Μητσοτάκης: Επέλεξε Τασούλα και Κακλαμάνη στα κορυφαία πολιτειακά αξιώματα.

Η ευρύτερη αποδοχή του πρώτου και η εσωκομματική εμπειρία του δεύτερου έπαιξαν ρόλο – «Κλειδί» η φράση του πρωθυπουργού για «αλλαγή των συνθηκών» σε σχέση με το 2020

Έκλεισε με διάγγελμα  το θέμα της προεδικής εκλογής ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τετάρτης, αφού αποφάσισε ότι δεν υπήρχε λόγος να «σέρνεται» η σχετική συζήτηση, που μονοπωλούσε τις τελευταίες ημέρες τα τηλεοπτικά παράθυρα: Η επιλογή του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, που έχει εκλεγεί τρεις φορές με διακομματική συναίνεση.Η αναβάθμιση του έμπειρου εσωκομματικά Νικήτα Κακλαμάνη εώς νέου προέδρου της Βουλής.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να συνεχίσει την παράδοση της επιλογής υποψηφίου προέδρου από τον αντίπαλο πολιτικό χώρο που ξεκίνησε με την πρώτη εκλογή Στεφανόπουλου στην προεδρία της Δημορατίας το 1995, ούτε να ανανεώσει την θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, για την οποία δεν υπήρχε – εδώ και καιρό – θετική εικόνα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Συνεργάτες του ανέφεραν δε ότι «κλειδί» της αιτιολόγησης των επιλογών του πρωθυπουργού είναι η αναφορά του ότι στο διεθνές πεδίο οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά το τελευταίο διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί ακόμα περισσότερο η συνοχή και η συναντίληψη στην ελληνική ηγεσία.  

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου η οποία είχε ανακοινωθεί και από τις δύο πλευρές κρίθηκε ως περιττή, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός είχε ήδη λάβει τις αποφάσεις του και είχε ενημερώσει την πρόεδρο της Δημοκρατίας,η οποία προχώρησε σε δήλωση για να ευχαριστήσει για την επιλογή της το 2020. Σημειώνεται ότι στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός επεφύλαξε μόνον θερμά λόγια για τον τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά της. 

Η επιλογή Τασούλα θα ψηφιστεί από σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αλλά και από τους διαγραμμένους Αντώνη Σαμαρά και Μάριο Σαλμά. Μάλιστα, κοινοβουλευτικές πηγές τόνιζαν την στενή πολιτική σχέση που διαχρονικά έχει ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πρώην πρωθυπουργό, μέσω της ταύτισής τους με τον αείμνηστο Ευάγγελο Αβέρωφ, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ το 1984, έχοντας μεγάλη απήχηση στα νεότερα στελέχη της παράταξης. 

Ανετη εκλογή στην 4η ψηφοφορία

Θετική ψήφο στην υποψηφιότητα Τασούλα, ο οποίος προβλέπεται ότι θα εκλεγεί πανηγυρικά στην τέταρτη ψηφοφορία, στις 12 Φεβρουαρίου, οπότε θα απαιτούνται 151 ψήφοι, θα δώσει η ΚΟ των Σπαρτιατών , αλλά και ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές από τον χώρο της Δεξιάς, πράγμα που σημαίνει ότι θα λάβει ενδεχομένως και πάνω από 165 ψήφους. 

Όπως είναι γνωστό, στις πρώτες δύο ψηφοφορίες απαιτούνται 200 ψήφοι για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, στην τρίτη 180, στην τέταρτη 151 και στην 5η η πλειοψηφία επί των παρόντων, εφόσον μετάσχουν περισσότεροι από 120 βουλευτές στην ψηφοφορία. 

Τα αναμενόμενα «όχι»

Όπως είχε προαναγγελθεί,η επιλογή Τασούλα δεν υιοθετήθηκε απο το Πασοκ, που είναι πλέον σε αναζήτηση δικής του πρότασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με επικρατέστερο τον Τάσο Γιαννίτση , ο οποίος ήταν υπουργός στις κυβερνήσεις Σημίτη. Τυχόν αποδοχή εκ μέρους του να είναι υποψήφιος θα αποτελεί και την ετεροχρονισμένη πολιτική δικαίωσή του για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του 2001, το οποίο είχε μπει στο ψυγείο μετά από τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις. Ωστόσο, κανένα άλλο κόμμα δεν πρόκειται να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως του ποιο θα είναι το πρόσωπο – μιας και έχουν ακουστεί και τα ονόματα του Σταύρου Μπένου και του Νίκου Αλιβιζάτου. 

Σημειώνεται ότι τυχόν συμφωνία στο πρόσωπο της Λούκας Κατσέλη, την οποία έχει ανακοινώσει η Κουμουνδούρου και δηλώνει ότι συζητά η Νέα Αριστερά, θα σημαίνει ότι ο όποιος υποψήφιος  της αξιωματικής αντιπολίτευσης  θα βρεθεί στην τρίτη θέση και στις τέσσερις ψηφοφορίες της προεδρικής εκλογής. 

Κύλιση στην κορυφή