Ο Παύλος Μαρινάκης
Ο Παύλος Μαρινάκης/Facebook

Μαρινάκης: Βαθιά υποκριτές στον ΣΥΡΙΖΑ, εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο

«Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου σήμερα και αύριο θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Επεσήμανε πως «τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η στήριξη στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και βιομηχανία, οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα».

Τόνισε ότι «πρωθυπουργός έχει ήδη τοποθετηθεί για την ανάγκη κοινού βηματισμού στις αμυντικές προμήθειες της ΕΕ και για τις κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Όπως έχει πει ‘η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξοδεύει πιο έξυπνα στην «Άμυνα». Έχει τονίσει μάλιστα ότι η πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, να εξαιρούνται δηλαδή οι αμυντικές δαπάνες κατά τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο κ. Μαρινάκης είπε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας και για τη σημασία του ουκρανικού νότου με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Καναδά στις 24 και 25 Μαρτίου, όπου θα πραγματοποιήσει μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός από το 1983 που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στον Καναδά. Η επίσκεψη αυτή θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα με έμφαση στο πεδίο της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας καθώς και σε αυτό των μεγάλων διεθνών προκλήσεων», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών μέσω της ελληνικής ομογένειας στον Καναδά που υπολογίζεται σε 350.000 άτομα. Ακόμη είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στις 24 Μαρτίου το Μόντρεαλ όπου θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζαστίν Τριντό και στις 25 Μαρτίου, το Τορόντο. Στις 24 θα παρευρεθεί μαζί με τον Καναδό πρωθυπουργό στη μεγάλη παρέλαση της ομογένειας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ενώ κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Μόντρεαλ και στο Τορόντο ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδηλώσεις της ομογένειας.

Πρόσθεσε πως «θα συναντηθεί με ομάδα Καναδών επενδυτών που εκπροσωπούν τράπεζες, επενδυτικούς φορείς, εταιρείες ακινήτων και Logistic centers. Ο Καναδάς είναι ένας από τους 10 μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει ακόμα ευρύ πεδίο για επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των υποδομών, των logistic centers και των αγροδιατροφικών προϊόντων».

Περνώντας σε θέματα που αφορούν στη μάχη κατά της ακρίβειας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε στη συνέχεια τα τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου επισημαίνοντας ότι «ήδη έχουν ξεκινήσει να αποδίδουν με μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

1. Με το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους του βρεφικού γάλακτος, παρατηρούνται μειώσεις στις αρχικές τιμές προμήθειας μεσοσταθμικά περίπου στο 15% στα περισσότερα προϊόντα βρεφικού γάλακτος 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας.

Δεδομένου ότι το βρεφικό γάλα πωλείται χωρίς προωθητικές ενέργειες, οι μειώσεις αυτές θα περάσουν άμεσα στην τιμή στο ράφι.

2. Με το μέτρο της αποτροπής αδικαιολόγητων ανατιμήσεων διαπιστώθηκε ότι τον Φεβρουάριο του 2024 μετά την εφαρμογή του μέτρου ανατιμήθηκαν 890 κωδικοί προϊόντων, όταν τον ίδιο μήνα πέρυσι ανατιμήθηκαν 3.760 κωδικοί προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι περιορίστηκαν οι ανατιμήσεις κατά 76%.

3. Με το μέτρο του Net – Pricing σε νωπά προϊόντα υποχρεώνονται οι προμηθευτές τους να τα πωλούν στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές. Επιτρέπονται παροχές για επιστροφές προϊόντων και φύρα, μόνο στο 3% της τιμής πώλησης προ εκπτώσεων, πιστώσεων και άλλων παροχών.

4. Τέθηκε, επιπλέον, σε ισχύ και φέτος, από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και το Μ. Σάββατο 4 Μαΐου, το «Καλάθι της Σαρακοστής» ως επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού». Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του μέτρου παρατηρείται μεσοσταθμική μείωση των τιμών σε σχέση με πέρυσι σε σαρακοστιανά προϊόντα.

Συνολικά, από την 1η Μαρτίου, 4.014 καταναλωτικά αγαθά βασικών κατηγοριών έχουν μειωμένες αρχικές τιμές που κυμαίνονται από 15% έως 17%».

Αναφέρθηκε μάλιστα σε μειώσεις ανά κατηγορία προϊόντων.

«Ο πληθωρισμός παραμένει το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά γι’ αυτό και συνεχίζουμε σταθερά τις πρωτοβουλίες μας για τις μειώσεις τιμών και τους ελέγχους στην εφοδιαστική αλυσίδα για φαινόμενα παραβίασης του ανώτατου περιθωρίου κέρδους», τόνισε.

Ακολούθως μίλησε για τους ελέγχους που γίνονται, επισημαίνοντας πως «η ΔΙΜΕΑ από 1.1.2023 έως 19.3.2024 έκανε 30.221 ελέγχους. Διαπιστώθηκαν 2.114 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 16.433.790 ευρώ.

Η βασικότερη στόχευση της κυβέρνησης είναι, με τις πρωτοβουλίες μας, να δημιουργηθούν νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να αυξάνεται συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών. Σε αυτή την κατεύθυνση στοχεύει και η επικείμενη, τέταρτη, αύξηση του κατώτατου μισθού που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες».

