Το ζήτημα του μεταναστευτικού, το οποίο υπήρξε βασικό στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έθιξε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi και την Κριστιάν Αμανπούρ. Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη συνεργασία για να σταματήσουν να πλέουν οι βάρκες των διακινητών στο Αιγαίο, όμως, τόνισε ότι το ζήτημα θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά και τη Σύνοδο της Κομισιόν.
– Εν μέσω των πολεμικών κρίσεων που επικρατούν σε δύο μέτωπα, πείτε μας για τη συνάντηση που είχατε νωρίτερα με τον πρόεδρο Ερντογάν. Εχετε κι εσείς με την Τουρκία τις δικές σας διαφορές.
Μπορεί να υπάρχουν οι διαφωνίες μεταξύ μας, αλλά έχει γίνει και τρομερή πρόοδος. Αν σκεφτεί κανείς ότι κάναμε την 6η μας συνάντηση μέσα σε ένα χρόνο, αυτό από μόνο του δείχνει τη διάθεση για διάλογο. Είμαι σημαντικό ότι οι συζητήσεις γίνονται πάνω στην επίλυση των προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο.
– Τι είπατε για το μεταναστευτικό που απασχολεί και τους δύο;
«Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο και εκεί. Όμως, το σημαντικό είναι να σταματήσουν οι βάρκες των διακινητών να πλέουν στη θάλασσα και σίγουρα να σταματούν πριν μπουν στα χωρικά μας ύδατα. Το μεταναστευτικό είναι ένα τρομερό ζήτημα για να το αφήσουμε στα χέρια των δουλεμπόρων».
– Εσείς και η Τουρκία οικοδομείτε κάποια σύνορα, τον φράχτη στον Έβρο. Μήπως υπάρχει κάποια αντίφαση στο μεταναστευτικό και τα ανοιχτά σύνορα;
«Είναι σημαντικό για εμάς, για την Τουρκία, αλλά και κάθε χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπορεί να προασπίζει τα σύνορά του όχι μόνο για μεταναστευτικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Θα πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα στην ΕΕ. Φυσικά και έρθουν στην Ελλάδα νόμιμοι μετανάστες. Να έρθουν για να ζήσουν και να εργαστούν, αλλά όχι μέσα από ένα επικίνδυνο ταξίδι».
– Μόλις χθες τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους κοντά στη Σάμο. Η ακτοφυλακή έχει κατηγορηθεί για επαναπροωθήσεις. Μάλιστα, η NYT έκανε λόγο για έρευνα γύρω από το ίδιο ζήτημα.
«Η ελληνική ακτοφυλακή δεν έχει καμία ανάμειξη στο χθεσινό περιστατικό. Και βέβαια διατηρούμε το δικαίωμα να αναχαιτίζουμε βάρκες στα θαλάσσια σύνορα. Δεν θέλουμε καμία βάρκα στη θάλασσα, καμία τραγωδία, καμία χαμένη ζωή στη θάλασσα. Ναι, διεξάγεται έρευνα για την τραγωδία της Πύλου, όμως, όχι δεν έχουν τελεσφορήσει οι έρευνες και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για συμμετοχή της ελληνικής ακτοφυλακής στην τραγωδία της Πύλου».
– Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εσάς. Πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση;
«Έχουμε συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο, ώστε να υπάρξει αμοιβαία συμφωνία για επανένωση των Γλυπτών, ώστε να τα βλέπουμε στη σκιά του Παρθενώνα. Είμαι αισιόδοξος, περιμέναμε 200 χρόνια».
– Να γυρίσω πίσω στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, με την κρίση να δείχνει ότι αποκτά περιφερειακή επέκταση.
«Εμείς καταστήσαμε σαφές προς τους Ισραηλινούς φίλους ότι πρέπει να συμφωνήσουν στην κατάπαυσης του πυρός. Υπήρξαν ευκαιρίες που δεν τις εκμεταλλεύτηκαν. Είναι και προς το συμφέρον του Ισραήλ να πάψουν οι εχθροπραξίες. Είμαστε καλός φίλος με το Ισραήλ και πρέπει να μιλάμε ανοιχτά σε φίλους. Θα έπρεπε ήδη να είχε σταματήσει ο πόλεμος και όχι να επεκτείνεται όπως δυστυχώς βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες».
– Ακόμη και ΗΠΑ όμως δεν κατάφεραν τελικά να έχουν επιρροή στο Ισραήλ.
«Πράγματι και ίσως αυτή η θητεία Μπάιντεν που τελειώνει, να αποτελεί τώρα μια νέα ευκαιρία. Οι συνέπειες είναι δραματικές. Μας ανησυχεί η ασφάλεια και η ελεύθερη ναυσιπλοΐα».
– Για την παγκόσμια κρίση που επικρατεί, ο πρόεδρος Μπάιντεν λέει «κάναμε επένδυση στην πράσινη οικονομία». Είχε αποτέλεσμα;
«Φυσικά και η πράσινη οικονομία είναι ένα σημαντικό βήμα. Η κλιματική αλλαγή όμως έχει επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία. Πρέπει να επενδύσουμε σε νέες τεχνολογίες, όπως την πρόληψη στις πυρκαγιές. Φέτος εμείς τα πήγαμε καλά, με εξαίρεση μία φωτιά. Τα drones έκαναν καλή δουλειά. Χρειάζεται να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση και να αξιοποιήσουμε τα όπλα που μας δίνει η τεχνολογία».
– Πώς κρίνετε την τελευταία ομιλία Μπάιντεν στον ΟΗΕ;
«Ήταν μία δυνατή ομιλία που άγγιξε σημαντικά ζητήματα και λόγω των συγκυριών. Ήμουν ευτυχής με το συνολικό πλαίσιο της ομιλίας του προέδρου Μπάιντεν».