Μόσχα: Οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπόψη τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης-Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τη συμφωνία όπως είναι

H Ρωσία εξετάζει σοβαρά τις προτάσεις των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θέλει να λάβουν υπόψη τους αυτό που η Μόσχα θεωρεί ως τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ όπως μετέδωσαν σήμερα (1/4) κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Πήραμε τα μοντέλα και τις λύσεις που προτάθηκαν από του Αμερικανούς σοβαρά, αλλά δεν μπορούμε να τα υιοθετήσουμε εξ ολοκλήρου στην παρούσα τους μορφή» δήλωσε ο Ριαμπκόφ. «Απ’ ότι βλέπουμε, δεν υπάρχει θέση σ’ αυτά σήμερα σχετικά με το κύριο αίτημα μας, δηλαδή την επίλυσης των προβλημάτων που σχετίζονται με τις βαθύτερες αιτίες αυτής της σύγκρουσης» αναφέρει σε συνέντευξη του στο περιοδικό International Affairs. «Απουσιάζει εντελώς και αυτό πρέπει να ξεπεραστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να δοθεί γρήγορα τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά η κυβέρνησή του δεν έχει επιτύχει προς το παρόν να εξασφαλίσει σημαντική πρόοδο παρά τις διαπραγματεύσεις που είχε ξεχωριστά με το Κίεβο και τη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε το αμερικανοουκρανικό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, ενώ στη συνέχεια, τον περασμένο μήνα, πρότεινε να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο Πούτιν είπε ότι θέλει η Ουκρανία να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία να ελέγχει το σύνολο των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που ισχυρίστηκε ως δικές της και το μέγεθος του ουκρανικού στρατού να περιοριστεί. Το Κίεβο λέει ότι αυτές οι απαιτήσεις ισοδυναμούν με απαίτηση συνθηκολόγησης.

Ερωτηθείς για τις τελευταίες δηλώσεις Τραμπ ότι θέλει ο Πούτιν να κάνει μια συμφωνία για την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους νωρίτερα την Τρίτη ότι η Μόσχα «συνεχίζει τις επαφές μας με την αμερικανική πλευρά».

«Το θέμα είναι πολύ περίπλοκο. Η ουσία που συζητάμε, σχετικά με την ουκρανική διευθέτηση, είναι πολύ περίπλοκη. Αυτό απαιτεί μεγάλη επιπλέον προσπάθεια».

Κύλιση στην κορυφή