Από τις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην επιτρέψει τη διάδοση της ρητορικής περί «εθνικών υποχωρήσεων», υιοθετώντας έντονο ύφος κατά των «υπερπατριωτών». Εμμέσως πλην σαφώς, απάντησε στις επικρίσεις του Αντώνη Σαμαρά, διαχωρίζοντας τις δικές του απόψεις από την κριτική που προέρχεται από τη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος, με αφορμή τον ελληνοτουρκικό διάλογο και το μεταναστευτικό ζήτημα.
Το τελευταίο διάστημα, τόσο κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας όσο και τα ΜΜΕ, επιτίθενται στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για ενδεχόμενες υποχωρήσεις στα εθνικά ζητήματα. Μάλιστα, προ ημερών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε απάντηση σε αυτή την κριτική, διευκρίνισε πως δεν υφίσταται κανένα ενδεχόμενο υποχωρήσεων, υποστηρίζοντας μάλιστα τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος είχε στοχοποιηθεί από συγκεκριμένες δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση συμβιβασμού σε εθνικά ζητήματα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή του στον Γιώργο Γεραπετρίτη, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα δεν είναι αντίθετη σε μια συμφωνία, εφόσον αυτή διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα.
Σε μια σπάνια εκδήλωση έντασης, ο πρωθυπουργός καυτηρίασε τις επιθέσεις περί «μειοδοσίας» και έθεσε καίρια ερωτήματα για τη στάση των «υπερπατριωτών» όταν η κυβέρνηση έλαβε κρίσιμες αποφάσεις, όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι πλέον σαφές πως ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να αφήσει αναπάντητες τέτοιου είδους κριτικές, διαμορφώνοντας έτσι έναν πιο σκληρό πολιτικό λόγο και δημιουργώντας σαφή όρια στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ.
Η αιχμή για Σαμαρά
Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, να διαχώρισε τις «σεβαστές» απόψεις του κ. Σαμαρά από αυτές των «πατριωτών της φακής», όμως φρόντισε να καταστήσει και αυτός σαφή τη θέση του, επισημαίνοντας ότι και ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν και η δική του κυβέρνηση με υπουργό Εξωτερικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο συνέχιζε τις διερευνητικές επαφές με τη γείτονα. Κορυφαίος υπουργός το έθετε πιο ωμά από τον πρωθυπουργό, ο οποίος περιορίστηκε σε μια αιχμή. «Γιατί, ο Σαμαράς ως πρωθυπουργός δεν συζητούσε με τους Τούρκους; Αυτό σήμαινε ότι μαγειρευόταν κάτι ύποπτο;», έλεγε στο protothema.gr.
Λύσεις out of the box και επιστροφές
Στα του μεταναστευτικού που ήταν και η «ταμπακιέρα» της πρώτης Συνόδου Κορυφής της νέας πολιτικής σεζόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν μάλλον διαιρεμένοι σε μια σειρά ζητημάτων, αν και υπάρχει σύγκλιση ως προς την ανάγκη αύξησης των επιστροφών μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσης τους. Πρακτικά, πρόκειται για κενό στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς η κοινή πολιτική επιστροφών είχε μείνει εκτός συζήτησης την περασμένη άνοιξη.
Στο τραπέζι της ευρωπαϊκής συζήτησης ως «καινοτόμα λύση» έπεσε το κλειστό κέντρο επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου που δημιούργησε η Ιταλία στην Αλβανία. Βεβαίως, το εν λόγω κέντρο αφορά μόνο όσους συλλέγονται από την Ιταλία σε διεθνή ύδατα και όχι όσους αποβιβάζονται στο έδαφος της και υποβάλλουν εκεί αίτημα ασύλου. Επίσης, η δυναμικότητα αυτών των κέντρων μοιάζει μάλλον μικρή εν σχέσει με τους πραγματικούς αριθμούς, ενώ υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Σε κάθε περίπτωση, οι ηγέτες έδωσαν την πολιτική εντολή στην Κομισιόν να παρουσιάσει με χαρακτήρα επείγοντος τέτοιες καινοτόμες λύσεις-out of the box, τις χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια από αυτές που θα μπορούσαν να εξεταστούν είναι κέντρα εκτός Ευρώπης, στα οποία να οδηγούνται προς απέλαση όσοι δεν δικαιούνται εν τέλει άσυλο. Βεβαίως, αυτό προϋποθέτει συμφωνίες με τρίτες χώρες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ιδιαίτερα στην ανάγκη επιστροφών και προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας από το 2016 που εφαρμόζεται κατά το ήμισυ, καθώς η γείτονα δεν δέχεται απελάσεις μεταναστών.