Ολοκληρώθηκε η σύνοδος στο Παρίσι – «Σε νέο στάδιο οι σχέσεις ΕΕ με ΗΠΑ»

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη άτυπη σύνοδος που συγκάλεσε στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών επτά ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, στον απόηχο του αποκλεισμού των Ευρωπαίων από τον Ντόναλντ Τραμπ στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται έντονη διπλωματική κινητικότητα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με τον Λαβρόφ να μεταβαίνει στο Ριάντ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μετείχαν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπως ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία Κιθ Κέλογκ, επιβεβαίωσαν άλλωστε τον αποκλεισμό της Ευρώπης από τις συνομιλίες, ενώ τις προηγούμενες ημέρες τέθηκαν υπό αμφισβήτηση και οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ ως προς το ΝΑΤΟ, όπως σημειώνει και η Deutsche Welle.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, δεν μπορεί να της επιβληθεί καμία συμφωνία κάθ’ υπαγόρευση», τόνισε ασφάλεια ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το Παρίσι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν για το μέλλον της Ουκρανίας και την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Όπως δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος από το Παρίσι, είναι σαφές ότι πρέπει να στηρίζουμε την Ουκρανία και αυτό είναι δυνατό μόνο αν τη χρηματοδοτούμε.

Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ όσον αφορά την ευθύνη για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει «να ενεργούν πάντα από κοινού» για την ασφάλεια υπογράμμισε.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη για την Ευρώπη», έγραψε σε ανάρτησή του μετά την αποχώρηση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων από την άτυπη σύνοδο στο Παρίσι και πρόσθεσε: «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι συζητείται η ειρήνη για την Ουκρανία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μια υπαγορευμένη ειρήνη και ότι η Ουκρανία πρέπει να δεχτεί ό,τι της παρουσιάζεται. Το συντονίσαμε αυτό στενά με τον Ζελένσκι».

«Με άλλα λόγια, το ΝΑΤΟ βασίζεται στο γεγονός ότι πάντα ενεργούμε από κοινού και μοιραζόμαστε τον κίνδυνο, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλειά μας. Αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί» ανέφερε ο Σολτς. Επιπλέον, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της χαλάρωσης του δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη της να ανταποκριθούν στις δαπάνες για την παροχή της αμυντικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Τόνισε επίσης ότι αν τα ευρωπαϊκά κράτη δαπανούν πάνω από 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, η Γερμανία θεωρεί ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί μέρος των ορίων του προϋπολογισμού της ΕΕ. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να ενισχύει τον στρατό της.

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι «εντελώς πρόωρη» και «εξαιρετικά ακατάλληλη» όσο ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέροντας ότι του προκάλεσε εντύπωση ότι συζητείται αυτό το ενδεχόμενο χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποια συμφωνία ειρήνης. Τάχθηκε επίσης για άλλη μία φορά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας.

19:46 Σολτς: Κανένας δεν μπορεί να υπαγορεύσει όρους στην Ουκρανία

Κανένας δεν θα υπαγορεύσει οτιδήποτε στην Ουκρανία επισήμανε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την ευρωπαϊκή συνάντηση κορυφής που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχθεί όλα όσα της παρουσιάζονται υπό οποιουσδήποτε όρους», επέμεινε και τόνισε πως «η Ουκρανία μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε εμάς».

19:38 Τουσκ: Καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν τις δαπάνες για την άμυνα

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ασκεί πίεση στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν μαζικά τις αμυντικές δαπάνες και να μην συγκρουστούν με τις ΗΠΑ την Τρίτη, αναφέρει το Politico.

«Θα ρωτήσω ευθέως τους πρωθυπουργούς που συγκεντρώνονται σήμερα στο Παρίσι, είναι έτοιμοι να λάβουν μια σοβαρή απόφαση;» δήλωσε ο Τουσκ προσερχόμενος στη συνάντηση, αναφερόμενος στις αμυντικές δαπάνες. «Η Πολωνία αποτελεί δυστυχώς εξαίρεση στον κανόνα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει».

