Michel Barnier

Michel Barnier: Εγκρίθηκε η πρόταση μομφής-Κατέρρευσε η Κυβέρνηση

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μισέλ Μπαρνιέ έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, γεγονός που την καθιστά την πρώτη κυβέρνηση που καθαιρέθηκε με αυτόν τον τρόπο από το 1962 και τη συντομότερη κυβέρνηση της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Συνολικά 331 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής που υπέβαλε η αριστερή συμμαχία NFP, ενώ η πλειοψηφία των 288 βουλευτών ήταν απαραίτητη για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ο Μπαρνιέ, ο οποίος βρίσκεται μόλις τρεις μήνες στη θέση του, είναι πλέον υποχρεωμένος να υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Το αποτέλεσμα βαθαίνει την πολιτική κρίση της Γαλλίας και σηματοδοτεί ένα σημαντικό πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που και η Γερμανία είναι βυθισμένη σε μια προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές μέχρι τον Φεβρουάριο και εβδομάδες πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Κατά τη διαδικασία ο πρωθυπουργός της Γαλλίας δέχθηκε πυρά από το σύνολο της αντιπολίτευσης με τον ίδιο στην ομιλία του να απαντά λέγοντας πως το χρέος δεν θα εξαφανιστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση, ωστόσο αναγνώρισε πως το σχέδιο κειμένου του προϋπολογισμού «δεν ήταν τέλειο». Αυτή η πραγματικότητα δεν θα «εξαφανιστεί με τη μαγεία μιας πρότασης δυσπιστίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η ομιλία του Μισέλ Μπαρνιέ:

«Φτάσαμε σε μια στιγμή αλήθειας και σε μια στιγμή ευθύνης», λέει ο Μπαρνιέ. «Αναγνωρίζω ότι το σχέδιο κειμένου του προϋπολογισμού δεν ήταν τέλειο – ότι δεν τα κάναμε όλα σωστά από την αρχή».

Λέει ότι η οικονομική πραγματικότητα της Γαλλίας είναι τέτοια που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση, ανεξαρτήτως χρώματος. Η Γαλλία πληρώνει τώρα 60 δισ. ευρώ (50 δισ. λίρες) ετησίως σε τόκους για το χρέος της, λέει ο Μπαρνιέ, «περισσότερα από τον αμυντικό μας προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Λέει ότι ο προϋπολογισμός κατασκευάστηκε από κοινού, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις πολλών κομμάτων της Εθνοσυνέλευσης. Δεν πρότεινε μέτρα για το σφίξιμο της ζώνης «για την ευχαρίστησή μου: θα προτιμούσα να μοιράσω χρήματα».

Αυτή η πραγματικότητα δεν θα «εξαφανιστεί με τη μαγεία μιας πρότασης δυσπιστίας», λέει: «Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος, αυτό που λέω με σοβαρότητα μπροστά σας, είναι ότι αυτή η πρόταση θα κάνει τα πάντα πιο σοβαρά και πιο δύσκολα».

Οι πιθανοί διάδοχοι του Μακρόν

Λίστα με τους πιθανούς αντικαταστάτες του Μισέλ Μπαρνιέ φέρεται σύμφωνα με το Reuters να έχει καταρτήσει ο Εμανουέλ Μακρόν. Παρόλο που ακόμα ο Μακρόν δεν έχει καταλήξει ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Μπαρνιέ σε περίπτωση υπερψήφισης των προτάσεων μομφής, στη λίστα του περιλαμβάνονται ο αριστερός Μπερνάρ Καζενέβ, ο πρώην υπουργός Ξαβιέ Μπερτράν και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνού.

Ο πρόεδρος επεξεργαζόταν το όνομα καθώς επέστρεφε αεροπορικώς στο Παρίσι από ένα ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε μια πηγή στο Reuters. Προς το παρόν ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται σε επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και συγκεκριμένα στην αρχαία πόλη των Ναβαταίων Χέγκρα, σε απόσταση τουλάχιστον 4.000 χιλιομέτρων από το Παρίσι, όπου την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη η πρωτοφανής πολιτική κρίση.

Πάντως το πρόγραμμα της επίσκεψης του Μακρόν επισπεύστηκε κατά μία ώρα, κάτι ασυνήθιστο για τον Γάλλο πρόεδρο. Δεν δόθηκε κάποια επίσημη εξήγηση, ωστόσο ο Μακρόν θέλει να βρίσκεται πίσω στο Παρίσι αργά το βράδυ, όταν η Εθνοσυνέλευση θα εκδώσει την ετυμηγορία της επί της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης. Εκτός και αν υπάρξει κάποια τεράστια έκπληξη, η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να πέσει απόψε.

Scroll to Top