Μακρόν για Σύνοδο Κορυφής: Δεν είναι η ώρα για άρση των κυρώσεων στη Ρωσία

Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για την Ουκρανία, την οποία συγκάλεσε ο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος προέβη σε δηλώσεις στις οποίες ανέφερε τα συμπεράσματα της συζήτησης. Ανάμεσα σε όσα τέθηκαν στο τραπέζι ήταν και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, τις οποίες ζητά η Μόσχα να αποσυρθούν προκειμένου να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός για 30 μέρες. Ο Μακρόν δήλωσε ότι «δεν είναι τώρα η ώρα για την άρση των κυρώσεων με οποιονδήποτε τρόπο».

Ο «συνασπισμός των προθύμων» έχει ως στόχο να «διατηρήσει την οικονομική πίεση στον ρωσικό σκιώδη στόλο και σε ορισμένες βιομηχανικές δυνατότητες, και θα παραμείνουμε σε κίνηση γύρω από αυτό το θέμα», επεσήμανε. Ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει ότι χαιρετίζει τον ρόλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη διεξαγωγή των ειρηνευτικών συνομιλιών, τονίζοντας ότι είναι «σε συνεχή επαφή» με την Ουάσιγκτον, και επαινεί το θάρρος του Ζελένσκι σε όλη αυτή τη δοκιμασία.

Λέει ότι ο στόχος του συνασπισμού είναι σαφής: «βασικά, για να κερδίσουμε την ειρήνη και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να θέσουμε την Ουκρανία στην καλύτερη δυνατή θέση για να διαπραγματευτεί και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη που θα διαπραγματευτεί θα είναι σταθερή και διαρκής». Κατήγγειλε τη Ρωσία για τη μη υπογραφή της προτεινόμενης εκεχειρίας και την αναφορά νέων όρων επικρίνοντας επίσης τις «ανακρίβειες» που προέρχονται από τη Μόσχα.

Η σύνοδος κορυφής διήρκεσε τρεις ώρες και είχε ως στόχο την διαμόρφωση των εγγυήσεων ασφαλείας για το Κίεβο, ανάμεσά τους και η ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στο πλαίσιο μίας ακόμη υποθετικής μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η Βρετανία και η Γαλλία θα στείλουν μια στρατιωτική αντιπροσωπεία στην Ουκρανία

«Η Ρωσία δεν θέλει κανένα είδος ειρήνης», προειδοποίησε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής των συμμάχων του Κιέβου στο Παρίσι και προειδοποίησε ότι η άρση των κυρώσεων τώρα θα είναι καταστροφή για την διπλωματία.

Ο Γάλλος πρόεδρος λέει ότι αποφασίστηκε σήμερα να δοθεί εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών του συνασπισμού να υποβάλουν προτάσεις για τον τρόπο παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός. Έχουν τρεις εβδομάδες για να τις παρουσιάσουν. «Έχουν τρεις εβδομάδες για να τις παρουσιάσουν», είπε. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η Βρετανία και η Γαλλία θα στείλουν μια στρατιωτική αντιπροσωπεία στην Ουκρανία για να συνεργαστούν με τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου για να τις βοηθήσουν να σχεδιάσουν το μέλλον.

Θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία «της μορφής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».  Θα εξέταζαν ποια μορφή απαιτείται όσον αφορά τον αριθμό των στρατιωτών και ποιος εξοπλισμός και υλικό απαιτείται προκειμένου να απαντήσουν σε μελλοντική ρωσική επίθεση και να αποτρέψουν οποιαδήποτε ρωσική επίθεση. «Αυτό θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε μια φάση σχεδιασμού προκειμένου να αποσαφηνίσουμε τη συμβολή κάθε χώρας που είναι μέλος του συνασπισμού μας, προκειμένου να δώσουμε στην Ουκρανία μια σαφή ιδέα για το πολύ ακριβές σχέδιο δράσης που θέλουμε να θέσουμε σε εφαρμογή».

Τα σχέδια για στρατιωτική δύναμη στην Ουκρανία

Ο Γάλλος ηγέτης μίλησε στη συνέχεια για την συγκρότηση μιας «δύναμης καθησυχασμού» στην Ουκρανία. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα διαφορετικό όρο από την «ειρηνευτική» δύναμη που συζητείται μέχρι σήμερα. 

