Ογδόντα χώρες κάλεσαν από κοινού την Κυριακή να αποτελέσει η «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας τη βάση για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας, αν και ορισμένες βασικές αναπτυσσόμενες χώρες στη διάσκεψη στην Ελβετία δεν συνυπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν. Οι συμμετέχοντες Ινδία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα —που εκπροσωπήθηκαν από υπουργούς Εξωτερικών ή απεσταλμένους κατώτερου επιπέδου— ήταν μεταξύ εκείνων που δεν υπέγραψαν το τελικό έγγραφο, το οποίο επικεντρώθηκε σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας, επισιτιστικής ασφάλειας και ανταλλαγή κρατουμένων.
Με την έκδοση του ανακοινωθέντος ολοκληρώθηκε η διήμερη διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία, που έλαβε χώρα στο θέρετρο Μπούργκενστοκ, από την οποία ωστόσο απουσίαζε η Ρωσία, η οποία δεν είχε προσκληθεί, αλλά πολλοί συμμετέχοντες ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε έναν οδικό χάρτη για την ειρήνη. Η απουσία της Ρωσίας και της Κίνας, υποστηρίζουν αναλυτές, δημιουργεί ελάχιστες προσδοκίες ότι θα υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα από τη διήμερη διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία
Οι βασικοί άξονες της συζήτησης
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν πως θα εξομαλυνθούν τα ζητήματα της πυρηνικής ασφάλειας, της ανταλλαγής κρατουμένων και των εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία που έχουν προκύψει λόγω του διετούς πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας. Πολλοί ελπίζουν ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει μια μέρα, σε μια αντίστοιχη ειρηνευτική διάσκεψη, αλλά λένε ότι πρέπει να συμφωνήσει να σεβαστεί το έδαφος της Ουκρανίας – περίπου το ένα τέταρτο του οποίου κατέχει.
Ο βασικός σύμμαχός της, η Κίνα, η οποία δεν συμμετείχε, και η Βραζιλία, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση ως «παρατηρητής», προσπάθησαν από κοινού να σχεδιάσουν εναλλακτικές οδούς προς την ειρήνη. Η συνάντηση προσπάθησε επίσης να επαναφέρει τα φώτα της δημοσιότητας στον πόλεμο, σε μια εποχή που οι συγκρούσεις στη Γάζα, οι εθνικές εκλογές και άλλες ανησυχίες έχουν τραβήξει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης.
Η υποστήριξη των Δυτικών και άλλων ηγετών στη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία για την ειρήνη στην Ουκρανία δείχνει πως το διεθνές δίκαιο μπορεί να αποκατασταθεί, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη διήμερη σύνοδο που διεξήχθη στο Μπούργκενστοκ.
«Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να επιτύχουμε αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε στην ολομέλεια. «Θα αποδείξουμε σε όλους πως ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ μπορεί να αποκατασταθεί με πλήρη αποτελεσματικότητα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.