Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναγνώριση ιατρικών τίτλων από ΗΠΑ για επαναπατρισμό γιατρών

Την αυτόματη αναγνώριση της ειδικότητας και της εξειδίκευσης που έχουν αποκτήσει Έλληνες γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες προωθεί η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης με Έλληνες γιατρούς στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.

Με τη ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, γιατροί με πιστοποιημένες ειδικότητες από τους αρμόδιους αμερικανικούς φορείς θα μπορούν να αναγνωρίζουν άμεσα τους τίτλους τους στην Ελλάδα, υποβάλλοντας μία απλή αίτηση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Για τις εξειδικεύσεις, θα απαιτείται κατάθεση του πιστοποιητικού, εφόσον η ειδικότητα υπάρχει και στο ελληνικό σύστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη νομοθετική παρέμβαση ως λύση σε έναν «γραφειοκρατικό γόρδιο δεσμό» που απέτρεπε γιατρούς της διασποράς να επανέλθουν επαγγελματικά στην Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό το μέτρο στοχεύει στην αντιστροφή του brain drain, διευκολύνοντας τον επαναπατρισμό και τη δραστηριοποίηση επιστημόνων στην πατρίδα.

«Πήραμε την απόφαση να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας, διευκολύνοντας όσους Έλληνες γιατρούς θέλουν να επιστρέψουν και να προσφέρουν», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας τη σημασία του μέτρου για τον επαναπατρισμό επιστημόνων.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση για την αναγνώριση της ιατρικής ιδιότητας αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, ενώ η νομοθετική ρύθμιση για την εξειδίκευση θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι η αναγνώριση των τίτλων από τις ΗΠΑ είναι αυτονόητη, λόγω της διεθνώς αναγνωρισμένης ποιότητας της εκπαίδευσης, ενώ ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η Ελλάδα γίνεται από τις πρώτες χώρες που υιοθετούν τέτοια πολιτική.

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή της πρωτοβουλίας από τους Έλληνες γιατρούς, οι οποίοι τόνισαν πως η νέα ρύθμιση αίρει σημαντικά εμπόδια και ενισχύει τις προοπτικές επιστροφής τους στην πατρίδα.

Ο ομότιμος καθηγητής Γεώργιος Χρούσος χαρακτήρισε τη νομοθετική κίνηση «πολύ σωστή απόφαση», ενώ η καθηγήτρια Ευαγγελία Χαρμανδάρη ανέφερε ότι θα αναβαθμίσει το επιστημονικό έργο της χώρας.

Ο Χρήστος Κυριακόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας στις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι η επιστροφή στην πατρίδα ήταν διαχρονικός στόχος για πολλούς, ενώ η καθηγήτρια Τζένη Γούργαρη τόνισε πως πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή» για την ελληνική ιατρική διασπορά.

Ο Δαμιανός Κοκκινίδης από το Πανεπιστήμιο Γέιλ υπογράμμισε ότι η ρύθμιση αποτελεί «απίστευτα επιτυχημένο παράδειγμα» για την προσπάθεια brain gain, ενώ ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συνολική πρόοδος της χώρας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιστροφή ταλαντούχων Ελλήνων από το εξωτερικό.

Με τη νέα πολιτική, η κυβέρνηση ευελπιστεί να ενισχύσει ουσιαστικά το ανθρώπινο δυναμικό της υγείας, κάνοντας την Ελλάδα ελκυστικότερη για επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Κύλιση στην κορυφή