Τα σχόλια του Τουσκ – του οποίου η χώρα δαπανά το 4,7% του ΑΕΠ σε νατοϊκές στρατιωτικές δαπάνες – έρχονται καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να διαμορφώσουν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και να ενισχύσουν την ικανότητα της ηπείρου να αποτρέψει τη Ρωσία υπό την πίεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

19:31 – Μελόνι: Συμφωνεί με τον Βανς για την ελευθερία του λόγου και διαφωνεί με τη Σύνοδο του Παρισιού

Μπορεί η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι να βρίσκεται στο Παρίσι για την έκτακτη άτυπη Σύνοδο που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο δεν συμφωνεί με την ευρωπαϊκή γραμμή σχετικά με τις θέσεις των ΗΠΑ για την Ουκρανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιταλικού μέσου Corriere della Sera, η Μελόνι ταξίδεψε στη Γαλλία με μία ατζέντα απέχει κατά πολύ από την ατμόσφαιρα που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

18:30 Πεσκόφ: Ενθαρρυντικό το ότι όλοι συζητούν τώρα για το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ενώ είναι σε εξέλιξη η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, οι Σεργκέι Λαβρόφ και Γιούρι Ουσάκοφ μεταβαίνουν σήμερα στο Ριάντ για συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ειδικότερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα συμμετάσχουν αύριο, Τρίτη, σε συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία για την αποκατάσταση των αμερικανορωσικών σχέσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση θα είναι επίσης αφιερωμένη στην προετοιμασία ενδεχόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία, ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το ότι όλοι συζητούν τώρα για το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Γιούρι Ουσάκοφ σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το πώς θα ξεκινήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ορίσει έναν επικεφαλής διαπραγματευτή για να συνομιλήσουν με τη Ρωσία.

18:15 Κέλογκ σε Ζελένσκι: Κανείς δεν θα επιβάλει συμφωνία στην Ουκρανία

Από την πλευρά του, έμμεση απάντηση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και στους Ευρωπαίους, έδωσε ο απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στη Ρωσία και την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ. Κανείς δεν θα επιβάλει συμφωνία στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αυτός και ο λαός της Ουκρανίας θα πάρουν αυτή την απόφαση, τόνισε τη Δευτέρα ο Κιθ Κέλογκ. 

«Η δουλειά μας είναι να εργαστούμε ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία» τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης.   

«Ο σχεδιασμός για το ταξίδι στην Ουκρανία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, θα συναντηθώ με τον Ζελένσκι» πρόσθεσε ο Κέλογκ. 

Διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος ακούσει απόψεις από κάθε πλευρά, αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι λογικό να κάτσουν όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη συζήτησης της ειρηνευτικής συμφωνίας». 

Σολτς: Αναγκαίος ένας ισχυρός ουκρανικός στρατός

Ταυτόχρονα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε στους δημοσιογράφους σε προεκλογική εκδήλωση για την «ανάγκη ενός ισχυρού ουκρανικού στρατού», όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν γερμανικά στρατεύματα για μια πιθανή μελλοντική ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία.

«Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις πάνω από τα κεφάλια των Ουκρανών; Είναι απολύτως σαφές για μένα ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε έναν πολύ ισχυρό ουκρανικό στρατό, ακόμη και σε καιρό ειρήνης», δήλωσε η καγκελάριος.

«Αυτό θα είναι ένα σημαντικό έργο για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους διεθνείς συμμάχους».

Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία όσο υπάρχει πόλεμος, προσθέτοντας ότι μελλοντικά ζητήματα σχετικά με την αρχιτεκτονική ασφαλείας θα συζητηθούν «όταν έρθει η ώρα».

Ο Σολτς είναι ένας από τους Ευρωπαίους ηγέτες που μεταβαίνει στο Παρίσι για την έκτακτη σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί πως πριν από τη “μίνι” Σύνοδο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ για το ουκρανικό, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται «έναν νέο τρόπο σκέψης», αλλά και «ενίσχυση της άμυνας».

Κύλιση στην κορυφή