Περιορισμός Υδατανθράκων: Πόσο αποτελεσματικός είναι στην απώλεια βάρους;

Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται όταν προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώνει το σώμα μας. Η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση.

«Πρόκειται για μια μάλλον γκρίζα ζώνη», αναφέρει η Μπέθαν Κράους, διατροφολόγος επιδόσεων στο Πανεπιστήμιο του Λάφμπορο. Όπως λέει, δεν θα συνιστούσε στους αθλητές που παρακολουθεί να αποκλείσουν εντελώς τους υδατάνθρακες όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τις πατάτες ή τα γλυκά. «Ωστόσο, η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων μπορεί να είναι ωφέλιμη για την απώλεια βάρους, εφόσον μπορούμε να ελέγξουμε τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη», προσθέτει.

Η Κράους επισημαίνει ότι η μείωση του σωματικού βάρους εξαρτάται κυρίως από το ενεργειακό ισοζύγιο δηλαδή να τρώμε λιγότερες θερμίδες απ’ όσες καίμε καθημερινά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους: είτε αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητα, είτε περιορίζοντας την ποσότητα του φαγητού, είτε προτιμώντας τροφές με χαμηλότερη θερμιδική πυκνότητα.

Ο περιορισμός κάποιων μορφών υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία θερμιδικού ελλείμματος, όχι επειδή οι υδατάνθρακες από μόνοι τους «παχαίνουν», αλλά γιατί άλλα θρεπτικά στοιχεία – όπως οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά και οι φυτικές ίνες συμβάλλουν περισσότερο στο αίσθημα του κορεσμού. «Όταν επενδύουμε περισσότερο από το θερμιδικό μας “κεφάλαιο” σε αυτές τις τροφές, νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα», εξηγεί η Κράους.

Για τον λόγο αυτό, προτείνει την επιλογή ενός πλήρους και ισορροπημένου γεύματος που περιλαμβάνει πρωτεΐνη, λαχανικά και καλά λιπαρά, καθώς αποτελεί την καλύτερη «επένδυση» για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους αλλά και για τη συνολική υγεία.

Κύλιση στην κορυφή