Παύλος Μαρινάκης

Μαρινάκης: Δεν χαρίζουμε στην Ακροδεξιά την επιτυχία μας στο μεταναστευτικό-Οι βολές Μητσοτάκη

«Δεν χαρίζουμε στην Ακροδεξιά την επιτυχία μας στο μεταναστευτικό» ξεκαθάρισε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για «πατριώτες της φακής» όσον αφορά το μεταναστευτικό. «Ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να προσωποποιήσει αυτούς στους οποίους απευθυνόταν, που ανήκουν ευρύτερα στον χώρο της άκρας Δεξιάς στη χώρα» είπε στον ΣΚΑΪ και έκανε λόγο για «συγκεκριμένο αφήγημα» που αναπαράγεται από όλα τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Το αφήγημα λέει ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να υλοποιήσει «κάτι μεταξύ προδοσίας και κρυφού σχεδίου, πράγμα που είναι εντελώς αντίθετο με την πραγματικότητα, δεδομένων όσων έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια» είπε ο Παύλος Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ.

«Ποια άλλη κυβέρνηση επέκτεινε από 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ποια άλλη κυβέρνηση υπέγραψε δυο ΑΟΖ, ποια άλλη κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε τέτοια εξοπλιστικά προγράμματα με Rafale, Bellharra και F35;» αναρωτήθηκε ο Παύλος Μαρινάκης και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία δήλωση κυβερνητικού στελέχους για τα ελληνοτουρκικά που να υπονοεί υποχωρητικότητα.

Για τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα όσα λέει και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση «δεν θα μπει σε διαδικασία διαμάχης με έναν άνθρωπο που έχει ηγηθεί της παράταξης και της χώρας, σεβόμενη πλήρως τη διαδρομή του και τις απόψεις του οι οποίες είναι γνωστές».

Ο Παύλος Μαρινάκης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ταυτίζεται εξ ολοκλήρου με την Κύπρο στο θέμα του Κυπριακού, δηλαδή μια λύση στη βάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Όποιος λοιπόν λέει ότι επιχειρείται προδοσία, είναι σαν να λέει πως η Κύπρος θέλει να προδώσει τον εαυτό της. Άλλωστε η ίδια η Κύπρος έχει πει δια του προέδρου της ότι η διαδικασία του διαλόγου με την Τουρκία έχει συμβάλει άτυπα στην επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό».

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ρωτήθηκε στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, για τις απόψεις που έχει διατυπώσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τον διάλογο με την Τουρκία και για εκείνους που μιλούν για ξεπουλήματα.

Η απάντησή του ήταν: «Καταρχάς επιτρέψτε μου να κάνω μια διάκριση μεταξύ των απόψεων του κ. Σαμαρά και των υπολοίπων φωνών που ακούγονται γύρω από τα ζητήματα αυτά. Με τον κύριο Σαμαρά θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Θέλω να θυμίσω, ήταν τέως πρωθυπουργός, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές. Απλά για να υπενθυμίσω λίγο το τι συνέβαινε», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Τώρα όμως αφήνω στην άκρη αυτό το θέμα. Διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και από διάφορα ΜΜΕ, τα οποία περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση, εμένα, τον υπουργό Εξωτερικών, ότι είμαστε μειοδότες γιατί κάνουμε τι; Γιατί συζητούμε με την Τουρκία; Αναρωτιέμαι πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο; Που ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με την βούλα, με τον νόμο; Που ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε τις Μπελαρά, τα Ραφάλ, όταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35;».

Ο ίδιος σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα σήμερα είναι σε ισχυρή θέση έτσι ώστε να μπορεί να συζητάει με την Τουρκία πολιτισμένα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία. «Η Ελλάδα λοιπόν και σ’ αυτό στηρίζω απόλυτα τον Υπουργό Εξωτερικών, θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία, όπως το έχουμε ήδη κάνει, έχω συναντηθεί έξι φορές με τον κ. Ερντογάν, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά ήθελα να δώσω αυτή τη λίγο πιο εκτεταμένη απάντηση προς όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες απ’ ότι είμαστε όλοι εμείς. Υποψιάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».

 

Κύλιση στην κορυφή