Ο Ζαΐρ Μπολσονάρου
Ο Ζαΐρ Μπολσονάρου/Instagram

Μπολσονάρου: Ζητά πίσω το διαβατήριο για να πάει Ισραήλ

Την προσωρινή επιστροφή του διαβατηρίου του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ζητά ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, που βρίσκεται στο σταυρόνημα τριών ερευνών.

Το αίτημα αφορά σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τις 12 μέχρι τις 18 Μαϊου, προκειμένου ο Μπολσονάρου να ταξιδέψει οικογενειακώς στο Ισραήλ για να παραστεί σε εκδήλωση, στην οποία τον προσκάλεσε ο στενός σύμμαχός του, Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπως ανέφερε ο δικηγόρος του, Φάμπιο Βάινγκαρτεν σε ανάρτησή του στην πλατφόρα X.

Οι συνήγοροι του Μπολσονάρου κατέθεσαν με επιστολή τους το αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας την περασμένη Δευτέρα, την ίδια μέρα που αποκαλύφθηκε ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας κρύφθηκε επί δύο μέρες τον περασμένο Φεβρουάριο στην ουγγρική πρεσβεία στη Μπραζίλια ενώ ήταν σε εξέλιξη έρευνα εις βάρος του ιδίου και συνεργατών του.

Τρεις έρευνες σε βάρος του Μπολσονάρου

Η παραμονή του στην πρεσβεία της Ουγγαρίας πυροδότησε φήμες ότι προσπαθούσε να αποφύγει τη σύλληψή του, μολονότι ο ίδιος ο Μπολσονάρου ισχυρίστηκε ότι παρέμεινε εκεί για πολιτικές συνομιλίες με την κυβέρνησή της, καθώς τον συνδέει φιλία με τον ομοϊδεάτη του, Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Μπολσονάρου, που ηττήθηκε στις εκλογές του 2022 από τον αριστερό αντίπαλό του Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αντιμετωπίζει μια σειρά ποινικών ερευνών που σχετίζονται με ισχυρισμούς ότι πλαστογραφούσε πιστοποιητικά εμβολιασμού για την Covid-19, ότι προσπάθησε να οικειοποιηθεί ακριβά δώρα από άλλες χώρες και ηγέτες και -το σοβαρότερο- ότι σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση του διαδόχου του.

Στις 8 Ιανουαρίου του 2023 χιλιάδες οπαδοί του Μπολσονάρου πρωτοστάτησαν σε ταραχές στην Μπραζίλια, ενώ ο ίδιος δεν αποδέχθηκε ποτέ επίσημα τη νίκη του Λούλα και μίλησε πριν και μετά τις εκλογές για εκλογική απάτη. Τα δικαστήρια του στέρησαν το δικαίωμα να κατεβεί υποψήφιος και στις 8 Φεβρουαρίου υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριό του για να μη διαφύγει στο εξωτερικό.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *