Το Εφετείο της Ισμαηλίας εξέδωσε οριστική απόφαση για τις αμφισβητούμενες εκτάσεις στο Νότιο Σινά, η οποία δημοσιεύθηκε στο ope.gr. Το Εφετείο της Ισμαηλίας, Taba Sinai Mission, εξέδωσε χθες, Τετάρτη, την απόφασή του σχετικά με την αγωγή που κατατέθηκε σχετικά με αμφισβητούμενα οικόπεδα στο Κυβερνείο του Νότιου Σινά στην Αίγυπτο.
Η απόφαση εκδόθηκε υπό την προεδρία του Συμβούλου Alaa Mustafa Abdel Razek, με τη συμμετοχή των Συμβούλων Hassanein Ahmed Al-Wasif και Amir Hassan Abu Al-Layl. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι πιστοί της Μονής της Αγίας Αικατερίνης δικαιούνται να επωφεληθούν από το μοναστήρι και τους αρχαιολογικούς θρησκευτικούς χώρους στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, με το κράτος να κατέχει αυτούς τους χώρους ως δημόσια περιουσία.
Αυτό συμβαίνει λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι πιστοί του μοναστηριού είναι παρόντες εκεί με τη θρησκευτική τους ιδιότητα και ασκούν τις θρησκευτικές τους τελετουργίες υπό την ηγεσία του επισκόπου του μοναστηριού, ο οποίος διορίστηκε με το Προεδρικό Διάταγμα αριθ. 306 του 1974. Το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων επιβλέπει αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους.
Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί μεταξύ της τοπικής μονάδας της πόλης Αγίας Αικατερίνης και του μοναστηριού σχετικά με ορισμένα οικόπεδα που εκμεταλλεύονται οι θυγατρικές του μοναστηριού πρέπει να τηρούνται, γεγονός που αναιρεί την πιθανότητα καταπάτησης αυτών των εκτάσεων.
Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υπόλοιπα αμφισβητούμενα οικόπεδα αποτελούν φυσικά καταφύγια, τα οποία αποτελούν όλα δημόσια κρατική περιουσία και δεν μπορούν να διατεθούν ή να καταστούν ιδιοκτησία τους με παραγραφή. Δεν έχουν εκδοθεί συμβάσεις σχετικά με αυτούς από την αρμόδια αρχή.
Η αντίδραση του ΥΠΕΞ
Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Λάνα Ζωχιού, σε απάντηση ερώτησης δημοσιογράφου για τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά, επεσήμανε τα εξής: «Οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου εργάστηκαν συστηματικά το τελευταίο διάστημα για μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τον ιερό Ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της περιοχής. Είμαστε εν αναμονή της αποστολής της απόφασης του αιγυπτιακού δικαστηρίου που εξεδόθη χθες.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε αμέσως με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου και κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση των δύο πλευρών, η οποία εκφράστηκε από τους ηγέτες των δύο χωρών στο πλαίσιο του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα».
Μαρινάκης: Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία βιώνουν μία ακόμη ιστορική “άλωση” – Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε
«Σχετικά με την Μονή Αγίας Αικατερίνης της Μονής Σινά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός παραμένει στη δέσμευση που έλαβε δημοσίως και κατ’ ιδίαν από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών στην Αθήνα για τη διατήρηση του λατρευτικού Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής και αναμένει άμεσα την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, όπως είχε διαμορφωθεί μεταξύ των μερών», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης για τις εξελίξεις με τη Μονή Σινά.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την Ιερά Μονή Σινά: «Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία βιώνουν μία ακόμη ιστορική “άλωση” – Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Όταν γίνει γνωστό το επίσημο και συνολικό περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης και αξιολογηθεί σχετικά, θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση. Από ελληνικής πλευράς δεν αναμένουμε οποιαδήποτε διαφοροποίηση στα συμφωνηθέντα».
Χαρακόπουλος: Ευθεία επίθεση σε μία παράδοση 1.500 χρόνων στην οποία επιχειρείται βίαιο τέλος
Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απόφαση των δικαστικών αρχών της Αιγύπτου για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Μείναμε κυριολεκτικώς εμβρόντητοι από την είδηση για την απόφαση των δικαστικών αρχών της Αιγύπτου, η οποία, ουσιαστικά, βάζει “λουκέτο” στην αρχαιότερη παγκοσμίως εν λειτουργία Χριστιανική Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Θεοβάδιστο Όρος Σινά.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη από κάθε άποψη πράξη, η οποία όχι μόνον καταπατά τις θρησκευτικές ελευθερίες, αλλά αποτελεί ευθεία επίθεση σε μια, χωρίς διακοπή, πνευματική παράδοση 1.500 ετών, στην οποία επιχειρείται να τεθεί ένα βίαιο τέλος. Η Ι.Μ. της Αγίας Αικατερίνης επιβίωσε στο διάβα όλων αυτών των αιώνων, από την εποχή της οικοδόμησής της, επί αυτοκράτορος Ιουστινιανού, παρά τις απερίγραπτες αντιξοότητες και τις αλλεπάλληλες εισβολές, εν μέσω της ερήμου του Σινά, παραμένοντας πάντα Φάρος Ελπίδας και Σωτηρίας, Καταφύγιο των πιστών και Σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού Χριστιανισμού.
Μια τέτοια ιστορία, πανανθρώπινο κτήμα, δεν διακόπτεται με ανιστόρητες διοικητικές αποφάσεις. Διατηρούμε μια ύστατη ελπίδα ότι, τελικώς, η ηγεσία της Αιγύπτου θα επιδείξει τη δέουσα σωφροσύνη, αντιλαμβανόμενη τις ιστορικές της ευθύνες, και θα πράξει όλα όσα επιβάλλονται για την ακύρωση αυτής της απαράδεκτης απόφασης.
Από πλευράς ΔΣΟ, σε αυτές τις δύσκολες ώρες, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας και την ειλικρινή αλληλεγγύη μας στον Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ.κ. Δαμιανό και σε ολόκληρη τη σιναϊτική Αδελφότητα. Δεσμευόμαστε δε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχει ο θεσμικός μας ρόλος, για να καταγγείλουμε σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, κυβερνήσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών, τη συγκεκριμένη εξέλιξη, και να πιέσουμε για την ακύρωση της απόφασης».
Κίνημα Δημοκρατίας: Η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρή εξωτερική πολιτική
Πυρά κατά της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης για την απόφαση της Αιγύπτου να δημεύσει την περιουσία της Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά καθώς και όσα ακίνητα διαθέτει εξαπολύει το «Κίνημα Δημοκρατίας». Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, «οι “επιτυχίες” της εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη συνεχίζονται. Η Αίγυπτος προχωρά στο κλείσιμο της Ιεράς Μονής του Σινά και στη δήμευση της περιουσίας της – παρά τις υποσχέσεις του προέδρου Σίσι προς τον κ. Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα».
Συνεχίζει λέγοντας πως «υπενθυμίζουμε ότι επί της σημερινής κυβέρνησης, η Αγιά Σοφιά μετατράπηκε σε τζαμί» και προσθέτει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρή και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, με σεβασμό στην ιστορία και την πίστη του λαού μας – όχι μόνο λόγια και φωτογραφίες».
Η σφοδρή αντίδραση Σαμαρά
Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αντέδρασε έντονα για την απόφαση της Αιγύπτου. Όπως τόνισε σε δήλωσή του, «λίγες μόλις ημέρες μετά την αδιανόητη απόφαση για την ένταξη της Τουρκίας στους αμυντικούς εξοπλισμούς της Ευρώπης, παρακολουθούμε και την απίστευτη απόφαση της Αιγύπτου να δημεύσει τον πνευματικό φάρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού: Τη Μονή Σινά, την αρχαιότερη Ορθόδοξη Χριστιανική Μονή!».
Ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει λέγοντας πως απαιτείται «εδώ και τώρα» παγκόσμια κινητοποίηση για τη Μονή Σινά. «Είναι πρωτοφανής και οδυνηρή η διεθνής ανυποληψία και περιθωριοποίηση της Ελλάδας. Τρέχουμε διαρκώς πίσω από τις εξελίξεις. Απαιτείται εδώ και τώρα κινητοποίηση, παγκόσμια, για τη Μονή Σινά. Με όλο το διπλωματικό κεφάλαιο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, από κοινού», υπογραμμίζει καταληκτικά.