Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και τις εκπλήξεις της ομιλίας του για ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στη διεθνή σκηνή, σε μια περίοδο γεμάτη γεωπολιτικές προκλήσεις. Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί την εξ αναβολής επίσκεψή του στον Λίβανο, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και σημασίας για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.
Η σημασία της επίσκεψης στον Λίβανο
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Βηρυτό, η πρώτη από ηγέτη μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ στις 26 Νοεμβρίου, σηματοδοτεί τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή. «Αύριο, κ. πρόεδρε, θα βρεθώ στον Λίβανο, στην πρώτη επίσκεψη ευρωπαίου πρωθυπουργού στη χώρα μετά την τελευταία ανακωχή και τις εξελίξεις στη Συρία, κάτι που επιβεβαιώνει τον ρόλο της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι, όπου θα επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην ενίσχυση των κρατικών δομών του Λιβάνου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου, που διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην εφαρμογή της εκεχειρίας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη της ελληνικής κοινότητας του Λιβάνου, ενισχύοντας τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας των δύο χωρών.
«Έχουμε ρόλο και λόγο στη Συρία»
Η συγκυρία της επίσκεψης αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Σε δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι εξελίξεις στη Συρία αποτελούν μια τεράστια γεωπολιτική αλλαγή. «Αυτό που γίνεται στη Συρία είναι μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με τις σταθερές που γνωρίζαμε στη Μέση Ανατολή. Εμείς, προφανώς, έχουμε ρόλο και λόγο στο τι γίνεται σήμερα στη Συρία, για τρεις λόγους: πρώτον, γιατί είμαστε πολύ κοντά. Δεύτερον, διότι είμαστε οι φυσικοί θεματοφύλακες του ορθόδοξου στοιχείου και στον Λίβανο και στη Συρία. Τρίτον, η διασφάλιση της προστασίας των μειονοτήτων έχει τεράστια σημασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το μεταναστευτικό στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Οι εξελίξεις στη Συρία φέρνουν νέες προκλήσεις στο μεταναστευτικό, με την Ελλάδα να αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της. Η κυβέρνηση έχει ήδη παγώσει προσωρινά τις αποφάσεις για αιτήσεις ασύλου Σύρων πολιτών, αναμένοντας την αποκρυστάλλωση της κατάστασης στη Συρία. Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα αναμένεται να σηματοδοτήσει τη σταδιακή διακοπή χορήγησης ασύλου και την προώθηση επιστροφών προσφύγων.
Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών θα τεθεί στο τραπέζι της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2024, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Τετάρτη. Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει τη γρήγορη υιοθέτηση μιας νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την επιτάχυνση των επιστροφών και τον καθορισμό ενός ενιαίου πλαισίου. Το ζήτημα της επιστροφής των Σύρων προσφύγων αποτελεί πλέον κοινό στόχο για πολλά κράτη-μέλη, ενώ η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να ενισχύσει τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.
Η Ελλάδα ως παράγοντας σταθερότητας
Η στρατηγική της Ελλάδας να εδραιωθεί ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύεται μέσα από την ενεργή συμμετοχή της στις διεθνείς εξελίξεις. Με την επίσκεψη στον Λίβανο, τη συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της, η Ελλάδα καταδεικνύει ότι διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής.
Η Ελλάδα δεν περιορίζεται μόνο στην παρακολούθηση των εξελίξεων, αλλά αναλαμβάνει ενεργές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της σταθερότητας, την ενίσχυση της ειρήνης και την προώθηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό. Μέσα από αυτή τη στρατηγική, η χώρα προβάλλει ως σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα εθνικά της συμφέροντα και τη διεθνή της εικόνα.