Λέει ότι αυτή η δύναμη βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού της, αλλά ότι δεν θα είναι ειρηνευτική δύναμη. Ο Γάλλος ηγέτης λέει ότι πολλά κράτη θα συνεισφέρουν στη δύναμη – αλλά αυτή δεν θα βρίσκεται στη γραμμή «επαφής» (σ.σ. με τη Ρωσία) αλλά θα αναπτυχθεί σε «στρατηγικές περιοχές».  «Θα έχουμε συζητήσεις μεταξύ των στρατιωτικών μας ηγετών για να καθορίσουμε τις τοποθεσίες, τον αριθμό των δυνάμεων που θα αναπτυχθούν για να είναι αξιόπιστη, καθώς και τις δυνατότητές της». 

«Τίποτα δεν έχει αποκλειστεί, θαλάσσιες δυνάμεις, χερσαίες δυνάμεις και αεροπορικές δυνάμεις, αυτή η δύναμη… δεν θα πρέπει να υποκαταστήσει τις ειρηνευτικές δυνάμεις στη γραμμή ”επαφής” ή τον ισχυρό και στιβαρό ουκρανικό στρατό».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε επίσης ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συμφώνησαν να συνεχίσουν να ασκούν πίεση επί της Ρωσίας και τους σκιώδους στόλου των τάνκερ που βοηθούν την Μόσχα να εξάγει το ρωσικό πετρέλαιο αψηφώντας τις κυρώσεις.

«Η Ρωσία παίζει παιχνίδια, προσπαθεί να καθυστερήσει την ειρήνη» λέει ο Στάρμερ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Ζελένσκι νωρίτερα έκαναν δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου. «Αυτό που προέκυψε πιο έντονα από τη συνάντηση ήταν ότι τόσες πολλές χώρες στέκονται απέναντι στη Ρωσία – όπως στέκονται για πάνω από τρία χρόνια τώρα με την Ουκρανία – στέκονται σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για όσο χρόνο τους χρειάζεται», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Έχετε την υποστήριξή μας», σημείωσε.

Στα σχόλιά του, ο Στάρμερ τόνισε ότι ήταν μια «πολύ εποικοδομητική» συνάντηση. «Υπήρξε απόλυτη σαφήνεια ότι η Ρωσία προσπαθεί να καθυστερήσει την ειρήνη, παίζει παιχνίδια, και πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς σχετικά με αυτό».

Δήλωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν ότι υπήρχε ανάγκη για περισσότερη υποστήριξη προς την Ουκρανία «για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία βρίσκεται στην ισχυρότερη δυνατή θέση, τόσο τώρα όσο και στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις». Ξεκαθάρισε επίσης ότι υπήρξε «πλήρης σαφήνεια ότι δεν είναι τώρα η ώρα για άρση των κυρώσεων». «Ακριβώς το αντίθετο, αυτό που συζητήσαμε είναι πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις κυρώσεις για να υποστηρίξουμε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ, να φέρουμε τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσω περαιτέρω πίεσης από αυτή την ομάδα χωρών», δήλωσε.

Με αυτό που θα μπορούσε να είναι μια ελαφρώς συγκεκαλυμμένη σπόντα προς τις ΗΠΑ που φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο άρσης ορισμένων οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, όπως σχολιάζει το SkyNews ο Ζελένσκι δήλωσε ότι χάρηκε που είδε τη δέσμευση ότι «δεν θα αρθεί κανένα είδος κυρώσεων έως ότου η Ρωσία σταματήσει αυτόν τον πόλεμο». Πρόσθεσε ότι θέλει «περισσότερη πίεση» στη Ρωσία.  «Περισσότερα πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία είναι αναγκαία».

Η άρση των ρωσικών κυρώσεων θα ήταν «σοβαρό λάθος», σημείωσε και ο απερχόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς μιλώντας σε δημοσιογράφους και κάλεσε τη Ρωσία να αποδεχθεί την πρόταση εκεχειρίας.

Η συνάντηση, στην οποία μετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφορούσε τον καθορισμό των εγγυήσεων ασφαλείας της Ευρώπης προς την Ουκρανία μόλις συμφωνηθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων από τον αποκαλούμενο «συνασπισμό των πρόθυμων», όπως καθιερώθηκε η ονομασία της «συμμαχίας» στην περασμένη συνάντηση στο Λονδίνο, υπό τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

Είκοσι επτά αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έλαβαν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού.

Κύλιση στην κορυφή