Παρά το γεγονός πως τόσο η πλευρά Καραμανλή, όσο και η πλευρά Σαμαρά τονίζουν σε όλους τους τόνους πως η εκδήλωση της 1ης Ιουλίου δεν συνδέεται με την προεδρία της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν ανοίξει αυτή την συζήτηση. Κάποιοι τοποθετούνται ήδη δημόσια και κάποιοι άλλοι σε συζητήσεις και συναντήσεις που θυμίζουν τις παλαιότερες πολιτικές «ζυμώσεις» σε διάφορα, γνωστά «γαλάζια» στέκια. Ο κοινός παρανομαστής αυτών των συζητήσεων είναι πως ήρθε η ώρα για έναν «δεξιό» πρόεδρο της Δημοκρατίας που να συμβολίζει το DNA της Νέας Δημοκρατίας και να συγκεντρώνει τα στοιχεία της παράδοσης του κόμματος, με ειδικό βάρος και ερείσματα στην διεθνή σκηνή.
Οι συζητήσεις αυτές έχουν ωριμάσει πολύ περισσότερο μετά τις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών στο πολεμικό μουσείο. Είναι ενδεικτικό του κλίματος, πως υπέρ μιας κεντροδεξιάς υποψηφιότητας που να συγκεντρώνει αυτά τα στοιχεία και να έχει και την ανάλογη ιστορική πολιτική διαδρομή προκρίνουν ήδη, περίπου 20 «γαλάζιοι» βουλευτές.
Πάντως, ο Κώστας Καραμανλής, έχει ελαττώσει στο ελάχιστο τις συναντήσεις του στην πλατεία Μαβίλη, ακριβώς για να μην υπάρχουν διαρροές και πολύ περισσότερο να αποφύγει την σπέκουλα των «καθημερινών συνομιλητών». Συνομιλεί μόνο με ανθρώπους που γνωρίζει πως κρατάνε το στόμα τους «κλειστό». Αυτό που επαναλαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι πως «όποτε αισθάνεται την ανάγκη να μιλήσει για το καλό της χώρας και του Έθνους, θα το κάνει απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα», με ότι αυτό συνεπάγεται. Ασφαλώς το όνομα του Κώστα Καραμανλή «φιγουράρει» πρώτο στην λίστα, ωστόσο, μόλις έγινε γνωστή η κοινή παρουσία τους στο πολεμικό μουσείο, άρχισαν να κυκλοφορούν άλλα σενάρια και να γίνονται συζητήσεις γύρω από τα ονόματα του Παναγιώτη Πικραμένου και του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα.
Για τον δε Τασούλα, λένε στο πρωθυπουργικό γραφείο πως είναι μια υποψηφιότητα που δεν πρόκειται να αμφισβητήσει κανένας γαλάζιος βουλευτής ενώ για τον Παναγιώτη Πικραμένο πως δεν πρόκειται να βρεθεί απέναντι του ο Αντώνης Σαμαράς. «Ποιος από τους Σαμαρικούς και δη ο ίδιος ο Σαμαράς θα πούνε όχι στο «κλάμα» της δικαίωσης του Πικραμένου στην υπόθεση Νοβάρτις;», τονίζει στο the leader.gr, κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Από την κυβέρνηση βέβαια θέλουν να κλείσουν τη σχετική συζήτηση – θεωρούν πως είναι νωρίς – και να εστιάσουν σε μια σειρά άλλων θεμάτων της επικαιρότητας.
Αδιαμφισβήτητα, πάντως το «γαλάζιο» ραντεβού των δύο πρώην πρωθυπουργών είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ήταν η πρώτη φορά που μίλησαν και οι δύο στην ίδια εκδήλωση με το κόσμο να κατακλύζει όλους τους χώρους του πολεμικού μουσείου και να βρίσκεται μέχρι έξω στην Ριζάρη!
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του the leader.gr οι δυο τους, Καραμανλής και Σαμαράς, συναντήθηκαν σε κλειστό χώρο στο Κολωνάκι, μακρυά από τα αδιάκριτα βλέμματα, τουλάχιστον δύο φορές, προκειμένου να συντονίσουν το πλαίσιο των ομιλιών τους και να μην «πέσει ο ένας πάνω στον άλλον». Αν βάλει κανείς τις δύο ομιλίες δίπλα – δίπλα και τις «αποκρυπτογραφήσει», εύκολα αντιλαμβάνεται πως ο ένας « έκοβε και ο άλλος έραβε». Κάτι σαν «χορογραφία» ένα πράγμα…
Άλλωστε, η πρώτη φράση του Καραμανλή με το που ανέβηκε στο βήμα αμέσως μετά τον Αντώνη Σαμαρά, «τώρα τι να πω κι εγώ, τα είπες όλα εσύ», δείχνει πως απλά συμφωνούσε απόλυτα με τον προλαλήσαντα!!!