Παρίσι: Με την παρουσία Μητσοτάκη η Σύνοδος 31 ηγετών για την Ουκρανία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο, Πέμπτη 27 Μαρτίου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία, που διοργανώνεται στο Παρίσι. Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι μεσολάβησαν για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι ηγέτες 31 χωρών, μεταξύ των οποίων μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέρχονται την Πέμπτη στο Παρίσι για μια σύνοδο κορυφής υψηλού ρίσκου για την ασφάλεια της Ουκρανίας και για να θέσουν τις βάσεις των μακροπρόθεσμων εγγυήσεων ασφαλείας. Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, μεταξύ των κρατών που θα δώσουν το παρών θα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Νορβηγία. Το βράδυ της Τετάρτης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φιλοξένησε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για ένα δείπνο εργασίας πριν από τη σύνοδο. «Η Γαλλία θα καταστήσει την επιδίωξη και την ενίσχυση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας κορυφαία προτεραιότητά της», ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Συνασπισμός των προθύμων»

Ο πρωταρχικός στόχος της συνόδου κορυφής είναι να οριστικοποιήσει ποιες εγγυήσεις ασφαλείας είναι διατεθειμένα να προσφέρουν τα ευρωπαϊκά έθνη – συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν ειρηνευτικά στρατεύματα επί τόπου στην Ουκρανία, καθώς η πλήρους κλίμακας εισβολή που εξαπέλυσε εναντίον της η Ρωσία διανύει τον τέταρτο χρόνο της. Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία φέρονται επίσης να εργάζονται για την παρουσίαση μιας ειρηνευτικής συνθήκης στις ΗΠΑ, η οποία πιθανότατα θα συζητηθεί την Πέμπτη. Οι χώρες που θα συμφωνήσουν σε αυτή τη συμφωνία θα σχηματίσουν έναν «συνασπισμό των προθύμων».

Η σύνοδος κορυφής της Πέμπτης πραγματοποιείται σε μια κομβική στιγμή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι μεσολάβησαν για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Γάλλοι αξιωματούχοι, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί. «Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί», προειδοποίησε το Ελυζέ, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως «πρώτο βήμα», αλλά ανεπαρκή για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.

Το Παρίσι επιμένει ότι όλες οι προσπάθειες διεξάγονται σε πλήρη συντονισμό με την Ουάσινγκτον. «Όλα αυτά γίνονται με πλήρη διαφάνεια με τους Αμερικανούς εταίρους μας», δήλωσε η γαλλική προεδρία, ενώ ο Μακρόν πρόκειται να ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής.

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Την Τρίτη, κορυφαίοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας του Τραμπ αποκάλυψαν την απαξιωτική τους στάση για την Ευρώπη σε μια άκρως απόρρητη ομαδική συνομιλία που διέρρευσε όταν ένας δημοσιογράφος προστέθηκε κατά λάθος στη συζήτηση. «Συμμερίζομαι πλήρως την απέχθειά σας για τον παρασιτικό τρόπο της Ευρώπης. Είναι αξιολύπητο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Έγκσεθ, εξοργίζοντας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Τα βασικά σημεία συζήτησης

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της συνόδου κορυφής είναι η ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία, με κάθε συμμετέχουσα χώρα να αναμένεται να περιγράψει τι είναι διατεθειμένη να κάνει. Μια άλλη εστίαση θα είναι η εξασφάλιση μιας «πλήρους κατάπαυσης του πυρός», η οποία έχει γίνει αποδεκτή από την Ουκρανία, αλλά για την οποία η Ρωσία δεν έχει ακόμη δηλώσει τη θέση της.

Ωστόσο, η Γαλλία παραμένει επιφυλακτική απέναντι σε οποιεσδήποτε ρωσικές υποσχέσεις. «Γνωρίζουμε για τι είδους εξαπάτηση και χειραγώγηση έχει ήδη αποδειχθεί ικανή η Ρωσία», σημείωσε πηγή της γαλλικής προεδρίας. Τρίτον, να παράσχει μακροπρόθεσμη υποστήριξη στον ουκρανικό στρατό ως «πρώτη γραμμή άμυνας της Ευρώπης… για να αποτρέψει περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε το περιβάλλον του Μακρόν.

Το πιο ευαίσθητο θέμα, ωστόσο, θα είναι η πιθανή δημιουργία μιας «δύναμης κατευνασμού». Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάπτυξη ειρηνευτικών στρατευμάτων, μια επιλογή που υποστηρίζεται σθεναρά από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ζήτημα της αποστολής ειρηνευτικών στρατευμάτων αποτελεί ακανθώδες θέμα μεταξύ του μπλοκ των 27 χωρών, με χώρες όπως η Ιταλία και η Πολωνία να αντιτίθενται σε αυτό το αποτέλεσμα.

Κύλιση στην κορυφή