Νίκος Δένδιας

Οι ριζικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις από τον Νίκο Δένδια και ο ελληνικός Iron Dome που θωρακίζει τη χώρα όσο ποτέ

Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις της, καθώς η στρατηγική μεταρρύθμιση που υλοποιείται από την κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, υπόσχεται να αναβαθμίσει την αμυντική ισχύ της χώρας. Με κεντρικό στόχο τη δημιουργία ενός μικρότερου, αλλά ισχυρότερου στρατεύματος, η νέα δομή βασίζεται στη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως drones, συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, και την ενίσχυση της δυνατότητας αποτροπής κάθε μορφής απειλής. Ο σχεδιασμός αυτός αναμένεται να μεταμορφώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έως το 2035, προσφέροντας στη χώρα μας ισχυρή αμυντική θωράκιση σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών προκλήσεων.

Ο Ελληνικός «Iron Dome»: Μια καινοτομία που θωρακίζει τη χώρα

Η σημαντικότερη πτυχή της αμυντικής αναβάθμισης της Ελλάδας είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, εμπνευσμένου από τον περίφημο «Iron Dome» του Ισραήλ. Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, η Ελλάδα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Ισραήλ για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου πολυεπίπεδου συστήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει κινητές μονάδες προστασίας, ικανές να αναχαιτίζουν πυραύλους μικρού και μεγάλου βεληνεκούς, drones, καθώς και υπερηχητικούς πυραύλους.

Το ελληνικό σύστημα θα αποτελείται από τρία βασικά συστήματα:

• DAVID’S SLING (Σφεντόνα του Δαυίδ): Ένα σύγχρονο αντιβαλλιστικό σύστημα με εμβέλεια έως 300 χιλιόμετρα και ταχύτητα βλημάτων που φτάνει τα 7.5 Mach.

• BARAK MX: Σχεδιασμένο για την αναχαίτιση στόχων σε αποστάσεις 35-150 χιλιομέτρων, με ύψος δράσης έως 30 χιλιόμετρα.

• SPYDER: Ένα αυτοκινούμενο σύστημα μικρής και μεσαίας εμβέλειας, εξοπλισμένο με πυραύλους Python-5 και Derby.

Το συνολικό κόστος του συστήματος αναμένεται να ανέλθει στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και προβλέπεται να είναι επιχειρησιακά έτοιμο μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια. Ενσωματώνοντας σύγχρονες τεχνολογίες από το Ισραήλ, αλλά και τη χρήση των υπαρχόντων συστημάτων όπως οι Patriot και οι S-300, το ελληνικό «Iron Dome» θα παρέχει πλήρη κάλυψη στον εναέριο χώρο της χώρας, προστατεύοντας τόσο την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και τα νησιά.

Ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με συνολικά 200 μαχητικά αεροσκάφη 4,5ης και 5ης γενιάς. Συγκεκριμένα, ο στόλος θα αποτελείται από:

• 120 εκσυγχρονισμένα F-16 Viper.

• 24 Rafale, με την προσθήκη άλλων 16 αεροσκαφών του ίδιου τύπου.

• 40 F-35 (σε δύο φάσεις παραλαβής).

Με την αναβάθμιση των αεροσκαφών και την απόκτηση νέων τύπων, στόχος είναι η ομοιοτυπία στον στόλο της Π.Α., ώστε να επιτευχθεί μείωση κόστους συντήρησης και μεγιστοποίηση επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας. Επιπλέον, η χώρα επενδύει στην ανάπτυξη και χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων (drones) και συστημάτων αντι-drones για κάθε μονάδα, καθιστώντας την Πολεμική Αεροπορία ικανή να ανταποκριθεί σε κάθε σύγχρονη πρόκληση.

Στον τομέα του Πολεμικού Ναυτικού, η ενίσχυση προβλέπει την απόκτηση 16 κύριων μονάδων επιφανείας, οι οποίες περιλαμβάνουν φρεγάτες τελευταίας γενιάς, κορβέτες και νέα υποβρύχια. Με τη δυνατότητα στρατηγικών πλήγματων μέσω βλημάτων Scalp Naval, το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει την ικανότητα να επιχειρεί πέρα από την υπεράσπιση του Αιγαίου, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης.

Νέες δυνατότητες και τεχνολογίες για τον Ελληνικό Στρατό

Η αναβάθμιση του Ελληνικού Στρατού επικεντρώνεται στη δημιουργία μικρότερων, πιο ευέλικτων και τεχνολογικά προηγμένων μονάδων. Κάθε μονάδα θα είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα συστήματα αντι-drones και θα διαθέτει τη δυνατότητα χρήσης drones για αναγνώριση και επιθέσεις. Επιπλέον, η θωράκιση των νησιών θα ενισχυθεί με την τοποθέτηση αρμάτων μάχης τρίτης γενιάς και στρατηγικών πυραύλων μακράς εμβέλειας.

Μια σημαντική καινοτομία είναι η δημιουργία ειδικών μονάδων, όπως:

• Μονάδες Κυβερνοχώρου (Μονάδα 1864).

• Μονάδες Διαστημικών Εφαρμογών (Μονάδα 1912).

• Μονάδες Ηλεκτρονικών Πληροφοριών (Μονάδα 1821).

Η εισαγωγή αυτών των μονάδων σηματοδοτεί την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή του κυβερνοπολέμου και των διαστημικών τεχνολογιών. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η δημιουργία ενός ελληνικού δορυφόρου για την υποστήριξη των δορυφορικών επικοινωνιών και την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων.

Μείωση στρατοπέδων και αναδιοργάνωση

Ένα σημαντικό μέρος της μεταρρύθμισης αφορά τη μείωση του αριθμού των στρατοπέδων και τη συγκέντρωση δυνάμεων σε ευέλικτες μονάδες. Συγκεκριμένα, 132 στρατόπεδα προβλέπεται να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν μέχρι το 2025, ενώ ο αριθμός των σχηματισμών θα μειωθεί δραστικά. Ο στόχος είναι να εξαλειφθεί η ανισορροπία στη στελέχωση των μονάδων, με ορισμένες να έχουν πληρότητα κάτω από 30% και άλλες πάνω από 130%.

Κοινωνική διάσταση και στήριξη των στρατιωτικών

Η μεταρρύθμιση δεν περιορίζεται μόνο στα επιχειρησιακά σχέδια, αλλά περιλαμβάνει και μέτρα στήριξης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Νίκος Δένδιας προανήγγειλε ένα πρόγραμμα στήριξης της οικογένειας των στρατιωτικών, το οποίο θα είναι «το καλύτερο στον δημόσιο τομέα». Οι στρατιωτικές σχολές επίσης ενισχύονται, με αυξημένη αποζημίωση και βελτιωμένες υποδομές.

Μια ιστορική μεταρρύθμιση με στόχο την αποτροπή και την ειρήνη

Ο συνολικός σχεδιασμός της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων αποσκοπεί όχι μόνο στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, αλλά και στην προάσπιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Με την ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών, την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων και τη δημιουργία ενός στρατού ικανού να ανταποκρίνεται σε κάθε απειλή, η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια υπερσύγχρονη αμυντική δύναμη.

Η μεταρρύθμιση αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού κράτους στον τομέα της Εθνικής Άμυνας και αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες δεκαετίες. Με ηγεσία που επενδύει στην καινοτομία και στη στρατηγική συνεργασία με συμμάχους, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια εποχή όπου η αποτροπή και η αμυντική ισχύς αποτελούν θεμέλιο της εθνικής ασφάλειας. 

Scroll to Top