Νότια Κορέρα - Λι Τζέι-μιούνγκ
Νότια Κορέρα - Λι Τζέι-μιούνγκ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νότια Κορέα: Θρίαμβος της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα θριάμβευσε στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων δείχνουν πως αύξησε την πλειοψηφία του, καταφέροντας σκληρό πληγμα στον συντηρητικό πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Λι Τζέι-μιούνγκ -ο οποίος είχε τραυματισθεί σοβαρά πριν από τρεις μήνες σε επίθεση εναντίον του με μαχαίρι- και οι σύμμαχοί του κερδίζουν μέχρι 197 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου, σύμφωνα με αυτά τα έξιτ πολ, έναντι των 156 που είχαν στο προηγούμενο κοινοβούλιο.

Το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας (PPP) του Γιουν και ένα συμμαχικό του κόμμα αναμένεται να κερδίσουν, από την πλευρά τους, μεταξύ 85 και 99 εδρών, αντί των 114 που είχαν.

Νότια Κορέα: 200 έδρες στην αντιπολίτευση

Όλα μαζί τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί μάλιστα να έχουν μια «υπερπλειοψηφία» 200 εδρών στις 300, αρκετή για να ακυρώνουν ενδεχόμενα βέτο του προέδρου Γιουν, ακόμα και για να τον καθαιρέσουν.

Ένα από τα κόμματα αυτά είναι το Κόμμα Ανοικοδόμησης της Κορέας, το οποίο ιδρύθηκε πριν από μερικές εβδομάδες από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σο Κουκ, που είναι στόχος κατηγοριών για διαφθορά, τις οποίες αρνείται. Σύμφωνα με τα έξιτ πολ, φέρεται να κερδίζει από 12 ως 14 έδρες.

«Ο λαός νίκησε, η βούληση να κριθεί ο Γιουν Σουκ Γέολ είναι πολύ ξεκάθαρη», δήλωσε ο Σο μετά την ψηφοφορία, όπως μεταδίδουν νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Τα έξιτ πολ πραγματοποιήθηκαν από τα τρία κύρια νοτιοκορεατικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταξύ περίπου 360.000 ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *