Η προηγούμενη εβδομάδα έφερε έντονο εσωκομματικό αναβρασμό, καθώς ήρθαν στην επιφάνεια διαφορές απόψεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Με την επιστροφή του από ένα τριήμερο διάλειμμα, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να συνεχίσει σε έναν αυτοαναφορικό ρυθμό. Όπως λένε οι συνεργάτες του, τέτοια θέματα δεν αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν ουσιαστικές απαντήσεις και λύσεις.
Η κυβερνητική στρατηγική εστιάζει στο να αφήσει τα εσωκομματικά στην άκρη, καθώς η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αποφύγει να τραβάει την προσοχή του κοινού μόνο με τα εσωτερικά της ζητήματα. Η περίοδος αυτή, άλλωστε, είναι κρίσιμη, καθώς το σκηνικό στην αντιπολίτευση δείχνει να διαμορφώνεται εκ νέου μετά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός εστιάζει στη διακυβερνητική καθημερινότητα, με έμφαση σε θέματα που αφορούν άμεσα τους πολίτες, όπως το νέο μοντέλο υπολογισμού του κατώτατου μισθού. Η πρωτοβουλία αυτή, την οποία έχει αναλάβει η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, προγραμματίζεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2028, αποτελώντας μια προσπάθεια που απαντά στις ανάγκες των εργαζομένων.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η εσωτερική πολιτική ανάλυση υποδεικνύει ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται για τις ουσιαστικές πολιτικές επιλογές και όχι για τις εσωκομματικές διαφορές. Παρά τη συνεχιζόμενη κριτική από τον κ. Σαμαρά σε ορισμένα ζητήματα, η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει, δίχως να επιτρέψει να κυριαρχήσει η εσωστρέφεια. Για αυτόν τον λόγο, απέφυγε να «ανεβάσει τους τόνους» σχετικά με την άρση της προστασίας των μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, λαμβάνοντας υπόψη ότι αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις στον δικαστικό τομέα.
Παρουσία με Συμβολισμό
Σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, ο κ. Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στο συνέδριο του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Ιδρύματος να συμμετάσχει στην πρώτη ημέρα των εργασιών την Παρασκευή. Το συνέδριο, με τίτλο «Από τη Μετάβαση στη Δημοκρατία – Η Δημοκρατία στην εποχή μας», φιλοξενεί διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, ενώ ομιλητής θα είναι και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι. Την πρόσκληση προς τον κ. Μητσοτάκη απηύθυνε ο Αχιλλέας Καραμανλής, με τη διοργάνωση να φέρει την υπογραφή του γενικού διευθυντή του Ιδρύματος, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να παραστεί και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. Η πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη-Καραμανλή θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά μετά τη δήλωση αποστασιοποίησης του κ. Καραμανλή από τον κ. Σαμαρά, την οποία επανέλαβε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να κάνει νέα δημόσια παρέμβαση τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συμμετάσχει στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη», προσδίδοντας με αυτόν τον τρόπο νέο συμβολικό βάρος στην πολιτική του τοποθέτηση.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι προχωρά με βήματα προς την ουσία, παρά τις όποιες εντάσεις, υποδεικνύοντας ότι, σε μια κρίσιμη περίοδο, η προσοχή πρέπει να στραφεί προς τα ζητήματα που πραγματικά επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.