Την ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης του Ζάππειου Μεγάρου στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021- 2027», ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.
Συγκεκριμένα, το έργο, συνολικής δημόσιας δαπάνης 8.104.629,57 ευρώ, αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση και απόδοση του εμβληματικού κτιρίου, από την κατηγορία Ε΄ στην κατηγορία Β΄, αλλά και τον ευρύτερο εκσυγχρονισμό του, με την επισκευή και την αποκατάσταση ζημιών στην υποδομή του.
Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε και ο κ. Παπαθανάσης, προβλέπονται παρεμβάσεις όπως η τοποθέτηση θερμομόνωσης και υγρομόνωσης στις στέγες, τοποθετήσεις ξύλινων κουφωμάτων με ενεργειακούς υαλοπίνακες, αντικαταστάσεις αντλιών θερμότητας και κεντρικών κλιματιστικών μονάδων, αντικατάσταση αντλιών πρωτεύοντος και δευτερεύοντος κυκλώματος ψύξης – θέρμανσης με νέες πιο αποδοτικές αντλίες, αντικατάσταση των υδραυλικών δικτύων με νέα, εγκατάσταση νέων δικτύων αεραγωγών, νέα εγκατάσταση φωτισμού με λαμπτήρες τεχνολογίας LED με δυνατότητα αυτοματισμών φωτισμού.
Η σχετική πράξη εκδόθηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης- Ταμείου Συνοχής, με δικαιούχο την Επιτροπή Ολύμπιων & Κληροδοτημάτων, το Δ.Σ. της οποίας έχει τη διοικητική οργάνωση του ιστορικού κτιρίου.
Ιστορική κληρονομιά
Το Ζάππειον Μέγαρον αποτελεί ιστορική κληρονομιά στον ελληνικό πολιτισμό. Σχεδιάστηκε από τον Θ. Χάνσεν (1874-1888). Ο Ευαγγελής Ζάππας, Έλληνας Πατριώτης και Βορειοηπειρώτης Εθνικός Ευεργέτης, είχε το όραμα της αναγεννήσεως του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και αφιέρωσε τη ζωή του στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και του πανελληνισμού καθώς και στην προαγωγή των τεχνών.
Το Ζάππειον Μέγαρον, για πάνω από 130 χρόνια, παρακολούθησε κάθε στιγμή της ιστορικής πορείας της πατρίδας μας και του Ελληνισμού γενικότερα. Στον περιβάλλοντα χώρο του διεξάγονται σπουδαία πολιτιστικά και πνευματικά γεγονότα.