Ρόδος - Μεταναστευτικό

Μεταναστευτικό: Επανασχεδιασμός – Κλειστό κέντρο στη Ρόδο και Απελάσεις από 3 στρατηγούς

Η κυβέρνηση προχωρά σε ριζικές αλλαγές στο επιχειρησιακό δόγμα του μεταναστευτικού, με φόντο τις πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις, ιδίως στη Ρόδο. Η νέα στρατηγική ανταποκρίνεται στις διαφοροποιημένες μεθόδους των λαθροδιακινητών, που πλέον χρησιμοποιούν ταχύπλοα και σκάφη δύσκολα ανιχνεύσιμα, καθώς και εναλλακτικές ρότες για την προώθηση μεταναστών. Η Κρήτη και άλλες περιοχές με περιορισμένες δομές φιλοξενίας γίνονται νέοι «στόχοι», επιβαρύνοντας τις τοπικές κοινωνίες.

Η κρίση στη Ρόδο ως σημείο καμπής

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε πρόσφατα στη Ρόδο ανέδειξε την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων. Εκατοντάδες μετανάστες περιπλανήθηκαν και κατασκήνωσαν στην καρδιά της παλιάς πόλης, δημιουργώντας μια έκρυθμη κατάσταση εν μέσω τουριστικής περιόδου. Η κυβέρνηση πλέον εξετάζει τη δημιουργία κλειστής προαναχωρησιακής δομής στο νησί, η οποία θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αυτό το κέντρο κράτησης θα χρησιμεύει για την ταχεία καταγραφή αιτούντων άσυλο πριν τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα. Οι διαφορές με τα κλειστά κέντρα των νησιών του ΒΑ Αιγαίου έγκεινται στο ότι οι μετανάστες θα παραμένουν υπό κράτηση, αποτρέποντας την ελεύθερη κυκλοφορία. Η επιλογή κατάλληλου χώρου βρίσκεται σε τελικό στάδιο, με παλαιά στρατόπεδα να είναι μεταξύ των υποψήφιων επιλογών. Η διαδικασία διαμόρφωσης αναμένεται να διαρκέσει λίγους μήνες.

Νέα πρόσωπα στη διαχείριση

Οι αλλαγές δεν περιορίζονται στις υποδομές αλλά επεκτείνονται και στο ανθρώπινο δυναμικό. Η αποχώρηση της γενικής γραμματέως Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Δήμητρας Λυγούρα, αντικατοπτρίζει τις ευθύνες για την κακή διαχείριση της κρίσης στη Ρόδο. Η θέση της καλύφθηκε από τον Δημήτρη Γλυμή, αντιστράτηγο ε.α., ενώ δύο ακόμη στρατηγοί, ο Λάζαρος Μαυρόπουλος και ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, αναλαμβάνουν ρόλους Εθνικού Συντονιστή Επιστροφών και Προσφύγων αντίστοιχα.

Οι απελάσεις μεταναστών και οι διαδικασίες επιστροφών αναδεικνύονται ως η βασική κυβερνητική προτεραιότητα, σε συντονισμό με τη σκληρότερη στάση της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό. Παράλληλα, το υπουργείο προχωρά σε διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων, προκειμένου να διασφαλίσει τη βιώσιμη λειτουργία των δομών.

Ισχυρά σύνορα και ευρωπαϊκή διάσταση

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην προστασία των συνόρων, ενώ προωθεί την ολιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δηλώνει:

«Η Ελλάδα, ως χώρα-σύνορο της Ε.Ε., αποτελεί κεντρικό πυλώνα στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Εργαζόμαστε εντατικά για την ενίσχυση των συνόρων και την ταχύτερη εξέταση αιτημάτων ασύλου, ενώ προωθούμε την αποκατάσταση της κανονικότητας στις τοπικές κοινωνίες».

Η νέα πολιτική της κυβέρνησης σηματοδοτεί τη στροφή προς ένα πιο αποτελεσματικό, δίκαιο και ανθρωπιστικό σύστημα διαχείρισης, με ταυτόχρονη προστασία των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. Στρατηγικές συνεργασίες με την Ε.Ε. και το ΓΕΕΘΑ, καθώς και ενίσχυση των επιχειρησιακών δομών, αναμένεται να διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Scroll to Top