Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υπαναχώρησε σε ορισμένες λεπτομέρειες της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, καθυστερώντας την έγκρισή της από την ισραηλινή κυβέρνηση. «Η Χαμάς αθετεί τμήματα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τους μεσολαβητές και το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να εκβιάσει την τελευταία στιγμή παραχωρήσεις», αναφέρεται σε δήλωση του Νετανιάχου. «Το υπουργικό συμβούλιο δεν θα συνέλθει μέχρι οι διαμεσολαβητές να ενημερώσουν το Ισραήλ ότι Χαμάς έχει αποδεχθεί όλα τα στοιχεία της συμφωνίας».
Από την άλλη, ο Ιζάτ αλ Ρεσίκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, τόνισε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία εκεχειρίας που ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη από τους μεσολαβητές. Στο μεταξύ όπως μεταδίδει το Al Jazeera, o ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός. Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει αρκετές περιοχές του παλαιστινιακού εδάφους μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σκοτώνοντας τουλάχιστον 73 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες.
Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα εξακολουθούν να βρίσκονται στη Ντόχα για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, σύμφωνα με τους Times of Israel. Ο Νετανιάχου έστειλε τον Μπαρνέα μαζί με τον επικεφαλής για τους ομήρους του Ισραηλινού Στρατού Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό του σύμβουλο Οφίρ Φαλκ, στη Ντόχα το βράδυ του Σαββάτου, όταν οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας φάνηκαν να καρποφορούν.
Ενώ το Κατάρ και οι ΗΠΑ, που μεσολάβησαν στη συμφωνία, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης ότι επιτεύχθηκε, το Ισραήλ επέμεινε ότι παραμένουν μικρά κενά, συμπεριλαμβανομένης μιας διαφωνίας σχετικά με το ποιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ασφαλείας θα απελευθερωθούν. Ο Νετανιάχου δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα τη συμφωνία, ούτε έχει απευθύνει διάγγελμα λέγοντας ότι θα το κάνει μόνο όταν οριστικοποιηθεί.
Το υπουργικό συμβούλιο επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει και να ψηφίσει για τη συμφωνία, αν και η συνεδρίαση έχει καθυστερήσει, με το Γραφείο του Πρωθυπουργού να λέει ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε αδιευκρίνιστες λεπτομέρειες, ενώ άλλες αναφορές την αποδίδουν σε προσπάθειες της τελευταίας στιγμής να πειστούν ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς να μην αποχωρήσει από την κυβέρνηση λόγω της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ., αναβλήθηκε επίσης λόγω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού σχετικά με το μέλλον του στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Το ρεπορτάζ προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο μέχρι ο πρόεδρος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, Μπεζαλέλ Σμότριτς να του δώσει απάντηση για το αν το κόμμα του θα παραιτηθεί ή όχι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία εκεχειρίας.
«Δεν αποχωρεί το Ισραήλ από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας»
Ανώτερος διπλωματικός αξιωματούχος αρνείται ότι το Ισραήλ συμφώνησε να αποσυρθεί σταδιακά από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου από την έναρξη της εκεχειρίας. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα παραμείνουν στην περιοχή «σε όλο το πρώτο στάδιο, για 42 ημέρες». Ο αριθμός των στρατευμάτων που αναπτύσσονται εκεί θα παραμείνει ο ίδιος, λέει ο αξιωματούχος, «αλλά θα κατανεμηθεί με διαφορετικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των φυλακίων, των περιπολιών, των σημείων παρατήρησης και του ελέγχου σε όλη τη διαδρομή».
Μόνο την 16η ημέρα του πρώτου σταδίου, λέει ο αξιωματούχος, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου και «εάν η Χαμάς δεν συμφωνήσει με τις ισραηλινές απαιτήσεις για τερματισμό του πολέμου, το Ισραήλ θα παραμείνει στο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας επίσης την 42η ημέρα και επίσης την 50ή μέρα. Πρακτικά, προσθέτει ο αξιωματούχος, το Ισραήλ μένει στη Φιλαδέλφεια υπό περαιτέρω ειδοποίηση».
Μια εκδοχή της συμφωνίας που διέρρευσε, η αυθεντικότητα της οποίας επιβεβαιώθηκε αργότερα στους Times of Israel, αναφέρει ότι η ισραηλινή πλευρά «θα μειώσει σταδιακά τις δυνάμεις στην περιοχή του διαδρόμου κατά το στάδιο 1 με βάση τους χάρτες που συνοδεύουν και τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Την 42η ημέρα, η συμφωνία λέει: «Οι ισραηλινές δυνάμεις θα ξεκινήσουν την απόσυρσή τους και θα την ολοκληρώσουν το αργότερο μέχρι την 50ή ημέρα».
«Δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τη συμφωνία»
Από την πλευρά της, η Χαμάς ανακοίνωσε επίσημα, μέσω υψηλόβαθμου αξιωματούχου, πως δεσμεύεται να τηρήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσαν οι διαμεσολαβητές. Η κατάπαυση του πυρός έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή στις 12:15. Σύμφωνα με το περίγραμμα, οι τρεις πρώτοι όμηροι αναμένεται να επιστρέψουν στο Ισραήλ εκείνη την ημέρα. Ειδικότερα, ο Ιζάτ αλ Ρεσίκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, τόνισε ότι η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία εκεχειρίας που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τους μεσολαβητές.
Τι περιλαμβάνει η επιχείρηση «Φτερά της Ελευθερίας» – Οι όροι και οι προϋποθέσεις της συμφωνίας Ισραήλ με Χαμάς
Υπενθυμίζεται ότι, έπειτα από 15 μήνες σφοδρών πολεμικών συγκρούσεων, στον απόηχο της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 εναντίον του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ και η Χαμάς κατέληξαν την Τετάρτη (15/01) σε συμφωνία που προβλέπει την έναρξη εκεχειρίας ανάμεσα στις δύο πλευρές και την απελευθέρωση των ομήρων. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) έδωσαν την κωδική ονομασία «Φτερά της Ελευθερίας» στην επιχείρηση επαναπατρισμού των ομήρων που είχαν απαχθεί από τους ισλαμιστές τρομοκράτες.
Ειδικότερα, η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς περιγράφει μια αρχική φάση εκεχειρίας διάρκειας έξι εβδομάδων, η οποία προβλέπει σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) από την κεντρική Γάζα και την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Βόρεια Γάζα. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν θα αποχωρήσει πλήρως από τη Γάζα μέχρι να επιστραφούν όλοι οι όμηροι, όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.
Τα κύρια σημεία της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς
Βάσει της συμφωνίας, προβλέπονται αναλυτικά τα εξής:
- Η Χαμάς δεσμεύεται να απελευθερώσει 33 Ισραηλινούς ομήρους, συμπεριλαμβανομένων όλων των γυναικών (στρατιωτών και πολιτών), των παιδιών και των ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών.
- Παράλληλα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους για κάθε πολιτικό όμηρο και 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους για κάθε Ισραηλινό στρατιώτη που θα απελευθερώνει η Χαμάς. Καλείται δε, να απελευθερώσει γυναίκες Παλαιστίνιες και παιδιά κάτω των 19 ετών που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως το τέλος της πρώτης φάσης της εκεχειρίας.
- Σύμφωνα με το Axios, οι IDF θα αφήσουν το διάδρομο Νετσαρήμ στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας και το διάδρομο Philadelphi στα σύνορα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου – δύο περιοχές που αποτέλεσαν σημείο εμπλοκής στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν θα αποχωρήσει πλήρως από τη Γάζα μέχρι να επιστραφούν όλοι οι όμηροι, όπως δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.
- Επιπλέον, η Χαμάς καλείται να απελευθερώσει ομήρους μέσα σε χρονικά διάστημα έξι εβδομάδων, με τρεις ομήρους να απελευθερώνονται κάθε εβδομάδα και τους υπόλοιπους πριν από το τέλος της περιόδου εκεχειρίας.
- Όλοι οι εν ζωή όμηροι θα απελευθερώνονται κατά προτεραιότητα και εν συνεχεία θα αποδίδονται στις Αρχές οι σοροί των νεκρών ομήρων.
- Εξάλλου, σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση να επιτρέπεται η είσοδος 600 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα για κάθε ημέρα κατά την οποία ισχύει η κατάπαυση του πυρός. Τουλάχιστον 50 από αυτά θα μεταφέρουν καύσιμα, ενώ 300 από αυτά θα διατεθούν για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στον Βορρά.
- Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας, αυτές θα αρχίσουν έως την 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται να περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων, συμπεριλαμβανομένων όλων των Ισραηλινών ανδρών στρατιωτών. Εξάλλου, σε αυτή τη φάση ξεκινά η εφαρμογή μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και πλήρης αποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών.
- Η τρίτη φάση της συμφωνίας θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των εναπομεινάντων νεκρών και την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης της Γάζας, υπό την εποπτεία της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.