Κύπρος: Στρατηγική αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης επιδιώκουν οι ΗΠΑ

Στην αεροπορική βάση της Κύπρου «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο φαίνεται να στρέφεται το ενδιαφέρον των Αμερικανών, οι οποίοι θέλουν να την αναβαθμίσουν σύντομα ώστε να έρθει πιο κοντά στα δεδομένα του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την philenews.com, Αμερικάνοι εμπειρογνώμονες πραγματοποίησαν αυτοψία στη βάση την περασμένη Πέμπτη και μίλησαν με τον υπουργό Άμυνας, Βασίλη Πάλμα, με τον οποίο συμφώνησαν στην ολική αναβάθμιση της στρατιωτικής βάσης προκειμένου να μπορεί να παίξει ένα ουσιαστικό ρόλο στην περιοχή, κυρίως για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Και παράλληλα να μπορεί να αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των πολιτικών στην άσκηση περιφερειακής πολιτικής.

«Κύριο μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει την επέκταση. Να μεγαλώσει ο δίαυλος που χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα για να μπορούν να πετάξουν και μεγαλύτερου μεγέθους, καθώς και σειρά κτιριακών έργων, όπως για παράδειγμα μεγαλύτερος πύργος ελέγχου. Στόχος είναι να μπορούμε να φιλοξενούμε περισσότερα αεροσκάφη και να μπορούν να υποστηρίζονται για ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές», ανέφερε ο Βασίλης Πάλμας στο enikos.gr.

Όλα δείχνουν ότι η βάση θα ξεκινήσει να αναβαθμίζεται το καλοκαίρι και οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου 18 μήνες. Το κόστος θα φτάσει τα 14 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι διατεθειμένοι να καλύψουν οι Αμερικανοί. Επιπλέον όμως των εργασιών, οι ΗΠΑ θα εγκαταστήσουν και συστήματα αεράμυνας, δημιουργώντας έναν αδιαπέραστο θόλο προστασίας της περιοχής.

«Δεν θα είναι ορμητήριο επιθετικών αποστολών, κι αυτό είναι κάτι που το τονίζω με έμφαση. Θα μπορούν να υποστηρίζονται ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές, όπως για παράδειγμα οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, που έγιναν πρόσφατα στον Λίβανο. Θα τη χρησιμοποιούμε για ασκήσεις που γίνονται με την Εθνική Φρουρά. Και όσοι χρησιμοποιούν την βάση αυτή θα παίρνουν άδεια από εμάς» μας διευκρινίζει ο κος Πάλμας προσθέτοντας ότι εκτός από τις ΗΠΑ «θα χρησιμοποιείται και από άλλα φίλα κράτη είτε από την Ε.Ε. είτε από την Ιορδανία είτε από την Αίγυπτο είτε από το Ισραήλ».

Οι εργασίες αναβάθμισης

Οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αναβαθμιστεί η βάση και να είναι σε «επίπεδο ΝΑΤΟ» όπως είναι και η σχετική ορολογία που χρησιμοποιείται για να αναδείξει το απαιτούμενο στάνταρ είναι προς τρεις κατευθύνσεις, εκσυγχρονισμό, ασφάλεια και υποδομές. Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζει πως η βάση θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και ελέγχου. Παρά τις αντιδράσεις εντός και εκτός ότι θα μετατραπεί σε αμερικανο-νατοϊκό ορμητήριο, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη επιμένει ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Υποδεικνύοντας παράλληλα ότι η βάση της Πάφου δεν θα είναι κάτι ανάλογο με εκείνη του Ακρωτηρίου, που χρησιμοποιείται από την Βρετανία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα έργα αναβάθμισης της βάσης να τρέξουν γρήγορα και να αρχίσουν όσο πιο νωρίς γίνεται. Όπως είχε αναφέρει και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στην πρόσφατη συνέντευξή του στον «Φ» μέσα στους στόχους που θέτει η κυβέρνηση είναι τα έργα αναβάθμισης να ολοκληρωθούν εντός 18 μηνών. Όσον αφορά το κόστος, αυτό υπολογίζεται κάτω από τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Η ενισχυμένη συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ έχει σημαντικές επιπτώσεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο: Η στενότερη αμυντική συνεργασία, σε συνδυασμό με την άρση του εμπάργκο, ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητα της Κύπρου έναντι πιθανών απειλών, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα.

Την ίδια ώρα, Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην ενισχυμένη συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ, θεωρώντας την ως απειλή για τα συμφέροντά της στην περιοχή. Αυτό προσθέτει μια επιπλέον διάσταση στην ήδη τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος επιδιώκει να διατηρήσει μια ισορροπημένη εξωτερική πολιτική, συνδυάζοντας την ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ με τη συμμετοχή της στην ΕΕ και την ενίσχυση των σχέσεων με άλλους εταίρους στην περιοχή, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Κύλιση στην κορυφή