15ο Τακτικό Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας
15ο Τακτικό Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας/facebook

Μητσοτάκης: Τα περιπολικά να γίνονται και ταξί και ασθενοφόρα για τον πολίτη

Στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 19.30 ξεκίνησε το 15ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με επετειακό χαρακτήρα, καθώς φέτος συμπληρώνονται τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.

Το συνέδριο ξεκίνησε με στόχο να εκπέμψει ισχυρό μήνυμα συσπείρωσης και ενότητας, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκφράσει την ανάγκη για συστράτευση της κεντροδεξιάς παράταξης σε μια κρίσιμη αναμέτρηση για τη χώρα και τη θέση της στην Ευρώπη.

Η επιλογή του χώρου διεξαγωγής δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού το Ζάππειο είναι συνυφασμένο με την υπογραφή της Συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ από τον ιδρυτή της ΝΔ. «Πρόκειται για το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, την κράτησε όρθια σε καιρούς κρίσης, και τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ξανά τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη», όπως σημείωναν στελέχη της Πειραιώς.

Το «παρών» δίνουν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι δεν θα λάβουν το λόγο.

Την εναρκτήρια ομιλία, έκανε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας από το βήμα του Ζαππείου Μεγάρου λέγοντας ότι: «Αγαπητοί Νεδοημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες, σας ευχαριστώ για αυτήν την εντυπωσιακή υποδοχή. Θα ξανακάνουμε “μπλε” την Ελλάδα στις Εκλογές της 9ης Ιουνίου. Η παρουσία σας με τιμά και με συγκινεί για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας, με τη φλόγα του γαλάζιου πυρσού να καίει στις καρδιές μας. Το Συνέδριο συμπίπτει με τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας στη χώρα και μετα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας».

Η Νέα Δημοκρατία είναι κομμάτι του εαυτού μας

«Για αυτή τη βραδιά θα ήταν πολύ περήφανος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μας, ο ιδρυτής μας.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έκανε μία ιστορική αναδρομή της Νέας Δημοκρατίας, τιμώντας τους προηγούμενους προέδρους της παράταξης.

«Ήταν γραφτό να παρακολουθήσω τη διαδρομή των πρώτων μας προέδρων», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας ειδική αναφορά στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Μεγάλη επιρροή είχαν πάνω μου οι σκέψεις και οι συμβουλές που άκουσα από τον Παύλο Μπακογιάννη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ζάππειο Μέγαρο.

«Εδώ, στην Αθήνα επέστρεψε ο κοινοβουλευτισμός, ύστερα από την κηλίδα της δικτατορίας» τόνισε ο πρωθυπουργός και προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή του κόμματος, αναφερόμενος σε ιστορικά στελέχη, φτάνοντας στον Κώστα Καραμανλή, που ήταν «ταυτισμένος με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αλλά και με την πρωτοπόρα εκπαιδευτική τομή της αξέχαστης αγαπημένης μας Μαριέττας», ενώ είπε «για να φτάσουμε έτσι στα χρόνια της κρίσης με τον Αντώνη Σαμαρά του οποίου είχα την τιμή να είμαι υπουργός».

«Ήταν γραφτό να παρακολουθήσω τη διαδρομή των πρώτων μας προέδρων, να ορκιστώ πρώτη φορά βουλευτής τον Μάρτιο του 2004 και είμαι σίγουρος ότι οι μεγαλύτεροι από εσάς θα έχετε στο μυαλό σας πολλές τέτοιες στιγμές. Πολλά θα είναι και τα περιστατικά που σφράγισαν την πορεία του καθενός. Δεν κρύβω ότι για μένα ήταν μεγάλη επιρροή οι σκέψεις και οι συμβουλές από τον Παύλο Μπακογιάννη. Όλα αυτά τιμούμε στα 50 χρόνια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Μέσα σε τέσσερα χρόνια η εθνική ρότα άλλαξε, βάζοντας την Ελλάδα για τα καλά σε τροχιά προόδου

«Η ΝΔ είναι κομμάτι του εαυτού μας, όπως η ελληνική κοινωνία είναι κομμάτι του δικού της κορμού» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η πορεία προς το αύριο είναι χτισμένη πάνω σε όσα «ζήσαμε και όσα κατακτήσαμε χθες». Στη συνέχεια, μίλησε για τα τεράστια εμπόδια που αντιμετώπισε η χώρα στην πρώτη τετραετία της ΝΔ, μεταξύ των οποίων τα διάτρητα σύνορα, τις μεγάλες, ξαφνικές φυσικές καταστροφές και την πανδημία. Ωστόσο, όπως τόνισε, «μέσα σε τέσσερα χρόνια η εθνική ρότα άλλαξε, βάζοντας την Ελλάδα για τα καλά σε τροχιά προόδου».

Μητσοτάκης: Ο στόχος του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ και του κατώτατου στα 950 θα υλοποιηθεί

Έχουμε μια εντολή, να προχωρήσουμε τολμηρά, σταθερά μπροστά, βελτιώνοντας την καθημερινή ζωή των πολιτών, είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι η Ελλάδα του 2024 αρχίζει να προσεγγίζει τις χώρες της προηγμένης Ευρώπης, πριν αναφερθεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στις αποδοχές του δημοσίου, αλλά και στις αυξήσεις στις συντάξεις. «Η ακρίβεια πιέζει τα ασθενέστερα νοικοκυριά, τα πράγματα αργά αλλά σταθερά γίνονται καλύτερα, με στοχευμένες κινήσεις» αλλά κυρίως με μόνιμα μέτρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μέτρα που στηρίζουν το εισόδημα. Ο στόχος που είχαμε θέσει προεκλογικά, «μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και κατώτατος στα 950 θα υλοποιηθεί από αυτήν την κυβέρνηση» σημείωσε.

Η εθνική άμυνα, είπε, παραμένει αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, απαντώντας έτσι στα «κούφια λόγια κάποιον δήθεν πατριωτών» με τολμηρές πράξεις. «Nα μιλάς για πατρίδα και θρησκεία ενώ ταυτόχρονα πουλάς κηραλοιφές και δήθεν χειρόγραφα του Χριστού συνιστά πράξη μέγιστης πολιτικής εξαπάτησης», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχει επιλέξει να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: Είμαστε περήφανοι για το κόμμα μας που είναι, ήταν και θα παραμείνει λαϊκό και κοινωνικό, έχοντας στο επίκεντρο τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Η ΝΔ είναι η μόνη πραγματική παράταξη όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Δύναμη μας δίνουν δύο ιδρυτικές εντολές: ο ρεαλισμός, η καλύτερη απάντηση στον λαϊκισμό και η τολμηρή ανανέωση των ιδεών και των στελεχών μας. Η Ελλάδα να γίνει ακόμα πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, πιο σύγχρονη. Η προσαρμοστικότητα ανήκει στα χαρακτηριστικά μας, ήμασταν πάντα ανοιχτοί σε νέες ιδέες και νέα πρόσωπα. Έτσι, βλέπω γύρω μου πολλούς αγωνιστές που ήταν πάντα ΝΔ και μας κράτησαν όρθιους σε δυσκολίες, αλλά βλέπω και πολλούς που έγιναν, γίνονται και θα γίνουν Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε: Αυτή η παράταξη είναι η πιο ανθεκτική απ΄ όλες, ποτέ δεν έπαψε να πρωταγωνιστεί, γιατί έχουμε τη δυνατότητα της αυτοκριτικής και κάνουμε τα λάθη μας ορμή για να γίνουμε καλύτερη, βάζοντας την πατρίδα πάνω από κάθε κόμμα. Αυτά μας έκαναν ξανά την κυρίαρχη δύναμη του τόπου και το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα σε όλη την Ευρώπη.

