Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης και ψήφισης του Προϋπολογισμού για το 2025 (15/12/2024) αναμένεται να ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων που αφορούν στα επιτόκια και τις χρεώσεις.
Μια πρόγευση έδωσε στην κυριακάτικη ανάρτησή του σημειώνοντας πως οι τράπεζες πρέπει «να επιστρέψουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα προς την κοινωνία το μέρισμα της ανάπτυξης που τους αναλογεί. Να δώσουν περισσότερα και φθηνότερα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και να μειώσουν τις χρεώσεις που προκαλούν την κοινή λογική». Μάλιστα σημείωσε πως ή αντίδρασή τους μέχρι σήμερα «δεν μας ικανοποιεί» και επεσήμανε πως «σύντομα θα ανακοινώσουμε παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, με στόχο την εύρυθμη και ανταγωνιστική λειτουργία τους».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει πως ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει 12 μειώσεις φόρων, ενώ θα αναφερθεί και στις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων, ως ανάχωμα στην ακρίβεια, με την αύξηση μισθών και συντάξεων.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για 2025 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, την αύξηση συντάξεων κατά 2,4%, τη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών κ.α..
Η πρώτη παρέμβαση αφορά στη μείωση των προμηθειών που επιβαρύνουν τους πολίτες σε κάθε συναλλαγή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα αγγίζει το 50% (για τις υψηλές προμήθειες).
Η δεύτερη παρέμβαση αναμένεται να κινείται προς την κατεύθυνση διοχέτευσης στην αγορά περίπου 20.000 ακινήτων που έχουν στην «κατοχή» τους οι τράπεζες από πλειστηριασμούς, και μένουν αναξιοποίητα, ως ένα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.
Για το μείζον αυτό θέμα, η κυβέρνηση, όπως θα σημειώσει ο Πρωθυπουργός, προωθεί μέσα στο 2025 και τα προγράμματα «Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου».
Δικαιολογημένη η αγανάκτηση και ο εκνευρισμός των πολιτών στο κομμάτι των προμηθειών (σ.σ. των τραπεζών) και όχι μόνο» είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Πρόσθεσε ότι «είναι μια συνολική δέσμη παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός που έχει να κάνει και με τις προμήθειες. Έχει να κάνει και με το να δίνουν γρηγορότερα και ευκολότερα και φθηνότερα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω της έντασης του ανταγωνισμού που συνεχώς προσπαθούμε και με την ίδρυση του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα και με τη δυνατότητα χορήγησης μικροπιστώσεων από μη τραπεζικά ιδρύματα, θα είναι και στο κομμάτι των στεγαστικών, όπου εκεί οι τράπεζες διαθέτουν περίπου 22.000 ακίνητα, τα οποία δεν τα ρίχνουν στην αγορά, ενώ μπορούν να το κάνουν. Και θα βρούμε τρόπους ούτως ώστε οι όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις να ξεπεραστούν».
Επιπλέον, ο κ. Τσάπαλος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «και φυσικά υπάρχει στο τραπέζι το σοβαρό ενδεχόμενο να αυξηθεί και ο ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα εκείνα τα οποία τα έχουν οι τράπεζες και δεν τα διαθέτουν στην αγορά. Σε ένα σημαντικό ποσοστό, ούτως ώστε να λειτουργήσει ως αντικίνητρο, ως μια πολιτική πίεση για να επιστρέψουν αυτά τα ακίνητα».
Στην ερώτηση για το αν θα έχουμε μια «συμφωνία κυρίων» με τους τραπεζίτες ή μια νομοθετική παρέμβαση ή και τα δύο ο κ. Τσάπαλος απάντησε « μπορεί και τα δύο, στο πλαίσιο πάντα του δικαίου, στο πλαίσιο της του περιθωρίου που μας δίνει η νομοθεσία και η ευρωπαϊκή και η εθνική, αλλά πρωτίστως στα πλαίσια μιας συμφωνίας που θέλουμε να κάνουμε με τις τράπεζες. Γιατί σε μια σοβαρή χώρα ζούμε, σε μια ευρωπαϊκή χώρα ζούμε, νομίζω ότι και οι ίδιες οι τράπεζες καταλαβαίνουν ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να υπάρχουν 10 εκατομμύρια Έλληνες οι οποίοι να έχουν παράπονα, αγανάκτηση, ταλαιπωρία από το κομμάτι των προμηθειών. Βρισκόμαστε ήδη σε συνεννοήσεις προφανώς, υπάρχει καλό κλίμα προφανώς και θα καταλήξουμε σε εκείνη τη δέσμη μέτρων, ακόμα γίνονται διαπραγματεύσεις, που θα παρουσιαστούν την Κυριακή».
«Προτεραιότητά μας είναι πράγματι στις λεγόμενες λαϊκές προμήθειες. Αυτό θέλουμε να αντιμετωπίσουμε» υπογράμμισε ο κ. Τσάπαλος