Ρωσικός στρατός

Ο Ουκρανικός στρατός κατέλαβε την πόλη Σούντζα- Στρατηγικό σημείο διανομής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη

Υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Ουκρανίας είναι, πλέον, ρωσική πόλη Σούντζα, στην περιφέρεια του Κουρσκ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που είπε ότι «ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρε Σίρσκι ανέφερε την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της πόλης Σούντζα από τα χέρια ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων».

Η Σούντζα, που είχε πληθυσμό 5.000 κατοίκων πριν από την έναρξη του πολέμου, διαθέτει υποδομές για διοχέτευση του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη. Είναι 9,6 χιλιόμετρα εντός της ρωσικής επικράτειας και αποτελεί τον μεγαλύτερος από τους 80 οικισμούς που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι κατέλαβε κατά τη διάρκεια των 10 ημερών από την έναρξη της αιφνιδιαστικής εισβολής της στη Ρωσία.

Και ενώ ορισμένοι κάτοικοι της Σούντζα έχουν παραμείνει στην πόλη, προφυλαγμένοι από τις μάχες σε υπόγεια καταφύγια, οι περισσότεροι έχουν απομακρυνθεί. «Κρυφτήκαμε στους θάμνους», είπε μια γυναίκα, η Τατιάνα Ανικέγιεβα, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση από μια εγκατάσταση που βοηθούσε τους εκτοπισμένους. «Εθελοντές μοίραζαν νερό, φαγητό, ψωμί σε ανθρώπους που έφευγαν. Οι ήχοι από τους βομβαρδισμούς ήταν συνεχείς. Το σπίτι έτρεμε».

Η Σούντζα φιλοξενεί έναν σταθμό μέτρησης για το ρωσικό φυσικό αέριο που φθάνει από τη δυτική Σιβηρία, το οποίο στη συνέχεια ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών προς την Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 3% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου.

«Κάποιοι έξυπνοι άνθρωποι στο Κίεβο σκέφτηκαν ότι θα πρέπει να καταλάβουν αυτή την πόλη-κόμβο, και έτσι ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να την καταστρέψει για να την πάρει πίσω», δήλωσε ο Αντρέι Φεντόροφ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σε τηλεοπτική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης. «Αυτό σημαίνει ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα σταματήσουν, λόγω των ενεργειών της Ρωσίας, όχι της Ουκρανίας. Παρεμπιπτόντως, αυτό θα πλήξει πολύ σκληρά την Ουγγαρία και τη Σλοβακία», πρόσθεσε. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ένδειξη διακοπής της ροής του αερίου.

Ουκρανία: Ελέγχουμε 82 κοινότητες

Η Ουκρανία λέει ότι ελέγχει 82 κοινότητες και 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη ρωσική παραμεθόριο περιοχή του Κουρσκ. «Συνολικά, από την έναρξη των επιχειρήσεων στην περιφέρεια του Κουρσκ, τα στρατεύματά μας έχουν προωθηθεί σε βάθος 35 χιλιομέτρων», δήλωσε ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρε Σίρσκι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Έχουμε πάρει τον έλεγχο 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους και 82 κοινοτήτων», συμπλήρωσε, περιγράφοντας πως η κατάσταση βρίσκεται «υπό έλεγχο».

Επιπλέον, ο Ολεξάντρε Σίρκι είπε ότι η Ουκρανία εγκατέστησε μια στρατιωτική διοίκηση στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ.

Ο Πούτιν στέλνει δυνάμεις στο Μπέλγκοροντ

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης αφιερωμένης στην ασφάλεια των παραμεθόριων περιοχών, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αντρέι Μπελούσοφ έκανε λόγο για «καταμερισμό επιπλέον δυνάμεων και μέσων» στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με εκείνη του Κουρσκ, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν εισβάλει από την 6η Αυγούστου.

«Η συνάντηση (…) επέτρεψε να συζητήσουμε επιπλέον μέτρα που στοχεύουν στο να εγγυηθούμε την ακεραιότητα και το απαραβίαστο του εδάφους, όπως και την προστασία του πληθυσμού και των υποδομών στην περιοχή του Μπέλγκοροντ έναντι των επιθέσεων των στρατιωτικών δυνάμεων» του ουκρανικού στρατού, ανέφερε ο Ρώσος υπουργός στο Telegram.

Χθες πάντως, για πρώτη φορά από την ουκρανική εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ, στις 6 Αυγούστου, ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι ανακατέλαβε το χωριό Κρούπετς.

Λουκασένκο: Έκκληση σε Ρωσία και Ουκρανία να τερματίσουν τον πόλεμο

Σήμερα, έκκληση σε Ρωσία και Ουκρανία να τερματίσουν τον πόλεμο απηύθυνε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, καθώς συνεχίζεται η εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ. Η έκκληση του προέδρου της Λευκορωσίας και συμμάχου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Λουκασένκο, για ειρήνευση έγινε στη διάρκεια συνέντευξης με το ρωσικό κρατικό δίκτυο Rossiya-1 . Αναφερόμενος στoν πόλεμο που ξεκίνησε με την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ο Λουκασένκο είπε: «Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ας τερματίσουμε αυτή τη συμπλοκή».

«Ούτε ο ουκρανικός λαός, ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Λευκορώσοι τη χρειάζονται», συνέχισε στη συνέντευξη. «Αυτοί στη Δύση είναι που χρειάζονται [τον πόλεμο]. Δεν μπορώ να αποκαλύψω αυτά τα γεγονότα, είναι απολύτως ταξινομημένα. Αλλά μερικές φορές μιλούν ανοιχτά — υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι λένε “ας χτυπιούνται μεταξύ τους — Ουκρανοί, Ρώσοι — ας πεθάνουν όλοι σε αυτό το καζάνι”». Η Λευκορωσία του Λουκασένκο έχει επιτρέψει σε ρωσικές δυνάμεις να επιτεθούν μέσω εδαφών της στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Λευκορωσία και πυρηνικά όπλα.

Scroll to Top