Manifest

Manifest: Η λέξη της χρονιάς για το 2024 σύμφωνα με το Cambridge Dictionary

Τη λέξη «manifest» επέλεξε το Cambridge Dictionary ως λέξη της χρονιάς για το 2024. Η λέξη σημαίνει «να οραματίζεσαι ή να επιδιώκεις την πραγματοποίηση ενός στόχου» και η επιλογή της συνδέεται με την αυξανόμενη δημοφιλία της έννοιας στο διαδίκτυο, που εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από τις διασημότητες που την προωθούν.

Η λέξη έχει μακρά ιστορία. Ως επίθετο μεταφράζεται ως «προφανής», «ξεκάθαρος» ή «έκδηλος» και χρησιμοποιείται στην αγγλική γλώσσα από τον 14ο αιώνα. Στη σύγχρονη εποχή χρησιμοποιείται ως ρήμα, που εκφράζει την ιδέα της πραγματοποίησης στόχων μέσω οραματισμού και θετικής σκέψης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Cambridge Dictionary, το manifest σημαίνει «το να χρησιμοποιεί κάποιος μεθόδους όπως ο οραματισμός (δηλαδή η απεικόνιση μιας επιθυμίας στο μυαλό) και θετικές επιβεβαιώσεις (δηλαδή η επανάληψη θετικών φράσεων) για να φαναστεί την επίτευξη ενός στόχου, με την πεποίθηση ότι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να τον πετύχει».

Το καλοκαίρι, η Dua Lipa που ήταν το κεντρικό πρόσωπο του Glastonbury το καλοκαίρι, έχει αποδώσει την επιτυχία της στην τεχνική του manifesting, λέγοντας: «Ο οραματισμός είναι για μένα πολύ σημαντικός. Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη να δηλώνεις τα “θέλω” σου στον κόσμο. Υποσυνείδητα, εργάζεσαι γι’ αυτά. Τίποτα δεν είναι υπερβολικά μεγάλο.»

Με το manifesting έχει συνδεθεί και η Ολυμπιονίκης της ενόργανης Σιμόν Μπάιλς, που είχε δηλώσει ότι από παιδί φανταζόταν την επιτυχία της.

Μεγάλη άνοδος στις αναζητήσεις

Η λέξη παρουσίασε σημαντική αύξηση στις αναζητήσεις το 2024, με πάνω από 130.000 αναζητήσεις στη σελίδα του Cambridge Dictionary, σύμφωνα με την υπεύθυνη εκδόσεων του λεξικού, που είπε ότι η χρήση του λήμματος επεκτάθηκε σημαντικά σε όλα τα μέσα, δείχνοντας πώς η σημασία μιας λέξης μπορεί να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.

Η λέξη προέρχεται από τα γαλλικά και τα λατινικά και χρησιμοποιήθηκε από τον Τσόσερ τον 14ο αιώνα, ενώ ο Σαίξπηρ τη χρησιμοποίησε τόσο ως ουσιαστικό όσο και ως ρήμα.

Η σύγχρονη έννοια του manifesting

Η πρόσφατη χρήση της λέξης, που συνδέεται με τη «δημιουργία της πραγματικότητας μέσω της σκέψης», εμφανίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και έχει επηρεαστεί από το πνευματιστικό κίνημα. Ωστόσο, η πραγματική εξάπλωση της έννοιας ήρθε πρόσφατα, χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την περίοδο της πανδημίας.

Όπως αναφέρει το Cambridge Dictionary, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο όρος εμφανιζόταν πολύ συχνά και αφορούσε σε συμβουλές για το πώς κάποιος μπορεί να οραματιστεί χρήματα, επαγγελματική επιτυχία ή αφθονία.

Ωστόσο φέτος, επικράτησε ακόμη περισσότερο, καθώς μια σειρά από διασημότητες και άτομα με επιρροή απέδωσαν την επιτυχία τους στο manifesting.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε αλλαγή στον τόνο της λέξης, καθώς παλαιότερα ήταν συνδεδεμένο με αρνητικές έννοιες, ενώ φέτος άρχισε να χρησιμοποιείται με θετικό τρόπο.

Πάντως, επιστήμονες αναφέρουν ότι η πρακτική του manifesting δεν έχει επιστημονική βάση και η δημοφιλία του οφείλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το manifesting είναι αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν “μαγική σκέψη”, δηλαδή η ψευδαίσθηση ότι συγκεκριμένες νοητικές διαδικασίες μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα γύρω μας. Υπάρχουν όμως καλά τεκμηριωμένες έρευνες για την αξία της θετικής σκέψης και του καθορισμού στόχων. Είναι σημαντικοί παράγοντες, όμως θα πρέπει να διαχωριστεί η θετική σκέψη από την ψευδοεπιστήμη» είπε ο καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Σάντερ βαν ντερ Λίντεν.

Πάντως η δημοφιλία της λέξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι παρά την αμφισβητούμενη επιστημονική της βάση, η τάση του manifesting παραμένει ισχυρή, γεγονός που αναδεικνύει την ανθρώπινη ανάγκη για ελπίδα και έλεγχο της ζωής σε περιόδους αβεβαιότητας.

Scroll to Top