Παύλος Μαρινάκης

Μαρινάκης: Τα λεφτά που τάζει ο Ανδρουλάκης είναι των Ελλήνων φορολογούμενων

Νέα απάντηση στο ΠΑΣΟΚ και τις εξαγγελίες για μειώσεις φόρων έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Συγκεκριμένα ανέφερε πως υπάρχουν δύο τρόποι να μειώσεις τους φόρους. «Ο ένας είναι να λες το Σάββατο ότι θα μειώσεις τον ΦΠΑ 2% όταν καταλαβαίνεις ότι πλέον ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο και δεν πιστεύει εμπόρους ψεύτικης ελπίδας, γιατί αυτό έχει κόστος 3 δισ, την Κυριακή μέσω του εκπροσώπου σου να το παίρνεις πίσω. Άρα, υπάρχει μείωση φόρου στα λόγια του Ανδρουλάκη που κρατάει 24 ώρες. Και υπάρχουν και οι μειώσεις φόρων της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

«Τι λέει λοιπόν το βίντεο του ΠΑΣΟΚ; Ότι εξαπάτησε δήθεν ο Μητσοτάκης τους πολίτες και ενώ έλεγε ότι θα μειώσει φόρους και συγκεκριμένα το ΦΠΑ, δεν το έκανε από το 2019 μέχρι σήμερα», επεσήμανε σχολιάζοντας το βίντεο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» του τηλεοπτικού σταθμού Blue Sky. Υπογράμμισε ότι πρόκειται ουσιαστικά για «τροπολογίες ίδιες με τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάω για τα βαρέα και ανθυγιεινά που ουσιαστικά άλλαξαν μόνο το έμβλημα και το όνομα και κατέθεσαν την ίδια τροπολογία, που αν γινόταν δεκτή θα τιναζόταν το ΕΣΥ στον αέρα. Γιατί ακόμη και 2.000, όπως έλεγε η κ. Διαμαντοπούλου να έκαναν χρήση αυτού του δικαιώματος με ένα συμψηφισμό ως προς την εξαγορά θα πηγαίναμε πολλά βήματα πίσω στο ΕΣΥ».

Η ΝΔ έχει μειώσει 59 φόρους από το 2019

Στο σημείο αυτό αντέτεινε ότι συνολικά «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μειώσει 50 φόρους στην πρώτη τετραετία, εννέα φόρους στον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας και μειώνει άλλους 12 φόρους το 2025. Όσον αφορά στο ΦΠΑ, σημείωσε: «ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%-Οκτώβριος 2021, ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%- Απρίλιος του 2022, Μόνιμη μείωση ΦΠΑ στα γεωργικά μηχανήματα από το 24% στο 13%-Νοέμβριος 2023, Μείωση τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από το 12% έως το 20% που ήταν, στο 10% και κατάργηση για τους νέους-1η Ιανουαρίου 2022, Μονιμοποίηση από τον Ιανουάριο του 2024 μιας σειράς από μειωμένους προσωρινά ΦΠΑ»

Απαντάμε με πολιτικές που έχουμε εφαρμόσει και όχι με λόγια. Και το ξαναλέω. Δεν αρκούν αυτές οι μειώσεις ούτε οι υπόλοιπες 60, γιατί δεν τις απαρίθμησα όλες, να θυμίσω για παράδειγμα ότι τον ΕΝΦΙΑ τον μειώσαμε παραπάνω από όσο είχαμε πει γιατί έπρεπε να το κάνουμε. Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερα, ο κόσμος περνάει ακόμα δύσκολα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Μιλώντας ευρύτερα για τις μειώσεις φόρων ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «υπάρχουν δυο προϋποθέσεις για εμάς για να μειώσουμε έναν φόρο, όπως μειώσαμε όλους τους υπόλοιπους. Μια προϋπόθεση είναι να είναι δεδομένο ότι η μείωση αυτή θα φτάσει στον καταναλωτή. Όλες αυτές οι μειώσεις έγιναν με αυτήν προϋπόθεση. Και μία ακόμη να βγαίνει ο λογαριασμός. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο δημοσιονομικό κόστος σε κάθε τέτοια μείωση που σας είπα. Παράδειγμα οι τρεις μειώσεις των αγροτικών ΦΠΑ είναι 45 εκατ. ετησίως».

