Λευτέρης Αυγενάκης - Κυριάκος Μητσοτάκης
Λευτέρης Αυγενάκης - Κυριάκος Μητσοτάκης/Χ

Μητσοτάκης: Πώς έφτασε στη διαγραφή Αυγενάκη – Το μήνυμα σε όλη την ΚΟ

Στο παρελθόν, ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έχει δημιουργήσει πολλά αρνητικά σχόλια στα μέσα ενημέρωσης, φέρνοντας σε δύσκολη θέση ακόμα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το περιστατικό της βιαιοπραγίας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μετά από αυτό, κανείς στο κόμμα δεν μπορούσε να του δώσει άλλη ευκαιρία και έτσι διαγράφηκε από όλα τα όργανα.

Ήδη από την προηγούμενη τετραετία της διακυβέρνησης της ΝΔ και τη θητεία του στο υπουργείο Αθλητισμού, οι περισσότεροι παράγοντες του αθλητισμού εξέφραζαν μόνο αρνητικά σχόλια για τον Λευτέρη Αυγενάκη. Η εμπλοκή του σε συνομιλίες ποινικών μέσα από τις φυλακές, που αναφέρθηκαν σε παλαιότερα ρεπορτάζ, ήταν επίσης ένα ζήτημα που έφερε σε δύσκολη θέση τη ΝΔ. Επιπλέον, οι αποκαλύψεις για συγκεκριμένη εταιρεία ΙΚΕ των 1.000 ευρώ, η οποία λάμβανε δουλειές εκατομμυρίων από τα υπουργεία που πέρασε ο Αυγενάκης (Αθλητισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης), επιβάρυναν την κατάσταση.

Το Βατερλό με τους αγρότες

Η διαχείριση των αγροτικών κινητοποιήσεων ήταν καταστροφική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αναλάβει προσωπικά τις διαπραγματεύσεις με τους αγρότες, αφού ο ΥΠΑΑΤ θεωρούνταν “κόκκινο πανί” λόγω της προσβλητικής του στάσης. Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στο ΟΡΕΝ, ο Αυγενάκης προσπάθησε να υποβαθμίσει το αγροτικό κίνημα, αντιμετωπίζοντας έναν συνδικαλιστή αγρότη με υπεροπτικό ύφος. Αυτή η στάση, μαζί με απειλές προς τους αγρότες ότι θα χάσουν ευρωπαϊκά κονδύλια αν δεν ψηφίσουν ΝΔ, θεωρείται ότι συνέβαλε στο αρνητικό αποτέλεσμα της κάλπης στη Θεσσαλία.

Η κακή σχέση του με τους αγρότες ενισχύθηκε από τη γενικότερη συμπεριφορά του, καθυστερώντας τις πληρωμές τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ξόδευε χρήματα για δώρα και λουλούδια για το υπουργικό του γραφείο.

Τα λουλούδια και τα μπεγλέρια

Παρά τις δυσκολίες των αγροτών, ο Αυγενάκης ξόδεψε 105.720 ευρώ σε δύο μήνες για παρεμβάσεις στο υπουργικό του γραφείο και δώρα, ενώ 4.700 ευρώ δαπανήθηκαν για μπεγλέρια. Στη συνέχεια, προχώρησε σε απευθείας ανάθεση 6.000 ευρώ για «προμήθεια συνθέσεων λουλουδιών».

Τα πήρε όλα κι έφυγε

Όταν ανακοινώθηκε η απομάκρυνσή του από το ΥΠΑΑΤ, ο Αυγενάκης κάλεσε μεταφορική εταιρεία και μετέφερε ένα “φορτηγό” με έπιπλα και κάδρα, προκαλώντας σάλο. Τα κάδρα επέστρεψαν, αλλά πολλά αντικείμενα παραμένουν αγνοούμενα.

Τα περιστατικά με τον Αυγενάκη είναι αμέτρητα και κάθε ώρα που περνά, αποκαλύπτονται νέα. Το Μέγαρο Μαξίμου του έδωσε πολλές ευκαιρίες να διορθώσει την πορεία του. Όλα τα παραπάνω, όμως, οδήγησαν τον πρωθυπουργό να ζητήσει την άμεση καρατόμησή του, στέλνοντας μήνυμα για «μηδενική ανοχή στην αλαζονεία». Όποιος δεν συμμορφώνεται, θα πηγαίνει σπίτι του με συνοπτικές διαδικασίες.

