Μητσοτάκης: Σήμερα η παρουσίαση του νέου εξοπλιστικού προγράμματος

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί σήμερα στην προ ημερησίας συζήτηση στις κινήσεις για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς, σε ένα 12ετές σχέδιο που θα ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις με νέες τεχνολογίες και σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Την εξειδίκευση θα αναλάβει ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα ξεδιπλώσει την «Ατζέντα 2030» που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τους Αρχηγούς των τριών Κλάδων, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της αμυντικής ετοιμότητας της χώρας, ειδικά σ’ ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από εντεινόμενες προκλήσεις.

Το νέο αυτό πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 28 δισεκατομμυρίων ευρώ και δεν αποσκοπεί μόνο στην προμήθεια νέων όπλων, αλλά και στην ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, την αναβάθμιση υφιστάμενων συστημάτων και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στον τομέα της κυβερνοάμυνας και των μη επανδρωμένων συστημάτων.

Με την συζήτηση αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει συνολικά την ατζέντα και να φέρει την αντιπολίτευση στο τερέν των εθνικών θεμάτων και συνολικά της εξωτερικής πολιτικής που είναι προνομιακός τομέας για το γαλάζιο ακροατήριο.

Οι τρεις άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη

Ο πρώτος θα σχετίζεται με τις προμήθειες εξοπλισμών και την ταυτόχρονη αξιοποίηση όλων των όπλων και τεχνολογιών για την αντιμετώπιση του σύγχρονου πολέμου. Σε αυτό εντάσσονται τα drones, τα σύνθετα συστήματα ραντάρ, η αντιπυραυλική και ανθυποβρυχιακή άμυνα και η αεράμυνα μέσω του anti-drone θόλου.

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» όπως έχει ονομαστεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια μάλιστα τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς το Ισραήλ συμμετέχει στο κρίσιμο αυτό project και παράλληλα επιδιώκεται η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο δεύτερος άξονας της ομιλίας του Πρωθυπουργού- σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές –  θα εστιάζει στην αξιοποίηση της τεχνολογίας στρατηγικά μέσω της ένταξης των σύγχρονων μεθόδων κυβερνοάμυνας στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και πρακτικά μέσω της συνεργασίας των Ιδρυμάτων του Στρατού με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή δικών μας πρότυπων όπλων.

Τρίτος άξονας και βασικός πυρήνας του σχεδίου αποτελεί η προϋπόθεση ενεργούς εμπλοκής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Καμία προμήθεια δε θα γίνεται αν δε συνοδεύεται από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού», πρόκειται να υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κύλιση στην κορυφή