Μετά από 7,5 χρόνια προσωπικής και δικαστικής μάχης, η Σοφία Παυλίδου αισθάνεται ανακούφιση, δύναμη και δικαίωση. Με μια ανάρτηση στα social media, η ηθοποιός αντέδρασε στην απόφαση του Εφετείου που έκρινε οριστικά ένοχο τον Μάνο Παπαγιάννη για τον ξυλοδαρμό της, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή.
Η Σοφία Παυλίδου έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, όπου και περιέγραψε με έντονη συναισθηματική φόρτιση τη δύσκολη διαδρομή της από το 2018 μέχρι σήμερα, αναφέροντας: «Εχθές, έπειτα από 7,5 χρόνια αγώνα, η δικαιοσύνη έκρινε. Μετά από μία πρωτόδικη απόφαση που είχε καταδικάσει τον θύτη σε τετράμηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή, το Εφετείο επιβεβαίωσε την ενοχή του, απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια να μειωθεί ή να ανατραπεί η ποινή του. Νιώθω απέραντη χαρά και ανακούφιση που το δικαστικό μας σύστημα επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η αλήθεια έχει αξία και πως κανείς δεν είναι πάνω από το δίκαιο. Ήταν μία μακρά και δύσκολη πορεία. Από τότε που υπέβαλα μήνυση για τη βία που δέχτηκα στον εργασιακό μου χώρο, η μάχη απαιτούσε υπομονή, θάρρος και αφοσίωση. Παρότι η αναμονή έμοιαζε ατελείωτη, ποτέ δεν αμφέβαλα για την απόφασή μου να μιλήσω».
Το μήνυμά της είναι ξεκάθαρο και θέλησε να αναφέρει πως η σιωπή δεν είναι λύση, και η έκφραση δεν είναι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση απέναντι στον εαυτό του καθενός και τους άλλους. «Το να μιλάμε δεν είναι απλώς δικαίωμά μας, είναι καθήκον μας. Κάθε φορά που μιλάμε, διαλύουμε τη σιωπή που κρύβει τη βία και καταρρίπτουμε τα στερεότυπα που επιτρέπουν την ανοχή της», έγραψε.
Δείτε την ανάρτησή της
Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η τοποθέτησή της για τον χώρο του θεάτρου, στον οποίο, όπως σημείωσε, επί χρόνια επικρατούσε «μία κουλτούρα σιωπής και ανοχής απέναντι σε συμπεριφορές που δεν έχουν καμία θέση ούτε στην τέχνη ούτε πουθενά αλλού». Ωστόσο, τόνισε με ελπίδα ότι «η αλλαγή μπορεί να είναι αργή, αλλά είναι αναπόφευκτη, όταν βρίσκουμε το θάρρος να μιλήσουμε».
«Εχθές, έπειτα από 7,5 χρόνια αγώνα, η δικαιοσύνη έκρινε. Μετά από μία πρωτόδικη απόφαση που είχε καταδικάσει τον θύτη σε τετράμηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή, το Εφετείο επιβεβαίωσε την ενοχή του, απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια να μειωθεί ή να ανατραπεί η ποινή του. Νιώθω απέραντη χαρά και ανακούφιση που το δικαστικό μας σύστημα επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η αλήθεια έχει αξία και πως κανείς δεν είναι πάνω από το δίκαιο.
Ήταν μία μακρά και δύσκολη πορεία. Από το 2018, όταν υπέβαλα μήνυση για τη βία που δέχτηκα από έναν συνάδελφό μου στον εργασιακό μου χώρο έως σήμερα, η μάχη αυτή απαιτούσε υπομονή, θάρρος και αφοσίωση. Παρότι υπήρχαν στιγμές που η αναμονή και η ταλαιπωρία έμοιαζαν ατελείωτες, ποτέ δεν αμφέβαλα για την απόφασή μου να μιλήσω.
Η εμπειρία αυτή με δίδαξε πόσο σημαντικό είναι να σπάμε τη σιωπή μας όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με βίαιες συμπεριφορές. Το να μιλάμε δεν είναι απλώς δικαίωμά μας—είναι καθήκον μας, τόσο προς τον εαυτό μας όσο και προς τους άλλους. Κάθε φορά που μιλάμε, διαλύουμε τη σιωπή που κρύβει τη βία και καταρρίπτουμε τα στερεότυπα που επιτρέπουν την ανοχή της.
Στον καλλιτεχνικό χώρο υπήρξε για χρόνια μία κουλτούρα σιωπής και ανοχής απέναντι σε συμπεριφορές που δεν έχουν καμία θέση ούτε στην τέχνη ούτε πουθενά αλλού. Σήμερα, όμως, περισσότεροι άνθρωποι υψώνουν τη φωνή τους. Η αλλαγή μπορεί να είναι αργή, αλλά είναι αναπόφευκτη, όταν βρίσκουμε το θάρρος να μιλήσουμε.
Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη και ελπίζω η δική μου εμπειρία να αποτελέσει ένα μήνυμα ελπίδας και αποφασιστικότητας για όσους διστάζουν. Μιλήστε. Υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Η αλήθεια σας,αξίζει να ακουστεί.
Ευχαριστώ από καρδιάς τη Ρέα Τουτουντζή, την Κόνη Μεταξα, τον Σωτήρη Καλυβάτση που όσες φορές τους κάλεσε ο Εισαγγελέας ήταν εκεί .Τον δικηγόρο μου Αλέξανδρο Μίντζια και όλους εσάς που με τα μηνύματα σας ήσασταν στο πλευρό μου όλο αυτόν τον καιρό.
Σήμερα δεν νιώθω μόνο δικαιωμένη—νιώθω πιο δυνατή από ποτέ. Κάτια γνωρίζω πως κι εσύ αισθάνεσαι δικαιωμένη από κει ψηλά», ανέφερε στην ανάρτησή της.