Ποινική δίωξη εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης «Novartis» ασκήθηκε σήμερα Δευτέρα 20/1. Η δίωξη αφορά στην ψευδή κατάθεση εναντίον πολιτικών προσώπων και έρχεται μετά από δύο μήνες αφού άρθηκε το καθεστώς προστασίας τους από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για ψευδή κατάθεση και ψευδή καταμήνυση αναφορικά με όσα είχαν υποστηρίξει, εμπλέκοντας στην υπόθεση πολιτικά πρόσωπα τα οποία υπέβαλαν εναντίον τους μηνύσεις στη Δικαιοσύνη.
Τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν κατονομάσει ως δωρολήπτες, μεταξύ αυτών ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κ.ά., είχαν καταθέσει σε βάρος τους μηνύσεις, οι οποίες όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν «παγωμένες», καθώς οι δύο μάρτυρες προστατεύονταν από το νόμο, έχοντας τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση». Ωστόσο, με την άρση της προστασίας τους από την Οικονομική Εισαγγελία αποκαλύφθηκαν τα πραγματικά τους στοιχεία ενώ έγινε και πλήρη άρση της δικαστικής προστασίας τους από ενδεχόμενες ποινικές διώξεις.
Και οι δύο με τις κωδικές ονομασίες Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση οι οποίοι είχαν κληθεί σε εξηγήσεις, ως ύποπτοι διάπραξης των αδικημάτων αυτών θα καθίσουν στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών στις 7 Μαρτίου 2025.
Η υπόθεση
Η υπόθεση Novartis στην Ελλάδα αναφέρεται σε έρευνα των ελληνικών και αμερικανικών δικαστικών και ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τον χρηματισμό πολιτικών, κρατικών αξιωματούχων και ιατρών του εθνικού συστήματος υγείας στην Ελλάδα από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Novartis, προς όφελος των συμφερόντων της.
Η διερεύνηση της υπόθεσης Novartis ξεκίνησε αρχικά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ύστερα από καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας και συγκεκριμένα για χρηματισμό πολιτικών προσώπων και ιατρών. Τον Ιούνιο του 2020 η θυγατρική εταιρεία Novartis Hellas συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 225 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις ανωτέρω αρχές, παραδεχόμενη ότι από το 2012 έως το 2016 η εταιρεία προχώρησε σε αθέμιτες παροχές προς υπαλλήλους κρατικών νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα ώστε να αγοράζουν περισσότερα φάρμακα της.