο για την ώρα δεν επηρεάζονται.

Η συζήτηση πάντως σχετικά με το εάν οι Σύροι θα πρέπει να συνεχίσουν να μένουν στην Γερμανία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Πολιτικοί της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ζητούν επαναπατρισμό των Σύρων το συντομότερο δυνατό. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Γενς Σπαν πρότεινε η κυβέρνηση να ναυλώσει αεροσκάφη και να καταβάλει 1.000 ευρώ σε κάθε έναν που θα επιστρέφει στην Συρία, ενώ εισηγήθηκε η Γερμανία, να διοργανώσει την άνοιξη από κοινού με την Αυστρία, την Τουρκία και την Ιορδανία «διάσκεψη ανασυγκρότησης» της Συρίας.

Η απόφαση της Αυστρίας

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, λόγω της πτώσης του καθεστώτος στην Συρία.

«Έδωσα εντολή στο υπουργείο να προετοιμάσει πρόγραμμα συντεταγμένης επιστροφής και απέλασης προς την Συρία», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ και διευκρίνισε ότι αναστέλλεται και το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης. «Η πολιτική κατάσταση στην Συρία έχει αλλάξει θεμελιωδώς και ραγδαία τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στην σχετική ανακοίνωσή του

Η Κοπεγχάγη, το Όσλο και η Στοκχόλμη αναστέλλουν την εξέταση αιτημάτων ασύλου

Η Δανία και η Νορβηγία και η Σουηδία ανακοίνωσαν, με τη σειρά τους, πως αναστέλλουν την εξέταση αιτημάτων χορήγησης ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες.

Η απόφαση του Λονδίνου

Η βρετανική κυβέρνηση πάγωσε την έκδοση αποφάσεων για αιτήματα παροχής ασύλου σε Σύρους, καθώς το Λονδίνο αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση, μετέδωσε πριν από ένα 24ωρο το Bloomberg, επικαλούμενο έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Scroll to Top