Βασιλική οικογένεια

Λιγότερα εργαζόμενα βασιλικά μέλη επιθυμεί ο Πρίγκηπας Ουίλιαμ λόγω υψηλού κόστους

Δεν είναι μυστικό στην Βρετανία ότι ο βασιλιάς Κάρολος επιθυμεί ένα μοντέλο της μοναρχίας με λιγότερα εργαζόμενα βασιλικά μέλη. Τον ίδιο σχεδιασμό αλλά με κάποιες έξυπνες προσαρμογές φαίνεται ότι καταστρώνει και ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Ουίλιαμ.  Ωστόσο, αυτό το διάστημα η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον δεν μπορεί να αναλάβει δημόσια καθήκοντα αφού υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία για καρκίνο. Το ίδιο συμβαίνει και με την πριγκίπισσα, Άννα αδελφή του βασιλιά Καρόλου που είχε ένα ατύχημα με το άλογο και αναρρώνει.

Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας συνεχίζουν εντατικά τις υποχρεώσεις τους και το φιλανθρωπικό έργο τους. Παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να προστεθούν επιπλέον εργαζόμενα μέλη προκειμένου να μοιραστεί το βάρος των δημόσιων υποχρεώσεων. Αυτή θα είναι η στρατηγική του παλατιού και στο μέλλον: λιγότερα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η πρώην βασιλική ανταποκρίτρια του δικτύου BBC, Τζένι Μποντ την κρίνει ως μία θετική κίνηση. «Εξακολουθώ να υποστηρίζω την ιδέα ότι μία μικρότερη βασιλική οικογένεια είναι πράγματι το σωστό μοντέλο για το μέλλον», δήλωσε στο περιοδικό ΟΚ η Τζένι Μποντ.

Και συνέχισε: «Είναι σύμφωνο με τις περισσότερες ευρωπαϊκές μοναρχίες και λαμβάνει υπόψη τις συνεχείς επικρίσεις ότι η βασιλική οικογένεια κοστίζει στους φορολογούμενους πάρα πολλά». «Η προσθήκη νέων εργαζόμενων βασιλικών στη μισθοδοσία θα επιδεινώσει αυτή την κριτική. Νομίζω ότι το μοντέλο με το οποίο πειραματίστηκε ο Ουίλιαμ είναι η απάντηση: Να επιστρατεύει τα ξαδέλφια του εδώ και εκεί (π.χ. στα πάρτι στον κήπο) για να κάνει τα πράγματα λίγο πιο πικάντικα», τόνισε η δημοσιογράφος.

Όπως εξήγησε όταν προσκαλεί τα νεαρά ξαδέλφια του σε εκδηλώσεις η μοναρχία δείχνει δημόσια ένα πιο νέο και φρέσκο πρόσωπο. Τα βασιλικά ξαδέλφια του διαδόχου, όμως, δεν χρειάζεται να πληρώνονται από τους φορολογούμενους ούτε και να ακολουθούν τις αυστηρές επιταγές του βασιλικού πρωτοκόλλου.

«Κάνει τέτοιες περιστάσεις ακόμη πιο ξεχωριστές και επιτρέπει σε αυτά τα ξαδέλφια να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως επιθυμούν, χωρίς τις αυστηρές δεσμεύσεις του βασιλικού προγράμματος», σημείωσε η Τζένι Μποντ. «Νομίζω λοιπόν ότι ο βασιλιάς και ο Ουίλιαμ έχουν απόλυτο δίκιο που είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τον πυρήνα των εργαζόμενων βασιλικών ως μια μικρή, σφιχτή μονάδα που μπορεί να λογοδοτεί για το δημόσιο ταμείο», ανέφερε η δημοσιογράφος.

Μάλιστα η Daily Mail πριν λίγο καιρό είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του πρίγκιπα Ουίλιαμ για το μέλλον. Μία πηγή κοντά στον διάδοχο του θρόνου είπε: «Όταν τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας συνταξιοδοτηθούν, η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα δεν θα προσκαλέσει κανέναν άλλον να γίνει εργαζόμενος βασιλικός». «Αυτό είναι που θέλει ο Ουίλιαμ. Βλέπει τις μικρές ευρωπαϊκές μοναρχίες ως το μοντέλο για το μέλλον», ανέφερε στην εφημερίδα η πηγή.

Επιπλέον ο συντάκτης της Daily Mail για βασιλικά θέματα, Ρίτσαρντ Ίντεν εξήγησε ότι «μένει να δούμε αν θα θελήσει ακόμη και τα δύο μικρότερα παιδιά του να γίνουν εργαζόμενοι βασιλείς». Οι φήμες θέλουν τον πρίγκιπα Ουίλιαμ μόλις ανέβει στον θρόνο να είναι το μοναδικό εργαζόμενο μέλος μαζί με την Κέιτ Μίντλετον που θα στεφθεί βασίλισσα.

Η πριγκίπισσα Άννα αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση για ένα πιο μικρό σχήμα της μοναρχίας στην διάρκεια συνέντευξης στο CBC News. Εξέφρασε σκεπτικισμό για το κατά πόσον θα μπορούσε να είναι βιώσιμο ένα τέτοιο μοντέλο. «Λοιπόν, νομίζω ότι το «μειωμένη» ειπώθηκε σε μια εποχή που υπήρχαν κάποιοι περισσότεροι άνθρωποι. Δεν ακούγεται σαν καλή ιδέα από εκεί που βρίσκομαι, θα έλεγα. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρη για το τι άλλο μπορούμε να κάνουμε», ανέφερε η αδελφή του βασιλιά, Καρόλου.

Scroll to Top