Ο κόσμος ρίχνει μια πρώτη ματιά μέσα σε μια λαμπερή νέα Παναγία των Παρισίων, καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε μια τηλεοπτική περιοδεία για να σηματοδοτήσει την επικείμενη επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού. Πέντε και μισό χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, το γοτθικό κόσμημα του Παρισιού έχει ανακαινιστεί, προσφέροντας στους επισκέπτες κάτι που υπόσχεται να είναι μια συναρπαστική οπτική απόλαυση.
Nous y sommes. pic.twitter.com/oBjrTpuvFZ
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 29, 2024
Ο πρόεδρος – συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπριζίτ και τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού Λοράν Ούλριχ – ξεκινά ένα πρόγραμμα τελετών που θα κορυφωθεί με μια επίσημη «είσοδο» στον καθεδρικό ναό στις 7 Δεκεμβρίου και την πρώτη καθολική λειτουργία την επόμενη μέρα. Αφού επισκεφτεί τα κυριότερα σημεία της ανακαίνισης του κτιρίου 700 εκατομμυρίων ευρώ – συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων ξύλων της οροφής που αντικαθιστούν το μεσαιωνικό πλαίσιο που καταναλώθηκε στη φωτιά – πρόκειται να εκφέρει ομιλία στην οποία θα ευχαριστήσει περίπου 1.300 τεχνίτες και γυναίκες που βοήθησαν στην ανακασκευή.
Το ανανεωμένο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων είχε κρατηθεί αυστηρά μυστικό – με λίγες μόνο εικόνες που κυκλοφόρησαν όλα αυτά τα χρόνια που σηματοδοτούν την πρόοδο των εργασιών ανακαίνισης. Αλλά οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο εσωτερικό πρόσφατα λένε ότι η εμπειρία προκαλεί δέος, ο καθεδρικός ναός υψώνεται από μια νέα διαύγεια και φωτεινότητα που σηματοδοτούν μια έντονη αντίθεση με τη διάχυτη κατήφεια του παρελθόντος.
Το βράδυ της 15ης Απριλίου 2019, οι θεατές σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν έκπληκτοι καθώς μεταδίδονταν ζωντανές εικόνες με πορτοκαλί φλόγες να απλώνονται κατά μήκος της οροφής του καθεδρικού ναού και στη συνέχεια -στην κορύφωση της πυρκαγιάς- το κωδωνοστάσιο του 19ου αιώνα να πέφτει στο έδαφος. Ο καθεδρικός ναός – η δομή του οποίου ήταν ήδη αιτία ανησυχίας πριν από την φωτιά – υποβαλλόταν σε εξωτερική ανακαίνιση εκείνη την εποχή. Μεταξύ των θεωριών για την αιτία της πυρκαγιάς είναι ένα τσιγάρο που άφησε ένας εργάτης ή μια ηλεκτρική βλάβη.
Περίπου 600 πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες για 15 ώρες. Κάποια στιγμή, υπήρχε ο φόβος ότι οι οκτώ καμπάνες στον βόρειο πύργο κινδύνευαν να πέσουν, κάτι που θα είχε καταρρίψει τον ίδιο τον πύργο, και πιθανώς μεγάλο μέρος των τειχών του καθεδρικού ναού. Στο τέλος η δομή σώθηκε.
Αυτό που καταστράφηκε ήταν το κωδωνοστάσιο, τα ξύλινα δοκάρια της οροφής (γνωστά ως «δάσος») και η πέτρινη καμάρα πάνω από το κέντρο του εγκάρσιου και τμήμα του σηκού. Υπήρξαν επίσης μεγάλες ζημιές από πτώση ξύλων και τοιχοποιίας και από νερό από πυροσβεστικά λάστιχα. Ευτυχώς ό,τι σώθηκε έγινε μια πολύ μεγαλύτερη λίστα – συμπεριλαμβανομένων όλων των βιτρώ, των περισσότερων αγαλμάτων και έργων τέχνης και του ιερού λειψάνου που είναι γνωστό ως το στέμμα των αγκαθιών. Το όργανο – το δεύτερο μεγαλύτερο στη Γαλλία – επηρεάστηκε άσχημα από τη σκόνη και τον καπνό, αλλά επισκευάστηκε.