Το θέμα των φθηνότερων τιμολογίων ήταν το επόμενο που έθιξε ο κ. Μαρινάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του. «Η πλειονότητα των καταναλωτών εντάχθηκε από την 1.1.2024 στο ειδικό «πράσινο» τιμολόγιο το οποίο θεσπίστηκε από την κυβέρνηση, ώστε να είναι γνωστό σε όλους ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος και τι ποσό πληρώνουν οι καταναλωτές κάθε μήνα.

Οι καταναλωτές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο, είτε «πράσινο» άλλου παρόχου, είτε διαφορετικής σήμανσης σε οποιονδήποτε πάροχο και οποιαδήποτε χρονική στιγμή, αζημίως», είπε.

Ανέλυσε ακολούθως τη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές σε σύγκριση με τον περυσινό Μάρτιο αλλά και από τον Ιανουάριο του 2024.

«Συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα και αναμένεται να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την Έγκριση Σχεδίου Σύμβασης για την απόκτηση 7 νέων Canadair», είπε επίσης ο κ. Μαρινάκης. «Όπως είναι γνωστό, τα συγκριμένα τύπου αεροσκάφη αποτελούν τα κύρια μέσα δασοπυρόσβεσης στη χώρα μας- όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- και με την κλιματική κρίση να εξελίσσεται ραγδαία, προκαλώντας πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές, είναι αντιληπτό γιατί ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας ανέφερε στη Βουλή ότι η αγορά των 7 Canadair αποτελεί ‘πατριωτικό καθήκον’».

Αναφέρθηκε στους συγκεκριμένους τύπους των πυροσβεστικών αεροσκαφών αλλά και το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων.

Η μελέτη του τμήματος ερευνών και ανάλυσης του Economist που κατέταξε την Ελλάδα ως την πρώτη χώρα στην μεταβολή του δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ήταν το επόμενο θέμα.

«Όπως αναφέρεται στην έρευνα: ‘η Ελλάδα καταγράφει την μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον την τρέχουσα περίοδο». «Αυτό αντανακλά τα αποτελέσματα μίας φιλικής προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνησης από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διανύει τώρα τη δεύτερη θητεία της και η οποία έχει αναλάβει μεταρρυθμίσεις, έχει περικόψει φόρους και έχει ενισχύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη’, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά», είπε ο κ. Μαρινάκης. Σημείωσε ότι «σύμφωνα με την έρευνα και την ανάλυση του Economist, η βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος συσχετίζεται θετικά με την αύξηση του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων».

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Μαρινάκης μίλησε για την παρουσία του πρωθυπουργού χθες, στην τελετή παραλαβής των τριών νέων ελικοπτέρων Romeo MH-60R Seahawk του Πολεμικού Ναυτικού, που πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου.

Και έκλεισε με αναφορά στην ολοκλήρωση της δημοπρασίας «για την επανέκδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου στην οποία υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 929 εκατομμυρίων ευρώ. Η έκδοση των ομολόγων υπερκαλύφθηκε κατά 3,72 φορές, αυξημένη σε σχέση με την δημοπρασία του Φεβρουαρίου, οπότε και η υπερκάλυψη ήταν 3,12 εκ. ευρώ. Αποτέλεσμα αυτής της δημοπρασίας είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να αντλεί 250 εκατομμύρια ευρώ. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου παραμένει σταθερή στο 2,85%».

Π. Μαρινάκης: Βαθιά υποκριτές στον ΣΥΡΙΖΑ, εγαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο

«Ο πρωθυπουργός δεν κρύφτηκε ποτέ, ούτε πρόκειται να κρυφτεί ποτέ και σε κάθε ευκαιρία απαντά είτε σε μια συνέντευξη, είτε με τις ομιλίες του προφανώς και για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Θέλει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση από τη δικαιοσύνη, και να προχωρήσουν όλες οι κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί και μερικές ολοκληρωθεί για τον εκσυγχρονισμό συνολικά των Μέσων Μεταφοράς και βέβαια του Σιδηροδρόμου» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, συζητήσεις πορισμάτων δεν ήταν παρών.

«Διαχώρισα τους συγγενείς και μάλιστα είπα ότι είναι πολύ μεγάλη τιμή για κάποιον να παλεύει να βρει το δίκιο του, να παλεύει για το δίκιο του δικού του ανθρώπου που έχασε και είναι ντροπιαστικό για κάποιον που προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο και στις πλάτες αυτών των ανθρώπων να κάνει πολιτικό παιχνίδι. Αυτό κάνει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση και δυστυχώς είναι συνυφασμένο με την ιστορία αυτού του κόμματος» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Πέραν από πολιτικές βδέλλες είναι και βαθιά υποκριτές. Μας κατηγορούν για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά ξεχνάνε ότι επί των ημερών τους κρύφτηκαν πίσω από το άρθρο 86 του συντάγματος έντεκα φορές, σε έντεκα διαφορετικές περιπτώσεις υπουργών τους. Δεν τους νοιάζει να λάμψει η αλήθεια, αν τους ένοιαζε θα προχωρούσαν σε συγκεκριμένη διατύπωση κατηγορίας σε συγκεκριμένα αιτήματα» πρόσθεσε και υπογράμμισε «Αυτό που είπα χθες για την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν επιεικές».

Για το αίτημα του κ. Σπίρτζη είπε «γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία λόγω του ότι για εκείνον ισχύει η αποσβεστική προθεσμία, ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες. ‘Αρα το κάνει εκ του ασφαλούς».

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *