Βομβαρδισμοί στη βόρεια Γάζα

ΟΗΕ για Γάζα: Αδύνατη η παροχή βοήθειας στα βόρεια-Πρακτικές γενοκτονίας

Η πρόσβαση της βοήθειας στη Γάζα είναι σε χαμηλό σημείο καθώς οι παραδόσεις σε τμήματα του πολιορκούμενου βόρειου τμήματος του θύλακα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν, δήλωσε σήμερα Παρασκευή (15/11) αξιωματούχος του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια. Οι παρατηρήσεις αυτές είναι αντίθετες με την εκτίμηση των ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ δεν παρεμποδίζει τώρα την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας, αποφεύγοντας τους περιορισμούς στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια. Το Ισραήλ έχει πει πως εργάζεται σκληρά προκειμένου να βοηθήσει να ικανοποιηθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα.

«Από τη δική μας οπτική γωνία, όλοι οι δείκτες που μπορείτε ενδεχομένως να σκεφθείτε για την ανθρωπιστική απόκριση, όλοι τους πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση», είπε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη σχετικά με το αν η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει βελτιωθεί. «Η πρόσβαση είναι σε χαμηλό σημείο. Χάος, οδύνη, απελπισία, θάνατος, καταστροφή, εκτοπισμός είναι σε υψηλό σημείο», πρόσθεσε.

Ο Λέρκε εξέφρασε ανησυχία για τη βόρεια Γάζα όπου οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να κατευθυνθούν νότια, καθώς συνεχίζεται η εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα μήνα. Το Ισραήλ λέει πως οι επιχειρήσεις του εκεί έχουν σκοπό να αποτρέψουν την ανασύνταξη των μαχητών της Χαμάς. «Είδαμε και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στη βόρεια Γάζα, η οποία είναι ουσιαστικά τώρα υπό πολιορκία και είναι σχεδόν αδύνατο να παραδοθεί βοήθεια εκεί. Άρα η επιχείρηση τελεί υπό ασφυξία».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν σε επιστολή στις 13 Οκτωβρίου έδωσαν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους έναν κατάλογο συγκεκριμένων βημάτων που πρέπει να κάνει το Ισραήλ μέσα σε 30 ημέρες προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη κατάσταση στη Γάζα. Αν δεν το κάνει, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ. Άλλες οργανώσεις αρωγής, εκτός του ΟΗΕ, λένε πως το Ισραήλ απέτυχε να εκπληρώσει τα αιτήματα — ισχυρισμό που απέρριψε το Ισραήλ.

ΟΗΕ: Οι πρακτικές του Ισραήλ στη Γάζα έχουν χαρακτηριστικά γενοκτονίας

Ειδική επιτροπή του ΟΗΕ σε έκθεσή της τόνισε ότι οι ισραηλινές πρακτικές στη Λωρίδα της Γάζας «συνάδουν με τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας». Η επιτροπή, η οποία συστάθηκε το 1968 για να παρακολουθεί την ισραηλινή κατοχή στη Δυτική Όχθη, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για το ότι το Ισραήλ «χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου» στη σύγκρουση και ότι εφαρμόζει ένα «σύστημα απαρτχάιντ» στη Δυτική Όχθη, αλλά και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Προσθέτει ότι «άμαχοι έχουν σκοτωθεί αδιακρίτως και δυσανάλογα μαζικά στη Γάζα» ενώ αναφέρεται και στις τραγικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν οι Παλαιστίνιοι, οι οποίες έχουν προκαλέσει, μεταξύ άλλων, την αύξηση των αποβολών και των θνησιγενών γεννήσεων. Από την κλιμάκωση της σύγκρουσης και έπειτα, «Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει δημόσια πολιτικές που στερούν από τους πολίτες τρόφιμα, νερό και καύσιμα, υποδεικνύοντας την πρόθεσή τους να εργαλειοποιήσουν την παροχή βασικών αγαθών για πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους», ανέφερε η έκθεση. Μέλη της επιτροπής είναι εκπρόσωποι τριών κρατών μελών: της Σρι Λάνκας, της Μαλαισία και της Σενεγάλης. Αν και ζήτησαν να επισκεφτούν τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, τα Υψίπεδα του Γκολάν, αλλά δεν έλαβαν απάντηση.

Η έκθεση έρχεται παράλληλα με τη διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο διερευνά τον ισχυρισμό της Νότιας Αφρικής ότι η εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα είναι γενοκτονία. Το Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ (χωρίς αυτό να είναι η τελεσίδικη απόφαση) να λάβει προσωρινά μέτρα για να αποτρέψει την πραγματοποίηση γενοκτονίας – δεν έχει πάντως τον τρόπο να εφαρμόσει αυτή την απόφαση. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την ισραηλινή κυβέρνηση, αναφέρει ο Guardian.

Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ έχει παρουσιάσει τον ΟΗΕ ως εμμονικό και προκατειλημμένο απέναντι στη χώρα. Η ισραηλινή αποστολή ενημέρωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει να συνεργάζεται με την Unrwa, την κύρια υπηρεσία αρωγής που παρέχει υπηρεσίες πρόνοιας στους Παλαιστίνιους, εντός των επόμενων τριών μηνών.

Scroll to Top