Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, γράφει στο αφιερωματικό τεύχος της Βεργίνα για τη ΔΕΘ 2024:
Η 88η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα παγκόσμιο γεγονός, που αναδεικνύει τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις στρατηγικές πολιτικές της κυβέρνησης σε πολλούς τομείς. Είναι ο σημαντικότερος θεσμός επιχειρηματικότητας και καινοτομίας της Πατρίδας μας. Από την ίδρυσή της, το 1926, αντανακλά τον ρυθμό και το κλίμα, όχι μόνο της εγχώριας αλλά και της διεθνούς επιχειρηματικότητας και λειτουργεί ως σημείο συνάντησης δεκάδων οικονομικών παραγόντων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Τιμώμενη χώρα αυτή τη χρονιά, είναι η Γερμανία. Μία τιμή που αναδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας έχει εδραιωθεί μέσα από χρόνια στενών σχέσεων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την πρόοδο και των δύο χωρών σε πολλά ζητήματα, με ένα από αυτά, να είναι το μεταναστευτικό. Ένα δύσκολο και διαχρονικό ζήτημα με πολλές παραμέτρους.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, θέτει την συνολική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης σε 3 σημαντικούς άξονες. Την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και η προστασία τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας, που είναι παράλληλα, σύνορα και της Ευρώπης. Η Ελλάδα, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, βρίσκεται και θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού και της διαχείρισης των παράνομων ροών, γι’ αυτό και απαιτείται διαρκής συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η φύλαξη των συνόρων μας, ιδιαίτερα στον Έβρο αλλά και στο Αιγαίο, απαιτεί ενισχυμένες επιχειρησιακές δυνατότητες, συντονισμό και συνεργασίες. Το Λιμενικό Σώμα, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τον Στρατό αλλά και τη Frontex, προστατεύουν τα σύνορά μας αυστηρά, αλλά πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Οι τεχνολογικές καινοτομίες, όπως τα συστήματα επιτήρησης και οι θερμικές κάμερες, ενισχύουν τις δυνατότητές μας για άμεση αντίδραση σε οποιαδήποτε απόπειρα παράνομης εισόδου στη χώρα.
Σε συνεργασία με τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το τελευταίο διάστημα και με την Τουρκία, στόχος μας είναι η καταπολέμηση και η διάλυση των εγκληματικών δικτύων των διακινητών, που εκμεταλλεύονται και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Όμως η παράνομη μετανάστευση δεν αποτελεί το μόνο σημαντικό ζήτημα για το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Εξίσου σημαντική, προκειμένου να διατηρηθεί το κατάλληλο μείγμα ισορροπίας, είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης. Η νόμιμη μετανάστευση αποτελεί κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Καθώς η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ραγδαία, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, είναι απαραίτητο να οργανώσουμε καλύτερα τις διαδικασίες για την εισροή εργατικού δυναμικού που θα καλύψει τα κενά σε κρίσιμους τομείς, όπως η γεωργία, ο τουρισμός, οι κατασκευές και οι υπηρεσίες.
Η πολιτική μας στοχεύει στην προσέλκυση νόμιμων μεταναστών με δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την ελληνική αγορά εργασίας. Μέσω διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες, εξασφαλίζουμε την οργανωμένη είσοδο εργαζομένων που πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.
Παράλληλα, εργαζόμαστε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, για τη βελτίωση των διαδικασιών έκδοσης αδειών διαμονής και εργασίας, καθιστώντας το σύστημα πιο ευέλικτο και διαφανές. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας και η απλοποίηση των διαδικασιών θα συμβάλλουν στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των αιτούντων, αλλά και στη μείωση της γραφειοκρατίας.
Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να βελτιώσου[1]με το σύστημα ωστόσο οφείλουμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια καθώς η εξεύρεση παραγωγικού εργατικού δυναμικού είναι ζωτική ανάγκη για την εθνική μας οικονομία.
Τρίτος άξονας και εξίσου σημαντικός, είναι η ομαλή ένταξη των προσφύγων, των μεταναστών και κυρίως των ασυνόδευτων ανηλίκων, στην ελληνική κοινωνία. Με ευαισθησία και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στόχος είναι η κοινωνική συνοχή και η ομαλή ενσωμάτωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην καθημερινή ζωή της χώρας μας.
Σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύουμε διαρκώς τα προ[1]γράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που είναι απαραίτητα για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.
Ξεχωριστή σημασία δίνεται στα ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες. Εξασφαλίζουμε την ασφαλή διαβίωσή τους και την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, προσφέροντάς τους τις απαραίτητες ευκαιρίες για να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Η δημιουργία δικτύων υποστήριξης και η συνεργασία με ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των πολιτικών.
Η μετανάστευση αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα, το οποίο δεν θα εκλείψει, αλλά πιθανότατα θα ενταθεί. Είναι ένα δύσκολο και σύνθετο ζήτημα που θα πρέπει να το δια[1]χειριστούμε με όρους οργανωμένους έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημιές και να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη. Η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής της μοίρας θα δεχθεί, δέχεται και θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις μεταναστευτικών ροών, νόμιμων ή παράνομων στο μέλλον. Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και η καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών, η προστασία των συνόρων μας, η διαρκής ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των σωμάτων ασφαλείας μας, η καλύτερη οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης και η διαρκής προσπάθεια για την ομαλή ένταξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στην ελληνική πραγματικότητα, αποτελούν το μείγμα μιας ισορροπημένης πολιτικής η οποία είναι απαραίτητη για την επιτυχημένη διαχείριση της μετανάστευσης.