απε-μπε

Μητσοτάκης: Δύο θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο

Τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνολική τους έκταση εκτείνεται στα 27.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέσα σε αυτές θα απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατα.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει φωνή της θάλασσας – στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτήν», τονίζει μεταξύ άλλων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο πρωθυπουργός:

«Η θάλασσα υπήρξε πάντα η σιωπηλή δύναμη της Ελλάδας. Είναι μέρος του ποιοι είμαστε — διαμόρφωσε τον πολιτισμό και την ιστορία μας, τρέφει τον λαό μας και καλλιεργεί το πνεύμα μας.

Τον περασμένο μήνα, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας, έδωσα μια υπόσχεση – να τιμήσω αυτήν τη μοναδική θαλάσσια κληρονομιά και να την προστατεύσω για τις επόμενες γενιές.

Σήμερα, υλοποιώ αυτήν την υπόσχεση με τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων — ενός στο Ιόνιο Πέλαγος και ενός στις Νότιες Κυκλάδες, στο μοναδικό Αιγαίο.

Τα πάρκα αυτά θα είναι από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο της προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων μας έως το 2030, πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Θα αποτελέσουν απέραντα καταφύγια ζωής κάτω από τα κύματα.

Θα συμβάλουν επίσης στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, στην αποκατάσταση της ισορροπίας και στη θέσπιση ενός τολμηρού νέου προτύπου για τη θαλάσσια προστασία.

Και ίσως το πιο σημαντικό, μέσα σε αυτές τις θαλάσσιες ζώνες θα απαγορευτεί η εξαιρετικά καταστροφική πρακτική της μηχανότρατας.

Αν έχετε δει το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ του Sir David Attenborough, «Ocean», τότε ξέρετε γιατί η δημιουργία αυτών των θαλάσσιων πάρκων είναι τόσο σημαντική.

Το «Ocean» είναι μια βαθιά συγκινητική ταινία, αλλά και μια ταινία που ενημερώνει και εμπνέει. Μου υπενθύμισε, όπως ελπίζω να υπενθυμίσει σε όλους μας, ότι η θάλασσα δεν είναι απλώς όμορφο τοπίο. Είναι η ίδια η ζωή. Ευαίσθητη. Δυνατή. Και υπό απειλή.

Σε ερώτηση πώς θα γίνεται η εισαγωγή των παιδιών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, απάντησε ότι «πρέπει να έχεις δώσεις οπωσδήποτε πανελλαδικές και να έχεις πιάσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στη σχολή που επιθυμείς. Βέβαια σε πολλά πανεπιστήμια τίθενται και έξτρα προϋποθέσεις ανάλογα το προφίλ φοιτήτριας και φοιτητή που θέλει κάθε πανεπιστήμιο».

Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ανέφερε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή όταν αυτή ανακοινωθεί ως προς τους όρους της επόμενες φάσης από αυτή που όλοι γνωρίζουμε αργεί. Δεν είναι μία κουβέντα που αφορά τα παιδιά που είναι τώρα στο Λύκειο.

Θα αγγίξει τα παιδιά από το 2029 και μετά αλλά έχουμε ακόμη δρόμο, πρώτα απ’ όλα διαβούλευσης. Κάναμε μία πολύ καλή συζήτηση στη Βουλή και φάνηκε και διακομματικά ότι υπάρχει μία σύμπνοια».

«Γίνεται μία πολύ μεγάλη συζήτηση πώς θα μπορούσαμε κάποια στιγμή να προχωρήσουμε στο εθνικό απολυτήριο. Αυτό θα σήμαινε ότι με συγκεκριμένη διαβάθμιση θα μετρούσαν βαθμοί κάθε έτος και θα δινόταν περισσότερη σημασία σε περισσότερα μαθήματα. Έχει ξεκινήσει μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα για τοι εθνικό απολυτήριο που όμως δεν αφορά τα παιδιά που είναι αυτή τη στιγμή στο Λύκειο», ολοκλήρωσε η Σοφία Ζαχαράκη.

Κύλιση στην κορυφή