Κυριακή Γρίβα: Τι κατέθεσαν συγγενείς του θύματος και ο ιατροδικαστής

Συνεχίζεται και σήμερα η δίκη για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα από τον 40χρονο πρώην σύντροφό της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.

Στη σημερινή διαδικασία κατέθεσε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο δράστης «ήθελε να σκοτώσει την Κυριακή, είχε σχέδιο». Ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι τα πολλαπλά χτυπήματα αποδεικνύουν ότι προσπαθούσε να τη δολοφονήσει και σταμάτησε μόνο όταν κατάλαβε πως της έδωσε το τελικό χτύπημα.

«Στόχος ήταν να πεθάνει, το πρώτο χτύπημα, ήταν στην πλευρά της καρδιάς. Το τελευταίο προκαλεί τη ρήξη της φλέβας κοντά στην καρδιά, στη βάση της καρδιάς. Μπορεί και να ζούσε η Κυριακή αν δεν υπήρχε το τελευταίο χτύπημα. Θεωρώ ότι η Κυριακή δεν θα είχε καταλήξει».

Σε ερώτηση του συνήγορο υποστήριξης της κατηγορίας για «το αν είχαμε την έγκαιρη παρέμβαση του φρουρού και μπορούσε να αποτρέψει το συμβάν, με μια κλοτσιά, θα ζούσε σήμερα η Κυριακή», ο κ. Γαλεντέρης απάντησε: «Ναι, νομίζω τα πρώτα τραύματα δεν ήταν μοιραία, μόνο η 5η μαχαίρια και εκεί σταμάτησε γιατί άρχισε να αναβλύζει το αίμα» και συνέχισε: «Ήθελε να σκοτώσει την Κυριακή, είχε σχέδιο».

Σε άλλο σημείο ο ιατροδικαστής χαρακτήρισε «στοχευμένα και δυνατά» τα χτυπήματα για τα οποία χρησιμοποίησε «μαχαίρι σεφ», αφού ήδη «έχει κόψει το κόκαλο και έχει μπει στον πνεύμονα».

«Δεν είχε μανιακό επεισόδιο»

Ο κ. Γαλεντέρης ισχυρίστηκε ότι ο δράστης «δεν φαίνεται πως είχε διαταραχή σκέψης που τον διευκόλυνε να σκοτώσει την Κυριακή» και προσέθεσε: «Έχει αρκετές νοσηλείες, δεν έχουν καταγράφει μανιακά επεισόδια. Δεν είμαι ειδικός αλλά ξέρω να το αναγνωρίσω δεν περιγράφεται πουθενά» και τόνισε ότι ο δράστης ακόμη και αν ήταν σε μανιακό επεισόδιο την ώρα της δολοφονίας αυτό θα διαπιστωνόταν στη συνέχεια όταν εξετάστηκε από ψυχιάτρους.

Ο κ. Γαλεντέρης αμφισβήτησε και τις απόπειρες αυτοκτονίας που είχε κάνει ο κατηγορούμενος, ενώ αναφερόμενος στην ημέρα της δολοφονίας χαρακτήρισε τα τραύματα στον τράχηλο του 40χρονου «επιφανειακά δερματικά», κρίνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για «αυτοτραυματισμό και όχι για απόπειρα αυτοκτονίας».

Στο σημείο αυτό ο πατέρα της Κυριακής αντέδρασε, λέγοντας μεγαλόφωνα: «Να μας κάνει τώρα ένα επεισόδιο».

Ακόμη, ο ιατροδικαστής αμφισβήτησε τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής η οποία έχει καταγραφεί το 2020, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως γράφτηκε στη συνταγογράφηση γιατί «ξεκλειδώνει πεδία φαρμακευτικής αγωγής».

Η διάγνωση της διπολικής διαταραχής δικαιολογεί ορισμένα φάρμακα

Από την πλευρά του ο ψυχίατρος Δημήτρης Καραΐσκος, τεχνικός σύμβουλος μητέρας της Κυριακής ανέφερε: «Το μανιακό επεισόδιο έχει διάρκεια δεν μπορεί για δέκα λεπτά να έχω μανιακό και μετά να κλείνει ο διακόπτης. Χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα. Οι ουσίες μπορούν να κάνουν μανιακό επεισόδιο αλλά δεν είναι η αρρώστια. Δεν μαζεύεται το μανιακό μπορεί να μας πάρει και μήνες με φάρμακα».