«Οι μεταρρυθμίσεις ξεβολεύουν λίγους, αλλά ωφελούν τους πολλούς»

Ο πρωθυπουργός είπε: «Είχαμε πάντα τη γενναιότητα να στηρίξουμε εθνικές επιδιώξεις όταν αυτές προωθήθηκαν από άλλα κόμματα, όπως η είσοδος της χώρας στο ευρώ και της Κύπρου στην Ευρώπη». Και σημείωσε ότι «εδώ και 50 χρόνια, η ΝΔ βαδίζει δίπλα-δίπλα με την πατρίδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Μέχρι τώρα ανακουφίσαμε τη χώρα από τις πληγές, τώρα θα πολεμήσουμε και τις αιτίες τους. Θα είναι δύσκολο, γύρω από τα προβλήματα φυτρώνουν παράκεντρα συμφερόντων. Οι μεταρρυθμίσεις ξεβολεύουν λίγους, αλλά συμφέρουν τους πολλούς και θα συνεχιστούν. Δεν μας τρομάζουν τα εμπόδια. Εξηγούμε τα μέτρα με τη γλώσσα της αλήθειας και τα προσωρινά παράπονα δεν γίνονται μόνιμες διαμαρτυρίες.

«Η προσπάθειά μας αποδίδει καρπούς, η οικονομία βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα, όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Πετυχαίνουμε στον στόχο μας να εξαπλωθεί η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, πρόσθεσε, και έκανε λόγο για σημαντικό μέτρο κατά της φοροδιαφυγής, γιατί «τα κέρδη των φοροφυγάδων θα γίνονται επιτέλους κοινωνικό έργο»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών και στην αξιολόγησή τους, αλλά και στο πώς αναβαθμίζεται η παιδεία, και στο πώς ενισχύονται τα δημόσια πανεπιστήμια. Επιτέλους να ιδρυθούν και στη χώρα μας μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ώστε τα παιδιά να μην φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές.

«Τώρα που μιλάμε ανακαινίζονται δεκάδες νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια και περιορίζονται οι λίστες αναμονής, με τα απογευματινά χειρουργεία, και επεκτείνονται οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Αυξήθηκε το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, όπως αυξήθηκαν οι μισθοί» είπε και πρόσθεσε ότι «ξέρουμε ότι τα Εξάρχεια και το Πανεπιστήμιο είναι ελεύθερα, οι βιβλιοθήκες εξορίζουν τις καταλήψεις. Η μάχη έχει δρόμο μπροστά».

Μητσοτάκης: Όταν μια κοπέλα δολοφονείται έξω από Α.Τ σκύβουμε το κεφάλι -Ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί

Αναφερόμενος στη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, ο πρωθυπουργός είπε: Οι εκπαιδευμένοι αστυνομικοί έχουν βοηθήσει τις γυναίκες που κινδύνευσαν, έχουμε αυστηροποιήσει ποινές και έχουμε δομές, αλλά σκύβουμε το κεφάλι όταν έχει δολοφονηθεί μια κοπέλα έξω από το ΑΤ και λέμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Ναι, περιστατικά όπως αυτά αμαυρώνουν όσα έχουμε πετύχει και ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί όπως γίνονται ασθενοφόρα ή πυροσβεστικά οχήματα. Αλλά ναι, οι ένστολοι οφείλουν να επεμβαίνουν αμέσως, έχοντας όμως και τη δική μας κατανόηση και στήριξη αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους.

Στη συνέχεια, είπε: Σήμερα η παράταξή μας κινείται σε ένα περίπλοκο περιβάλλον, με σημαντικές επιτυχίες, αλλά και με σύννεφα που οι πολίτες μας ζητούν να διαλύσουμε. Κεντρικό ζητούμενο η πολιτική σταθερότητα. Είμαστε σε κρίσιμη καμπή, η πατρίδα δεν θα συγχωρέσει πισωγύρισμα. Αυτό το συμπέρασμα δίνει άλλη διάσταση και στις ευρωεκλογές, που είναι μάχη με εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό αποτύπωμα. Να στείλουμε μήνυμα ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην τροχιά σιγουριάς και ανάπτυξης που επέλεξαν πριν από εννέα μήνες. Αυτό θα θελήσουν οι αντίπαλοί μας, να αμφισβητήσουν κυβέρνηση, ΝΔ και Μητσοτάκη.

«Απέναντί μας βρίσκεται ένας εισαγόμενος αρχηγός που προσβάλλει τη δημοκρατία»

Μιλώντας για την αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Απέναντί μας βρίσκεται ένας εισαγόμενος αρχηγός που προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς μιλώντας με θράσος και χωρίς εκλογική απειρία, αφήνοντας υπονοούμενα για νοθείες. Θέλοντας να ξεπεράσει ακόμα και τον προκάτοχό του υπόσχεται παροχές από το παλιό λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται πως δεν έχει ξεραθεί ακόμα. Δίπλα του ένας δεύτερος πρόεδρος αρχίζει να βάφει το κόμμα του με τα χρώματα του πρώτου, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα μείνει τρίτος. «Πράγματι, ωραία φιλοδοξία» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια μίλησε για ακραίες φωνές που μιλούν τη γλώσσα του παρελθόντος και με συνθήματα επειδή δεν έχουν τίποτα να πουν. Είπε ότι από την αντιπολίτευση δεν διστάζουν να δυσφημίσουν τη χώρα στο εσωτερικό και να καπηλεύονται ένα τεράστιο πένθος στο εσωτερικό, κάνοντας τον πόνο κομματικό εργαλείο.

 

«Στην κυβέρνηση θα μείνουν οι πολλοί, όχι οι λίγοι, οι ιδέες και οι πράξεις, όχι τα πορτοφόλια και οι φήμες»

Όσοι θέλουν να πριονίσουν την κυβέρνηση και τη ΝΔ για να δυναμώσουν, είναι βαθιά γελασμένοι, είπε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε υποχρέωση να μην επιτρέψουμε ο δημόσιος λόγος να γίνει βάλτος φημών» τόνισε και είπε ότι έτσι διαλύεται ο ίδιος ο κοινωνικός ιστός και αποκαλύπτεται το ήθος της αντίπερα όχθης, «με μια χυδαία τοξικότητα που δεν θα μας βρει απροετοίμαστους». «Στην κυβέρνηση θα μείνουν οι πολλοί, όχι οι λίγοι, οι ιδέες και οι πράξεις, όχι τα πορτοφόλια και οι φήμες».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε: Οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι καθιέρωσαν τα σύνορα ως ευρωπαϊκά, ποιοι διαμόρφωσαν πολιτική για το μεταναστευτικό, ποιοι πετύχαμε να συγκροτηθεί το ταμείο ανάκαμψης. Αυτή είναι η ΝΔ, η παράταξη που μπορεί να μεταφράζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε απτά οφέλη για τη χώρα. «Δεν είναι καιρός για συνθήματα, αλλά για επιχειρήματα. Δεν είναι καιρός για χαλαρή νοοτροπία, αλλά για συσπείρωση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Απαντάμε στον μηδενισμό με τα πολλά που έχουν γίνει και θα γίνουν, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Δεν αρνούμαστε αστοχίες, αλλά δεν υποτασσόμαστε σε αυτές. Ζητούμε από τους πολίτες να πουν όχι στους άκυρους πειραματισμούς, να πουν μεγάλο ναι στη σταθερότητα καις τη σιγουριά» είπε.

«Η ΝΔ κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015, βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό». Να ενωθούμε όπως στις εκλογές του περασμένου Μαΐου και του περασμένου Ιουνίου, είπε.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε: Με ειλικρίνεια μιλάμε για τις αδυναμίες, μας δεν κρύβουμε το μέγεθος των εμποδίων. Δηλώνω πρώτος παρών στην εκστρατεία, ως πρωθυπουργός έχω ισχυρή εντολή να οδηγήσω την Ελλάδα εκεί που της αξίζει, κυρίαρχη και θωρακισμένη, με τους πολίτες να ευημερούν με αξιοπρεπείς μισθούς και σύγχρονη υγεία και παιδεία. Ως πρόεδρος της ΝΔ έχω δεσμευτεί η παράταξη μας να έχει μόνο νίκες, μετατρέποντας σε λεωφόρο τον ιστορικό δρόμο που βαδίζει εδώ και 50 χρόνια. Θ α μείνω πιστός και στις δύο αποστολές. Ξεκινάμε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, με το δικό μας ήθος, απαντώντας στις βρόμικες επιθέσεις των αντιπάλων, με σταθερές τις αξίες μας, ένα κόμμα που χτίζει το σήμερα με το βλέμμα στο αύριο. Τα μπλε λάβαρα της ΝΔ ενώνονται με τη μπλε σημαία της Ευρώπης Ερχόμαστε από πολύ μακριά και πηγαίνουμε πολύ μακριά. Σηκώνουμε ψηλά τις σημαίες και τις καρδιές μας, πάμε για τη νίκη της ΝΔ, ας κάνουμε τη νίκη στις ευρωεκλογές καινούργιο ξεκίνημα για την πατρίδα.

Πλακιωτάκης: Η ιστορία καθοδηγούμενη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή συναντήθηκε με το εθνικό πεπρωμένο

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Γιάννης Πλακιωτάκης λέγοντας «Στα πολλά χρόνια της διαδρομής μου στην πολιτική δεν έχει υπάρξει μέρα μεγαλύτερης συγκίνησης και υπερηφάνειας από την σημερινή. Στέκομαι ενώπιων σας αναλογιζόμενος με δέος ότι ακριβώς σε αυτό σημείο η ιστορία καθοδηγούμενη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή συναντήθηκε με το εθνικό πεπρωμένο. Εδώ σε αυτό το χώρο υπεγράφη η συνθήκη ένταξης της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές κοινότητες. Για αυτό και 28η Μαΐου του 1979 έχει θέση εθνικής επετείου. Εκείνη την ημέρα η χώρα μας άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία της και οι πρώτες λέξεις που γράφτηκαν ήταν από το χέρι του ιδρυτή της παράταξής μας του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

«Η ιστορία γράφεται με γεγονότα και όχι υποθέσεις. Ωστόσο σήμερα σε ένα ταραγμένο κόσμο που αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς έχουμε την πολυτέλεια να αναρωτηθούμε πως θα ήταν η χώρα μας αν η ΝΔ δεν οδηγούσε την Ελλάδα στο στενό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας» πρόσθεσε.

Επίσης ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι τον λαϊκισμό αντιμάχεται η ΝΔ εδώ και μισό αιώνα. «Σε αυτό το λαϊκισμό απαντάμε εδώ και 50 χρόνια με αποφασιστικότητα, μεταρρυθμίσεις και σταθερή προσήλωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας μας» είπε.

«Η ΝΔ σήμερα είναι ο χώρος που παράγει σύγχρονη πολιτική σκέψη είναι ο χώρος που σχεδιάζει και υλοποιεί μεταρρυθμίσεις, είναι ο βασικός και μοναδικός πυλώνας πολιτικής σταθερότητας» σημείωσε.

«Σήμερα δεν υπάρχει σοβαρός διεθνής φορέας που να μην αναγνωρίζει το ελληνικό θαύμα. Υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετωπίσαμε κρίσεις, θωρακίσαμε τη χώρα , ενισχύσαμε το λαϊκό εισόδημα , δώσαμε καύσιμο στις μηχανές της ανάπτυξης» πρόσθεσε.

«Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αποκλίνουν ούτε χιλιοστό από την διαδρομή που χάραξαν μαζί με τον Ελληνικό λαό. Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω θα πάει μπροστά» τόνισε αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Αμέσως μετά προβλήθηκε βίντεο με τις σημαντικές στιγμές του κόμματος και τους ιστορικούς του ηγέτες.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *