Σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώνονται 35 χρόνια από την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης, ο σημαντικός πολιτικός και δημοσιογράφος, ο συμφιλιωτής και ενωτικός, που έχασε τη ζωή του σε τρομοκρατική επίθεση από τη 17 Νοέμβρη το 1989.
Η δολοφονία του συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία και σημάδεψε μια από τις πιο ταραγμένες πολιτικές περιόδους στη σύγχρονη Ελλάδα. Η ζωή και το έργο του Παύλου Μπακογιάννη Ο Παύλος Μπακογιάννης γεννήθηκε το 1935 στο Καρπενήσι. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στη Δυτική Γερμανία, όπου συνέχισε τις σπουδές του με διδακτορικό στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και αναλυτής σε γερμανικά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης, με σημαντική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών (1967-1974). Με την πτώση της χούντας, ο Μπακογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε την πολιτική του πορεία.
Ως δημοσιογράφος, ανέδειξε σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, ενώ με τις αναλύσεις του προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα που υπήρχε στη χώρα ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά. Το 1989 εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ήταν παντρεμένος με τη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αργότερα διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Παύλος Μπακογιάννης: Η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε τη μνήμη του
Με ενός λεπτού σιγή και με εισήγηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη, η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε τη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη.
«Σήμερα συμπληρώνονται 35 χρόνια από τη μαύρη επέτειο, κατά την οποία οι εγκληματίες-τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη δολοφόνησαν τον Παύλο Μπακογιάννη, το όραμα και η παρακαταθήκη του οποίου παραμένουν ζωντανά στη μνήμη όλων», τόνισε ο κ. Πλεύρης.
Μητσοτάκης: Τα λόγια του ισχύουν όσο ποτέ, καθώς δικαιώνονται στον χρόνο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μέσω ανάρτησης του στον Παύλο Μπακογιάννη.
«Τα λόγια του Παύλου ισχύουν όσο ποτέ, καθώς δικαιώνονται στον χρόνο. Γίνονται προσωπική πυξίδα όσων ζήσαμε μαζί του. Και οδηγός στη δράση κάθε ελεύθερου πολίτη. Εδώ και 35 χρόνια νικούν και θα νικούν τις άνανδρες σφαίρες», έγραψε.
Ντόρα Μπακογιάννη: «Σαν να ήταν χθες»
Η Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή τη θλιβερή επέτειο ανήρτησε μία φωτογραφία του στο Facebook.
Η ίδια συνόδευσε τη φωτογραφία με το εξής σχόλιο: «35 χρόνια… Σαν να ήταν χθες».
Μπακογιάννης: Βλέπω το χαμόγελό σου στα παιδιά μας
«Βλέπω το χαμόγελο σου στα παιδιά μας και ξέρω πως η ζωή πάντα νικάει. 35 χρόνια μετά, είσαι πάντα εδώ και μας φωτίζεις τον δρόμο» γράφει στην ανάρτησή του για τα 35 χρόνια από τη δολοφονία του πάτερα του, ο γιος του, Κώστας Μπακογιάννης:
Η συγκλονιστική ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Βουλή
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναγκάζεται να τοποθετηθεί, μέσα στη Βουλή, επί της δολοφονίας Μπακογιάννη που έχει συμβεί μόλις λίγες ώρες πριν στο Κολωνάκι, συνταράσσοντας το πανελλήνιο.
Από τους πλέον ψύχραιμους κοινοβουλευτικούς άνδρες του δευτέρου μισού του 20ου αιώνα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκφωνεί μία ιστορική ομιλία, σε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον.
Βρισκόμαστε άλλωστε στο πολιτικά τοξικό 1989 όπου τα πάθη και εντός Βουλής είναι οξυμμένα ενώ μια ολόκληρη παραφιλολογία για τους τρομοκράτες της «17Ν» δηλητηριάζει περαιτέρω το κλίμα.
Στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα αναφέρει:
«Είναι μία πολιτική δολοφονία που προστίθεται σε μια μακρά αλυσίδα δολοφονιών που προηγήθηκαν. Αποτελεί σκληρό πλήγμα για τη Νέα Δημοκρατία. Κι αποτελεί δεινή δοκιμασία για μένα και την οικογένειά μου. Πρέπει όμως αυτή την ώρα της μεγάλης δοκιμασίας να σταθούμε όλοι μας όρθιοι. Να προστατέψουμε τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς της. Σε ό,τι με αφορά, εγώ μια ευχή έχω να εκφράσω. Να είναι το αίμα του Παύλου Μπακογιάννη το τελευταίο αίμα που χύνεται άδικα σε αυτό τον τόπο».
Τελειώνοντας τις λέξεις του και ενώ σύσσωμος η Βουλή χειροκροτεί, η φωνή του λυγίζει. Λίγο αργότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου προσέρχεται στο έδρανό του (πρωθυπουργός είναι ο Τζανής Τζανετάκης) για να τον συλλυπηθεί.
Παύλος Μπακογιάννης: Η δολοφονία
Στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, ο Παύλος Μπακογιάννης δολοφονήθηκε από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη έξω από το γραφείο του στην Αθήνα. Η επίθεση αυτή προκάλεσε σοκ στο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της χώρας. Η 17 Νοέμβρη είχε στοχοποιήσει τον Μπακογιάννη για τη στάση του υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της ειρήνης μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων, θεωρώντας τον εκπρόσωπο του πολιτικού συστήματος που ήθελαν να πλήξουν.
Η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη δεν έβαλε φρένο στις προσπάθειες για εθνική συμφιλίωση. Αντιθέτως, έγινε σύμβολο της ανάγκης για ενότητα και ειρηνική συνύπαρξη. Η μνήμη του συνεχίζει να ζει μέσα από τα έργα του και τις αξίες που πρέσβευε.