Ο κορυφαίος ογκολόγος, καθηγητής Justin Stebbing, συνιστά την προσθήκη ενός δημοφιλούς γαλακτοκομικού προϊόντος στη διατροφή για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου.
Το γιαούρτι, πέρα από το ότι αποτελεί αγαπημένο τρόφιμο, λειτουργεί και ως αντικαρκινικός σύμμαχος για το έντερο, χάρη στα ωφέλιμα βακτήρια που περιέχει, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου έως και 20%.
Ποια είναι όμως η ιδανική ημερήσια ποσότητα γιαουρτιού σύμφωνα με τον καθηγητή;
Προτιμήστε τα απλά γιαούρτια
«Τα στοιχεία που προκύπτουν υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι ορισμένων επιθετικών μορφών καρκίνου [του εντέρου]» και συγκεκριμένα 1 μερίδα την ημέρα παρέχει στο έπακρο τις θρεπτικές ιδιότητές του. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα γιαούρτια όμοια διατροφική και αντικαρκινική αξία, όπως προειδοποίησε ο ειδήμονας.
«Διαφορετικές διαδικασίες ζύμωσης μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη διαφορετικών επίπεδων ωφέλιμων βακτηρίων, γι’ αυτό αναζητήστε γιαούρτια που παράγονται από ζωντανές καλλιέργειες», δήλωσε ο καθηγητής Stebbing και όπως συμπλήρωσε τα απλά, μη ζαχαρούχα και πλήρη σε λιπαρά είδη τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε χορταστικές πρωτεΐνες και χαμηλότερη ποσότητα ζάχαρης, καθώς και πρόσθετων.
Ο καθηγητής Justin Stebbing παρατηρεί ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα μπορεί να μειώσει κατά 1/5 τις πιθανότητες εμφάνισης συγκεκριμένου τύπου καρκίνου του εντέρου σε βάθος τριών δεκαετιών.
Σύμφωνα με τη μελέτη του, η προστατευτική δράση αποδίδεται στα bifidobacterium, ωφέλιμα βακτήρια που συμβάλλουν στην πέψη των φυτικών ινών, στην αποτροπή λοιμώξεων και στη μείωση φλεγμονών στην επένδυση του εντέρου.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 130.000 άτομα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενισχύει παρόμοια ευρήματα βρετανικών μελετών, σύμφωνα με τις οποίες η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης γάλακτος κατά ένα μόνο ποτήρι μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, χάρη στα θρεπτικά εντερικά βακτήρια και στο ασβέστιο.
Στοιχεία της Cancer Research UK δείχνουν ότι το 54% των καρκίνων του εντέρου θα μπορούσε να προληφθεί με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Οι συστάσεις του καθηγητή Stebbing έρχονται εν μέσω ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων σε άτομα κάτω των 50 ετών, πολλοί από τους οποίους είναι υγιείς και γυμνασμένοι.













