Πώς φτάσαμε από την υπερχείλιση της λίμνης Κάρλας να μιλάμε έναν μόλις χρόνο μετά για νεκρά ψάρια που ξεβράζονται από αυτήν στη θάλασσα του Παγασητικού;
Κι όμως, ένας χρόνος ήταν αρκετός για να βιώσουν οι κάτοικοι του νομού Μαγνησίας την αλυσίδα καταστροφών που επέφερε στο οικοσύστημα η κακοκαιρία Ντάνιελ, με αποκορύφωμα τη συσσώρευση των νεκρών ψαριών στη θάλασσα του Παγασητικού κόλπου.
Το σχέδιο διοχέτευσης των νερών της υπερχειλισμένης λίμνης Κάρλας προς τον Παγασητικό
Η έκταση της λίμνης Κάρλας ανερχόταν στα 38 χιλιάδες στρέμματα μέχρι πέρσι τον Σεπτέμβριο, μέχρι που το φαινόμενο Ντάνιελ προσέθεσε άλλα 180 χιλιάδες στρέμματα πέριξ της λίμνης, φέρνοντάς την σε έκταση μεγαλύτερη από την αρχική της, όπως αυτή ήταν το 1962 πριν την αποξήρανσή της.
Η αποστράγγιση όλου αυτού του όγκου νερού έγινε από τη μόνη δίοδο που διαθέτει η λίμνη Κάρλα. Πρόκειται για το θυρόφραγμα που είχε κατασκευαστεί κατά τις εργασίες της αποξήρανσης του 1962, το οποίο παραμένει ανοιχτό και διοχετεύει μέχρι και σήμερα το νερό της λίμνης στη θάλασσα του Παγασητικού.
Μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Ντάνιελ, προβλεπόταν να χρησιμοποιηθεί το ίδιο θυρόφραγμα για να εκτονωθεί η πλημμυρική κατάσταση διοχετεύοντας 9 τόνους νερό το δευτερόλεπτο στη θάλασσα. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι το σχέδιο αποστράγγισης θα ολοκληρωνόταν μέσα σε 18 μήνες υπό την προϋπόθεση ότι η περιοχή θα είχε έναν ήπιο χειμώνα χωρίς υπερβολικές βροχοπτώσεις.
Πως η φύση λειτούργησε εις βάρος του αρχικού σχεδίου
Όλα έβαιναν καλώς για σχεδόν έναν χρόνο. Βέβαια, κανένας δεν μπορεί να δηλώσει ανεπιφύλακτα εάν θα μπορούσε να προβλεφθεί η συμπεριφορά της παντοδύναμης φύσης. Τον τελευταίο καιρό, και καθώς η αποστράγγιση της λίμνης ολοκληρωνόταν με τη στάθμη του νερού να πέφτει σημαντικά, ένα είδος ψαριού του γλυκού νερού που επιζεί σε πολύ ρηχά νερά υπερπολλαπλασιάστηκε.
Το περιβάλλον, όμως, γρήγορα φάνηκε δυσμενές για τα ψάρια που δημιούργησαν τη δική τους αποικία στην υπερχειλισμένη λίμνη, τα οποία πέθαιναν κυρίως λόγω της έλλειψης οξυγόνου πριν ακόμα φτάσουν στον Παγασητικό. Άλλα ψάρια, ακολουθώντας το ένστικτο της επιβίωσης, έπαιρναν την οδό προς το θυρόφραγμα, από όπου συνεχιζόταν η ροή του νερού της λίμνης προς τη θάλασσα, φτάνοντας μέχρι τον χείμαρρο του Ξηριά, πριν ολοκληρωθεί η έξοδός τους στο αλμυρό νερό.
Μπορούν πλέον τα νοικοκυριά να εμπιστευτούν το νερό της λίμνης Κάρλας;
Η λίμνη Κάρλα καλύπτει το 50% των αναγκών του μεγαλύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος στη Μαγνησία. Μπορούν, λοιπόν, οι κάτοικοι να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το νερό της βρύσης τους;
Όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Σταύρος Χατζής, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ηλεκτροφωτισμού και Συγκοινωνιών του δήμου Ρήγα Φεραίου, που ανήκει στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, δεν υπήρχε καμία επιβάρυνση στα νερά της λίμνης Κάρλας σύμφωνα με τις αναλύσεις του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), τόσο στα εντός λίμνης νερά όσο και στα πλημμυρισμένα, εκτός λίμνης νερά.
Μάλιστα, ο ίδιος ο κύριος Χατζής έκανε καθημερινή αυτοψία στη λίμνη και είχε μεταβεί αρκετές φορές στο θυρόφραγμα όπου και είχε δει τα ψάρια, ενημερώνοντας απευθείας τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Ωστόσο, ο αριθμός των ψαριών στο ύψος του θυροφράγματος δεν είχε καμία σχέση με τις ογκώδεις ποσότητες που κατέληξαν τις τελευταίες ημέρες στον Παγασητικό.
Που κατέληξαν τα νεκρά ψάρια
Μια πολύ μεγάλη επιχείρηση στήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κύριο Σταύρο Χατζή, όσα νεκρά ψάρια υπήρχαν στην Τάφρο 1 –η οποία βρίσκεται έξω από τη λίμνη Κάρλα και τα νερά αυτής της τάφρου οδηγούνται μέσω του θυροφράγματος στον Παγασητικό– μαζεύτηκαν από την περιφέρεια μέσα σε μία ημέρα, και από εκεί οδηγήθηκαν για καύση.
Για τα νεκρά ψάρια που συλλέχθηκαν στον χείμαρρο Ξηριά του δήμου Βόλου, όπου είχε τοποθετηθεί και το δίχτυ, έγινε διαλογή. Έτσι, 290 τόνοι νεκρών ψαριών οδηγήθηκαν για καύση στους κλίβανους της εταιρείας ΛΑΒΙΣ στη Λάρισα. Αντιθέτως, 4-5 τόνοι, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να καούν γιατί τα ψάρια ήταν ανακατεμένα με φερτές ύλες, όπως χώματα, στάλθηκαν για υγειονομική ταφή σε χώρο δίπλα από το θυρόφραγμα της Κάρλας σε παλιό ανενεργό λατομείο που βρίσκεται σε δημοτικό χώρο του δήμου Ρήγα Φεραίου.