Ο Κωστής Χατζηδάκης
Ο Κωστής Χατζηδάκης / Facebook

Κωστής Χατζηδάκης στο Greece Talks: Ρεκόρ στον τουρισμό το ’23

Το συνέδριο «Greece Talks_Thessaloniki: Η Θεσσαλονίκη στον διεθνή τουριστικό χάρτη», που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Travel.gr με το Πρώτο Θέμα, εγκαινίασε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στη συζήτηση που συντόνιζε ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ με τον Στέλιο Αγγελούδη, Δήμαρχο της πόλης και τον Δημήτριο Γερογιάννη, CEO της AEGEAN.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, η χώρα βίωσε ρεκόρ όλων των εποχών στον τουρισμό το 2023, σχεδόν 21 δισ. ευρώ εισπράξεις με 33 εκατομμύρια επισκέψεις. Όπως είπε πως πέρσι μόνο είχαμε αύξηση 15% σε σχέση με το 2022.

Αναφερόμενος μόνο στη Θεσσαλονίκη είπε πως δύο κατακτήσεις της πόλης που «ίσως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ούτε εμείς, ούτε οι Θεσσαλονικείς, είναι τo αεροδρόμιο και το λιμάνι». Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως έχει προχωρήσει η αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, τα οποία όπως είπε από «τσαντίρια» έχουν γίνει «κούκλες». «Αναφέρομαι και στις επεκτάσεις και στον αριθμό των πτήσεων», είπε συμπληρώνοντας πως το μερίδιο των διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο Μακεδονία ανέβηκε στο 68% από 62%.

Στην συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο λιμάνι της πόλης, λέγοντας πως έχει αυξηθεί ο κύκλος εργασιών στο λιμάνι κατά 52% και «βλέπουμε ένα μεγάλο άνοιγμα στην κρουαζιέρα και υπάρχουν περιθώρια να πάμε πολύ παραπάνω».

Χατζηδάκης: Μας απασχολούν οι υψηλές τιμές των ακινήτων

Αναφερόμενος στις τιμές ακινήτων και πώς αυτές έχουν επηρεαστεί από τον τουρισμό και την εξάπλωση του AirBnb, είπε πως «πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε πως όσο ανεβαίνει η χώρα, μετά και την εσωτερική υποτίμηση που είχε συμβεί, θα ανέβαιναν και οι τιμές των ακινήτων» συμπληρώνοντας ωστόσο πως «αυτό που μας απασχολεί είναι το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν ανέβει πολύ παραπάνω απ όσο έχει ανέβει η οικονομία».

Παράλληλα επεσήμανε πως «καταγράφουμε τις εξελίξεις με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και σχετικά με τις Golden Visa» και συνέχισε λέγοντας πως «για το Airbnb όταν το Σεπτέμβριο θα δούμε πως θα έχει λειτουργήσει το μέτρο της κυβέρνησης και θα έχουμε μια πρώτη αποτίμηση, θα ξαναδούμε το ζήτημα και τις παρεμβάσεις μας. Για την Golden Visa η κυβέρνηση θα δράσει γρηγορότερα νομοθετικά».

Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η Θεσσαλονίκη έχει μείνει πίσω σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ και υποδομές σε σχέση με την υπόλοιπα έργα. «Παίρνουμε πρωτοβουλίες και δρομολογούμε σημαντικά έργα, ορατά σε Θεσσαλονικείς και επισκέπτες» είπε και συμπλήρωσε πως η αρμόδια εταιρία του Μετρό «μας διαβεβαιώνει ότι θα παραδοθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς». Αναφερόμενος στο κυκλοφοριακό τόνισε πως «προχωρεί και το flyover, προξενεί αναστάτωση στην πόλη αλλά η ενόχληση θα είναι προσωρινή ενώ το μέτρο θα είναι μόνιμο» ενώ έκανε ειδική αναφορά στον πολιτισμό λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη τρία μουσεία στη Θεσσαλονίκη: To μουσείο Ολοκαυτώματος, το μουσείο Παύλου Μελά και το μουσείο που θα στεγάσει ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά την κατασκευή του Μετρό»

Ο κ. Χατζηδάκης παράλληλα σημείωσε πως η ανεργία στη Θεσσαλονίκη είναι υψηλά σε σχέση με τους ρυθμούς μείωσης της ανεργίας στην υπόλοιπη χώρα, «αλλά και επενδύσεις έχουμε και επιστρέφει το ρεύμα των νέων που έφευγαν με το bran drain». «Ήδη υπάρχουν πρωτοβουλίες με σύμπραξη ιδιωτών και δημοσίου για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *