Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης/Γ.Τ. Πρωθυπουργού

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρά την ηρεμία στο Αιγαίο δεν επιτρέπονται ψευδαισθήσεις

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό, στην Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου στον Μαραθώνα.

Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του τόνισε πως «τα ελικόπτερα αυτά ενισχύουν την αξία τους σε μία εποχή που δυστυχώς εντείνεται η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας
Παρά την ηρεμία που επικρατεί στο Αιγαίο και οι εξ ανατολών γείτονες επιταχύνουν το εξοπλιστικό τους πρόγραμμα. Επιβάλλονται συνεπώς οι προσεγγίσεις αλλά δεν επιτρόπευαν οι ψευδαισθήσεις. Όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς, άλλα ποτέ αφελείς. Μένοντας προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει πάντα την ειρήνη το διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία».

Η ανάρτηση του Νίκου Δένδια

Η «Ελλάδα γίνεται ακόμα πιο δύνατή» έγραψε στο X ο Νίκος Δένδιας με αφορμή την παραλαβή των τριών νέων ελλικοπτέρων.
«Παραλαμβάνουμε σήμερα, στην τελετή παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βάση του Πολεμικού Ναυτικού στον Μαραθώνα, τα νέα ελικόπτερα MH-60 ROMEO. Η Ελλάδα ακόμη πιο δυνατή!».

Τα χαρακτηριστικά των MH-60R Seahawk

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές των συστημάτων αποστολών και αισθητήρων των τριών ελικοπτέρων MH-60R Seahawk (Romeo) του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.
Κάθε ελικοπτέρο είναι έτοιμο να εκτελέσει όλες τις αποστολές του, ανθυποβρυχιακές ή επιφανείας επιχειρώντας τόσο απο πλοία όσο και την ξηρά, προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Τα κοινά χαρακτηριστικά των ελληνικών MH-60R Seahawk με τα 330 MH-60R και 250 MH-60S Seahawk καθώς και με τον παγκόσμιο στόλο ελικοπτέρων Black Hawk, επιτρέπουν στη Sikorsky και στο U.S. Navy να συνεχίσουν την υποστήριξη και εκσυχρονισμό αυτης της δοκιμασμένης επιχειρησιακά πλατφόρμας ωστε να διατηρούν στο μέγιστο τηv επιχειρησιακή τους διαθεσιμότητα και δυνατότητα αποτροπής απειλών» είχε αναφέρει πρόσφατα ο πρόεδρος της Sikorsky, Paul Lemmo.

Η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει το ναυτικό ελικόπτερο του U.S. Navy ΜΗ-60R. Στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί με 9 ΜΗ-60R. Το 2023, η Ισπανία και η Νορβηγία παρήγγειλαν συνολικα 14 ελικόπτερα MH-60R. Η Ελλάδα παρήγγειλε τα ελικόπτερα MH-60R σε δύο φάσεις. Τα τέσσερα παραγγέλθηκαν τον Ιούλιο του 2020 και τρία ακόμη τον Απρίλιο το 2021 μέσω διακρατικής συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την αμερικανική κυβέρνηση.

Μέσα στο 2025 θα παραλάβει η Ελλάδα και τα υπόλοιπα τέσσερα

Τα πρώτα τρία ΜΗ-60R αναμενονται σύντομα στην Ελλάδα κατά τις αρχές του 2024 μέσα σε μεταγωγικά αεροσκάφη του U.S. Navy. Τα υπόλοιπα τέσσερα θα αφιχθούν το 2025, ολοκληρώνοντας την αγορά του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Τα ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού θα προστεθούν στα 11 υπάρχοντα S-70B/B6 Seahawk στη βάση ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *