Με ένα νέο δημοσίευμα των New York Times με τίτλο «Η νέα απάντηση της Αθήνας σε μια κρίση υδροδότησης: Ένα αρχαίο υδραγωγείο», κάνει λόγο για το έργο που θα δώσει λύση στο φλέγον ζήτημα αναφορικά με την έλλειψη νερού στην πρωτεύουσα. «Έχουμε ένα αρχαίο μνημείο και ένα κατόρθωμα μηχανικής που φέρνουμε στο παρόν για να εξοικονομήσουμε νερό και να δροσίσουμε την πόλη», είπε η Κατερίνα Δημήτρου της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αθηνών στη NYT σχετικά με την αναβίωση του υδραγωγείο.
Στόχος είναι να συμπληρωθεί η παροχή νερού, να βοηθηθεί ο δροσισμός των περιοχών με την άρδευση χώρων πρασίνου και, γενικότερα, είπε η κ. Δημητρού.
Ποιο είναι το Αδριάνειο Υδραγωγείο
Γνωστό ως το Υδραγωγείο του Αδριανού, από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα που το παρήγγειλε τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. ώστε οι Ρωμαίοι να μπορούν να έχουν λουτρά, η κατασκευή στη συνέχεια τροφοδοτούσε την Αθήνα με νερό για αιώνες. Το μήκους περίπου 24 χιλιομέτρων – κυρίως υπόγειο – δίκτυό του εξακολουθεί να τρέχει κάτω από την πόλη και οι αρχές το περιγράφουν ως το μακρύτερο λειτουργικό υπόγειο υδραγωγείο της Ευρώπης.
Ουσιαστικά εξακολουθεί να λειτουργεί, μεταφέροντας νερό από όχθες ποταμών κατά μήκος μιας επικλινής διαδρομής. Αλλά μετά την κατασκευή του πρώτου μεγάλου φράγματος της Αθήνας στις αρχές του 20ου αιώνα για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για νερό, το υδραγωγείο εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό. «Δουλεύει ακόμα, αλλά το νερό σπαταλιέται. Ρέει μέχρι την κεντρική δεξαμενή και μετά ενώνεται με το αποχετευτικό σύστημα και εκτοξεύεται στη θάλασσα. Κανείς δεν το χρησιμοποιεί», είπε στους NYT ο Χρήστος Γιοβανόπουλος, διευθυντής έργου στην τοπική αρχή του Χαλανδρίου.
Πώς ακριβώς θα λειτουργεί το έργο
Τώρα, ένας νέος αγωγός μήκους 4 χιλιομέτρων που θα εισχωρήσει στο υδραγωγείο θα παρέχει σε πολλά σπίτια, καθώς και σε σχολεία και πάρκα μια νέα πηγή νερού έως τον Μάρτιο, είπε ο κ. Γιοβανόπουλος. Τα σπίτια που βρίσκονται πλησιέστερα στον αγωγό θα συνδεθούν απευθείας και τα πιο μακριά θα τροφοδοτούνται με φορτηγά, είπε, σημειώνοντας ότι το νερό θα είναι δωρεάν για τους πρώτους έξι μήνες. Tο νερό, το οποίο δεν είναι πόσιμο, θα προορίζεται για πλύσιμο και κηπουρική για να βοηθήσει στη διατήρηση του πόσιμου νερού που διαφορετικά θα πήγαινε σε τέτοιες χρήσεις.
Ο τελικός στόχος είναι να επεκταθεί το έργο σε άλλους επτά δήμους υπό τους οποίους λειτουργεί το υδραγωγείο, εξοικονομώντας πάνω από 250 εκατομμύρια γαλόνια νερού ετησίως, είπε ο κ. Γιοβανόπουλος. Αυτό είναι ένα κλάσμα από τα περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια γαλόνια νερού που χρησιμοποιούνται ετησίως στην Αθήνα, παραδέχονται όσοι βρίσκονται πίσω από το πιλοτικό έργο. Αλλά η διαδρομή του υδραγωγείου θα ποτίζει και χώρους πρασίνου, που παρέχουν φυσικό δροσιστικό αποτέλεσμα.
Το πιλοτικό έργο, το οποίο υποστηρίχθηκε με 3,1 εκατομμύρια ευρώ, από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κέρδισε επίσης διεθνή αναγνώριση για την αστική καινοτομία και λειτουργεί ως πρότυπο για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.