Πρόσθεσε δε, πως τα χρήματα που τάζει ο Ανδρουλάκης είναι χρήματα που θα μειωθούν από τους επόμενους προϋπολογισμούς καθώς ανέφερε ότι κάθε μονάδα είναι 1,5 δις. Σημείωσε πως πρόκειται για μία λογική που ξεκίνησε πριν κάποιες δεκαετίες και υποθήκευσε τη χώρα.

Διευκρίνισε δε ότι «ο ΦΠΑ στον οποίον αναφέρεται ο κ. Ανδρουλάκης, για να καταλαβαίνει ο κόσμος τι λέμε, κάθε μονάδα είναι 1,5 δισ. Δηλαδή οι δύο μονάδες είναι 3 δισ ευρώ. Άρα δεν διαφωνεί κανείς στο ότι πρέπει να μειωθούν όλοι εν δυνάμει οι φόροι όσο παραπάνω γίνεται. Όλοι συμφωνούμε. Τι θέλουμε όλοι; Οι πολίτες να πάρουν πίσω πιο γρήγορα αυτά που στερήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. «Η λογική των ανέξοδων υποσχέσεων. Γιατί δεν κοστίζει κάτι στην Αντιπολίτευση. Επειδή δεν μου αρέσει να μιλάω στον αέρα, θα κοστολογηθούν τα προγράμματα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής «αυτό που λέμε ακρίβεια, πληθωρισμό, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό σε αυτήν τη χώρα, γίνεται από αυτήν την κυβέρνηση με τρεις τρόπους. Ο πρώτος είναι με την αύξηση των εισοδημάτων. Γίνεται είτε με άμεσες παρεμβάσεις όπως είναι ο κατώτατος μισθός, οι τριετίες, η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων- με τα λεφτά όμως τα οποία υπάρχουν και όχι με αυτά που δεν υπάρχουν, μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε και περισσότερα που χρειάζεται ο κόσμος για να ανακουφιστεί- ή με μειώσεις φόρων. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Προφανώς αυτές οι μειώσεις φόρων δεν είναι αρκετές. Το θέμα είναι ότι κάνουμε τις περισσότερες που μπορεί να αντέξει το ταμείο του κράτους, ο προϋπολογισμός.

Επεσήμανε εδώ ότι οι τρόποι για να μεγαλώσει η πίτα είναι δύο. «Ο ένας τρόπος είναι να αποδώσουν τα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Άρα περισσότεροι να πληρώνουν φόρους, χωρίς να αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές, δηλαδή ουσιαστικά να κυνηγάς το μαύρο χρήμα. Ο δεύτερος τρόπος είναι με νέες δουλειές. Γιατί όταν έχεις δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας, πεντακόσιες χιλιάδες άνθρωποι που ήταν άνεργοι, άρα πληρώνονταν με το επίδομα ανεργίας, τώρα πληρώνουν φόρους ως εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος, χωρίς να αυξάνει τους φόρους, εισπράττει περισσότερα από δύο πηγές. Την φοροδιαφυγή και την αύξηση της απασχόλησης.

Ο στόχος λοιπόν είναι αυτά τα δύο παραπάνω έσοδα να οδηγήσουν το 2026 και το 2027 σε πολλές περισσότερες μειώσεις φόρων, όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα μας και σε πράγματα που τώρα δεν μπορούμε να ‘σηκώσουμε’. Και εδώ είναι το δια ταύτα. Μόνο όταν γίνεται σοβαρή δουλειά και υπεύθυνη για το κόσμο που έχει περάσει πολύ δύσκολα. Όχι με λόγια του αέρα. Δηλαδή, μεγαλώνεις την πίτα, αυξάνεις τα έσοδα, και τα επιστρέφεις στην κοινωνία. Πόσα παραπάνω δίνουμε για την Υγεία από το 2019 μέχρι σήμερα, 74% παραπάνω. Πως τα δίνουμε αυτά τα χρήματα, από δανεικά; Όχι, από λεφτά τα οποία έχουμε εισπράξει παραπάνω».

Scroll to Top