Κυριακή Γρίβα: «Ο σκοπός τα είχε χαμένα, ακούγαμε ουρλιαχτά», λέει αστυνομικός της Άμεσης Δράσης

Τη σκυτάλη των μαρτυρικών καταθέσεων στη δίκη για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα πήρε σήμερα αστυνομικός της Άμεσης Δράσης που περιέγραψε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τα όσα εκτυλίχθηκαν μπροστά του στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όταν έφτασε εκεί λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία της 28χρονης.

Ο μάρτυρας, από τους πρώτους που έφτασαν στο σημείο, ανέφερε πως δεν είχε δεχτεί ο ίδιος την αρχική κλήση, αλλά άκουσε στον ασύρματο «φωνές, ουρλιαχτά και πανικό». Όπως είπε, η εικόνα ήταν θολή, αλλά η σοβαρότητα της κατάστασης ξεκάθαρη. «Το Κέντρο πάλευε να καταλάβει τι έχει γίνει. Εμείς ενημερώσαμε ότι θα συνδράμουμε και κατευθυνθήκαμε άμεσα στο Τμήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο αν συνομίλησε με κάποιον από το Τμήμα, ο αστυνομικός ανέφερε πως θυμάται μόνο τον σκοπό, «ο οποίος τα είχε τελείως χαμένα, σαν να είχε πάθει σοκ». Όσον αφορά τους υπόλοιπους αστυνομικούς, δήλωσε πως τους είδε σε δεύτερο χρόνο, αφού πρώτα φρόντισε να ανταποκριθεί στο συμβάν «με επαγγελματισμό».

Σε ερώτηση της Προέδρου για το πώς πρέπει να αντιδρά ένας αστυνομικός σε παρόμοιες καταστάσεις, ο μάρτυρας απάντησε. «Θέλει πολύ επαγγελματισμό και να μην υπάρχει εφησυχασμός – ειδικά όταν φέρεις όπλο. Δεν ξέρω πώς καθόταν ο σκοπός πριν γίνει το κακό, αλλά η επαγγελματική παρουσία ενός αστυνομικού μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Ακόμη και αν πίνει καφέ, το όπλο και το αλεξίσφαιρο πρέπει να είναι μέρος της παρουσίας του».

Όταν ρωτήθηκε αν οι αστυνομικοί βγάζουν εύκολα όπλο, απάντησε πως «ο Έλληνας αστυνομικός δεν διαφέρει από τον αστυνομικό του Λος Άντζελες – τα πρωτόκολλα είναι ίδια. Όμως κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό. Πρέπει να σταθμίσεις τα πάντα. Για μένα, το πιο επικίνδυνο εκείνη τη στιγμή ήταν ότι περνούσαν δύο κυρίες απ’ έξω. Ο στόχος δεν είναι να γίνει μακελειό, αλλά να αναχαιτιστεί ο δράστης. Μόνο η ΕΚΑΜ έχει αυτή την εκπαίδευση – οι υπόλοιποι δεν την έχουμε. Και το κράτος δεν μας την παρέχει. Η σκοπιά στην ΕΛ.ΑΣ. θεωρείται… τιμωρία».

Κύλιση στην κορυφή