Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Συνοδο Κορυφης του ΝΑΤΟ

Μητσοτάκης από Ουάσιγκτον: “Η Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία, έχουμε “όπλα” στη διάθεσή μας”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των Σκοπίων και τη στάση του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας στους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εφαρμογής κρίσιμων άρθρων της Συμφωνίας των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της ονομασίας erga omnes.

Ο Μητσοτάκης αποκάλυψε πως ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατά τη Σύνοδο, δεν υιοθέτησε την τακτική των προκλήσεων που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν μέσω δηλώσεων και βίντεο από την Ουάσιγκτον, όπου αναφερόταν στη «Μακεδονία» και τον «Μακεδονικό λαό». Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, αυτές οι αναφορές είναι συμβατές με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να κατανοήσει ότι αυτή η τακτική είναι εντελώς αντιπαραγωγική. Θέλουμε να προχωρήσει η προσέγγισή της με την Ευρώπη, αλλά πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε ο Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει τα μέσα που διαθέτει σε περίπτωση που η Βόρεια Μακεδονία συνεχίσει αυτήν την τακτική.

Υποστήριξη της Αθήνας για το Κυπριακό

Για το Κυπριακό, ο Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στην προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, κάτι που θα τονίσει και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη. «Θα συζητήσουμε με τον Γενικό Γραμματέα πώς μπορεί να εμπλακεί για να κλείσει αυτή η μεγάλη πληγή και να πάψει η Κύπρος να είναι το τελευταίο διαιρεμένο νησί στην Ευρώπη», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Καμία Επικίνδυνη Έλλειψη στην Άμυνα της Ελλάδας

Ο Μητσοτάκης απάντησε στις αντιδράσεις σχετικά με την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι η άμυνα της Ελλάδας δεν διατρέχει κίνδυνο. «Το υλικό που αποστέλλεται είναι πλεονάζον και όλα γίνονται σε συνεννόηση με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Οι κινήσεις μας δεν αμφισβητούν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας», διευκρίνισε. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην πρωτοβουλία αποστολής F-16 στην Ουκρανία και δεν θα διαθέσει πυραυλικά συστήματα Patriot στο Κίεβο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου κατέστη σαφές πως η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση της δικής της άμυνας.

Στη Νέα Υόρκη σήμερα ο Μητσοτάκης -Συνάντηση με Γκουτέρες για το Κυπριακό

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να συζητήσει με ποιον τρόπο θα μπορεί και ο ίδιος ο κ. Γκουτιέρες να εμπλακεί σε μία ακόμα προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, την οποία η Αθήνα θεωρεί «επιβεβλημένη να γίνει, για να μπορέσει επιτέλους αυτή η μεγάλη πληγή να κλείσει». Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση της ειδικής απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών Μαρία Άνχελ Ολγκίν, για την οποία ενημέρωσε χθες τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, κάνει μία καταγραφή της ισχύουσας κατάστασης, χωρίς να περιλαμβάνει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για τα επόμενα βήματα του διαλόγου ή να βάζει προτάσεις στο τραπέζι.

Αυτό, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μπορεί να λειτουργήσει θετικά στη συζήτηση που έχει ανοίξει για επανέναρξη του διαλόγου και εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμπληρωματική έκθεση σε δεύτερο χρόνο και αφού έχει προηγηθεί προσπάθεια συνεννόησης με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Στην Κύπρο Μητσοτάκης και Ερντογάν στις 20 Ιουλίου

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 20 Ιουλίου για την εκδήλωση μνήμης που οργανώνει η Κυπριακή Δημοκρατία για τα 50 χρόνια από την εισβολή, ενώ ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί την ίδια ώρα στα κατεχόμενα όπου ετοιμάζεται μία ακόμα φιέστα από το ψευδοκράτος. «Το σημαντικό είναι να αποφευχθούν εντάσεις στο πεδίο», σημειώνει κυβερνητική πηγή, περιγράφοντας το κλίμα που αναμένεται να επικρατήσει σε μία φορτισμένη στιγμή, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί χώρος και χρόνος στη διπλωματία προκειμένου να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Αυτό, κατά ορισμένες πηγές, φαίνεται να το αντιλαμβάνεται και η Τουρκία και κρίνεται θετικό ότι δεν υπήρξε διαρροή ή απάντηση στην ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης για την υπόμνηση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντηση τους στην Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών. Ειδικά σε μία στιγμή που η Άγκυρα επαναφέρει έντονα την θέση της για τη δημιουργία δύο κρατών.

Scroll to Top