To επίμαχο επεισόδιο

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούσαν πληροφορίες και ψίθυροι για επεισόδιο του βουλευτή Ηρακλείου στο αεροδρόμιο της Αθήνας χωρίς να είναι γνωστή η έκταση και το τι ακριβώς συνέβη. Η δημοσίευση του βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα ξημερώματα της Τετάρτης, όμως, δεν άφηνε κανένα περιθώριο για παρερμηνείες και σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έγινε αντιληπτό.

Μαρινάκης: «Λογικές “ξέρεις ποιος είμαι εγώ” στην κυβέρνηση αυτή δεν είναι αποδεκτές»

Αμέσως ενημερώθηκε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος στις 6 το πρωί επισκέφτηκε το αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στον Ρέντη. Επιστρέφοντας στο γραφείο του τηλεφώνησε στον Παύλο Μαρινάκη ο οποίος είχε προγραμματισμένη τηλεοπτική συνέντευξη και στην οποία έδωσε το στίγμα των προθέσεων του Πρωθυπουργού. «Περιπτώσεις συμπεριφορών κρίνονται ακαριαία» και «λογικές “ξέρεις ποιος είμαι εγώ” στην κυβέρνηση αυτή δεν είναι αποδεκτές», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδικάζοντας την συμπεριφορά του κ. Αυγενάκη και προετοιμάζοντας το έδαφος για όσα θα ακολουθούσαν. Ένα στέλεχος που από την πρώτη στιγμή της εκλογής του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ κατέλαβε κορυφαίες θέσεις στο κόμμα και ήταν ανελλιπώς μέχρι πριν λίγες εβδομάδες στις κυβερνήσεις του είχε επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα προς τον ίδιο και την κυβέρνηση. Την ώρα, μάλιστα, που ο Πρωθυπουργός δίνει μάχη με συνεχείς πρωτοβουλίες για να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα που υπάρχει μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Εκνευρισμένος ο Μητσοτάκης με τη συμπεριφορά Αυγενάκη

Φτάνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν φανερός σε όλους ο εκνευρισμός του καθώς τα όσα έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου έφερναν σε δύσκολη θέση τον ίδιο και την κυβέρνηση που κατηγορείται για φαινόμενα αλαζονείας, ενώ η επίσκεψη στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ για την ανάδειξη της δουλειάς που γίνεται για τη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών θα χανόταν από τα όσα ακολούθησαν. Στον πρωινό καφέ τηλεφώνησε στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Σταύρο Καλαφάτη για να καλέσει για εξηγήσεις τον κ. Αυγενάκη και από εκεί και πέρα ήταν θέμα χρόνου η ανακοίνωση της διαγραφής. Όλο αυτό το διάστημα με συνεχείς τηλεοπτικές παρεμβάσεις του ο πρώην υπουργός επιχειρούσε να εξηγήσει τα ανεξήγητα και να δικαιολογήσει τη στάση του πετυχαίνοντας να αυξήσει τον εκνευρισμό στο κυβερνητικό επιτελείο και να εκτίθεται περισσότερο.

Ξένο σώμα πλέον για τη ΝΔ ο Αυγενάκης

Η αποπομπή του κ. Αυγενάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα συνεπάγεται και την απομάκρυνση του από την πολιτική επιτροπή του κόμματος και την μη συμμετοχή του στο συνέδριο της ΝΔ, καθιστώντας τον ξένο σώμα για το κόμμα. Παρότι δεν θα παραδώσει την έδρα του, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση και ελπίζει ότι με υπομονή και την πάροδο του χρόνου ίσως επιστρέψει στην κοινοβουλευτική ομάδα. Πέραν της διαγραφής του από την Κ.Ο της ΝΔ υπέστη και κοινοβουλευτικές κυρώσεις με τη μομφή που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής για ανάρμοστη συμπεριφορά καταφρόνησης του Συντάγματος και των πολιτειακών θεσμών, επιβάλλοντάς του ταυτόχρονα 15ήμερο αποκλεισμό από τις συνεδριάσεις της Βουλής.