Μάλιστα, ο κ. Καραΐσκος ήταν απόλυτα κατηγορηματικός σχετικά με το θέμα του καταλογισμού λέγοντας: «Δεν θεωρώ ότι εκείνη την ώρα έδρασε η νόσος και επηρέασε την πράξη του». Ο μάρτυρας συμφώνησε ότι κατά τη συνταγογράφηση, μπορεί να αναφερθεί ασθένεια ώστε να μπορέσουν να δικαιολογηθούν συγκεκριμένα φάρμακα, «διαφορετικά τα πετάει έξω το σύστημα και τα πληρώνει ο ίδιος».

Ήθελε να έχει εξουσία πάνω της

Ο θείος της 28χρονης, αστυνομικός στο επάγγελμα, αναφερόμενος στην ημέρα του φόνου ο δράστης που την δολοφόνησε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, είπε: «Θα μπορούσε μόνο να εξέλθει ένας αστυνομικός και να φωνάξει «ε! τι κάνεις εκεί», μια φωνή. Αστυνομικός με στολή και μόνο, αυτό θα ήταν αποτρεπτικό. Ούτε ένας δεν έκανε το σωστό. Θα μπορούσε να τη σώσει ακόμη και από το τηλεφωνικό κέντρο, να της έλεγε “κάτσε εκεί” αφού φοβάσαι. Θα μπορούσε να τη σώσει και από χιλιόμετρα μακριά».

Αναφερόμενος στον δράστη ο θείος της Κυριακής ανέφερε ότι «της μιλούσε άσχημα και ήθελε να έχει εξουσία πάνω της» .

«Τη χτυπούσε και την κακοποιούσε ψυχικά» κατέθεσε η θεία της Κυριακής και με βουρκωμένα μάτια συνέχισε: «Τη συμβουλεύαμε να χωρίσει αλλά ήταν πολύ ερωτευμένη. Όταν μετά ήθελε να ξεφύγει δεν μπορούσε γιατί την εκβίαζε, της έλεγε “θα κόψω τις φλέβες μου”, “θα κάνω κακό σε εσένα και στην οικογένεια σου”, “θα δεις τι θα γίνει”» και με σιγανή φωνή είπε «η Κυριακή φοβόταν τα επακόλουθα».

Κυλώντας το δάκρυ πάνω στο μάγουλο η θεία είπε με χαραγμένη την έκφραση του πόνου, «της λέγαμε, βασανίζεσαι γιατί μένεις μαζί του και μας έλεγε “τον αγαπάω, με αγκαλιάζει και χάνομαι”». Κλαίγοντας και κοιτώντας τους δικαστές στα μάτια, είπε μετά από ένα βαθύ αναστεναγμό: «Η Κυριακή ήταν πολύ ήσυχο και δοτικό παιδί, ήταν υπερβολικά καλή».

Η μάρτυρας δέχτηκε πολλές ερωτήσεις για τους λόγους που δεν ενημέρωσαν τον πατέρα της Κυριακής για τις κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος της και η θεία της είπε ότι «φοβόμασταν μην γίνει τσακωμός και δεν το λέγαμε στον πατέρα της. Θέλαμε να το τελειώσουμε ήπια. Να χωρίσουν όπως πρέπει».

Και εκείνη τη στιγμή ακούγεται η φωνή του πατέρας της Κυριακής που είχε ήδη σηκωθεί όρθιος και απευθυνόμενος στην θεία της άτυχης κοπέλας είπε: «Έπρεπε ρε Κούλα, δεν θα ήμασταν εδώ πέρα τώρα» και εκείνη τη στιγμή πάγωσε όλη η δικαστική αίθουσα.

Ήταν «πανέξυπνος, ήταν μανούλα»

Ο θείος της Κυριακής με προβλήματα αναπηρίας κατά τη κατάθεσή του χαρακτήρισε το δράστη «πανέξυπνο, ήταν μανούλα». Ούτε λίγο ούτε πολύ στην κατάθεση του ο θείος είπε ότι δράστης τους δούλευε όλους, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πίστευε ότι είχα πάρει σύνταξη αναπηρίας με πλάγιο τρόπο. Έτσι, δημιούργησε σχέση με μένα για να τον βοηθήσω να «λαδώσει» κάποιον για να πάρει σύνταξη .

Όταν τον ρώτησα ποιο είναι το πρόβλημα του μου είπε: «Μην στεναχωριέσαι μπαινοβγαίνω στα ψυχιατρεία χρόνια και έχω δικαιολογητικά. Έχω χαρτιά που πιστοποιούν τρέλα». Και προσέθεσε κατηγορηματικά: «Εγώ πιστεύω ότι δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα. Μου είχε πει “δεν έχω πρόβλημα αλλά το παίζω για να πάρω κάποιο χαρτί”».

Κύλιση στην κορυφή