Στρατός

Ποια είναι τα στρατόπεδα που πρόκειται να συγχωνευτούν σύμφωνα με τον Δένδια

Σαρωτικές αλλαγές και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα έρχονται στις Ένοπλες Δυνάμεις με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέσα στην επόμενη δεκαετία, όπως προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Κύριος στόχος της νέας αυτής δομής είναι η οικονομία κλίμακας στον Ελληνικό Στρατό, με ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν να είναι το κλείσιμο 137 στρατοπέδων μέσα στο 2025, καθώς «δεν έχει λογική να έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τις ΗΠΑ» όπως σημείωσε ο υπουργός στη Βουλή, χθες Πέμπτη 14 Νοεμβρίου

Πρόκειται για μονάδες που ουσιαστικά υπολειτουργούν και σύμφωνα με ρεπορτάζ από την «ΝΕΑ», ένα από αυτά τα στρατόπεδα θα βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης όπως και άλλο ένα με… καμινάδα στην Αττική. Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με πληροφορίες, λουκέτο θα μπει στη Σχολή Εκπαίδευσης Τεχνικών Τηλεπικοινωνίας (ΣΕΤΤΗΛ) στον Πύργο, στη Σχολή Μαγείρων στο Γύθειο και δομές σε μια σειρά από πόλεις, όπως στην Τρίπολη, τη Λαμία και την Άρτα.

Συγκεκριμένα για την Αττική, η λίστα των «λουκέτων» περιλαμβάνει εγκαταστάσεις στο Καπανδρίτι και τη Μαλακάσα, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης αναμένεται να κλείσει εγκατάσταση αποθηκών, ενώ συγχωνεύσεις δομών που υπολειτουργούν προβλέπονται ακόμα και στον ακριτικό Έβρο.

Αναδιάταξη και συγχωνεύσεις

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, στα νησιά του Αιγαίου δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές ή λουκέτα, πλην της εσωτερικής αναδιάταξης και μετεγκατάστασης στρατιωτικών δομών. Επίσης στη Στερεά Ελλάδα μονάδα με 41 αποθήκες, εκ των οποίων οι 30 είναι άδειες, θα μεταφερθεί σε άλλο στρατόπεδο του ίδιου σχηματισμού.

Στη Μακεδονία υπάρχουν δύο μονάδες του ίδιου σχηματισμού σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα με απόσταση μόλις 200 μέτρων το ένα από το άλλο. Θα συγχωνευθούν στο ένα από τα δύο στρατόπεδα.

Σε παραμεθόρια περιοχή τρία στρατόπεδα με λίγα χιλιόμετρα απόσταση μεταξύ τους που φιλοξενούν ισάριθμες μονάδες, ανορθολογικά υποστελεχωμένες, θα συγχωνευθούν.

Scroll to Top