«Το τέλος ταφής είναι ουσιαστικά μία ευρωπαϊκή υποχρέωση, η οποία εντάσσεται στη λογική ότι ο ρυπαίνων πληρώνει και όπως γνωρίζετε σε σχέση με τα απορρίμματα ήμασταν αρκετά πίσω. Έχει γίνει μία συστηματική δουλειά και αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την προσαρμογή μας και σε πολιτικές πιο περιβαλλοντικές, ανακύκλωση, παραδείγματος χάρη που και σε αυτά είχαμε μείνει σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο, πίσω» είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης στην ERT1 και στην εκπομπή «Συνδέσεις».
Επισήμανε ότι μετά την χθεσινή συνάντηση κατέληξαν σε ένα πλαίσιο το οποίο βελτιστοποιεί τις διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την είσπραξη του τέλους, εξασφαλίζει και την βιωσιμότητα την οικονομική των δήμων και τις επόμενες μέρες, επειδή θα πρέπει όλα αυτά κάπως να αποτιμηθούν και να αποτυπωθούν θα υπάρχουν και περαιτέρω ανακοινώσεις σε σχέση και με την διαχείριση αυτού του ζητήματος, δηλαδή και των απορριμμάτων ευρύτερα αλλά και του τέλους.
«Θα είναι χαμηλότερο το ποσό για τους δήμους και από κει και πέρα υπάρχει και μία διαδικασία, γιατί πάνω στην πράξη φαίνονται αρκετά ζητήματα, η οποία βελτιστοποιεί τη διαδικασία της είσπραξη του τέλους ταφής» είπε. «Επομένως όλα αυτά θα ομαλοποιηθούν. Η κυβέρνηση θα παρέμβει με τον τρόπο με τον οποίον έτσι συζητάμε αυτές τις μέρες και νομίζω θα υπάρχει και σε αυτό ένα αποτέλεσμα» σημείωσε.
Επίσης ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε: «Είμαστε σε μία μεταβατική φάση. Η χώρα μας βρέθηκε σε μία διαφορετική διαδικασία ωρίμανσης όλων των πολιτικών που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πόσες φορές δεν είχαμε ακούσει για πρόστιμα σε βάρος της χώρας μας για παράνομους ΧΥΤΑ κλπ. Υπάρχει πλέον ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε ολόκληρη την χώρα ο οποίος εξελίσσεται, ήδη έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν πολλές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, αλλά λειτουργούν και διαδικασίες ανακύκλωσης. Αυτός ο σχεδιασμός βρίσκεται σε μία φάση μετάβασης, δηλαδή τα νούμερα τα οποία θα βλέπουμε σε σχέση με την ανακύκλωση θα είναι πολύ πιο καλά όσον αφορά στους δήμους τα επόμενα 2, 3 χρόνια. Επομένως, μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, πρέπει να εξασφαλίσουμε ώστε και οι δήμοι να συντηρούν τα οικονομικά τους, να ανταποκρίνονται σε αυτή τη διαδικασία, αλλά και ταυτόχρονα να μην ατονήσει η προσπάθεια που πρέπει να γίνεται για την ανακύκλωση και γενικότερα για τις περιβαλλοντικές πολιτικές».
Σε ερώτηση για τα μεγάλα ποσά που ισχυρίζονται οι δήμαρχοι ότι πρέπει να πληρώσουν είπε: «Μπήκε ένα πλαίσιο και τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συνεργασία και με την αυτοδιοίκηση στις απαραίτητες ενέργειες και δεν νομίζω ότι θα υπάρχουν τέτοια θέματα». «Πρέπει να επιμείνουμε στις φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές, ταυτόχρονα όμως και με τις δικές μας ενέργειες θα εξασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα των δήμων.
Για τις δηλώσεις σχετικά με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο κ. Κοντογεώργης είπε: «Η θεσμική τάξη επιβάλλει να είμαστε γενναιόδωροι με ανθρώπους που έχουν βρεθεί στα ήπατα αξιώματα της χώρας και ειδικά όταν υπάρχει και μία θετική συνεισφορά σε κάποια σημεία αυτή να αναδεικνύεται. Γιατί ξέρετε αυτό είναι συλλογικό κεκτημένο. Έτσι σφυρηλατείται η εθνική ενότητα, προφανώς μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, ακόμα και αρνητικές κριτικές για διάφορες πτυχές, αλλά αυτό το οποίο είναι κοινή μας κατάκτηση, που θα σας έλεγα ευθυγραμμίστηκαν και υπήρξε μία σύμπτωση και των δύο μεγάλων παρατάξεων διαχρονικά, είναι στον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας».
«Το κλίμα συναίνεση, εγώ δεν το προσδιορίζω μόνο στα δύο κόμματα, δηλαδή στην αξιωματική αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση, αφορά ευρύτερα το πολιτικό σκηνικό» σημείωσε.
Για το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον και τις δηλώσεις Ερντογάν ο κ. Κοντογεώργης είπε: «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είχε ένα σταθερό σχέδιο από το 2019, αυτό εφάρμοσε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στο διεθνές περιβάλλον. Αυτό αποτυπώθηκε και στις αμυντικές συμμαχίες της χώρας. Η φωνή της Ελλάδας αυτή τη στιγμή ακούγεται και νομίζω όλοι το αποδέχονται αυτό. Επομένως θα δούμε τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν. Προφανώς υπάρχει μία ετοιμότητα. Υπάρχουν πολλές αλλαγές στη γειτονιά μας. Η χώρα μας είναι αυτός ο φάρος σταθερότητος, αλλά ταυτόχρονα προφανώς λαμβάνει και όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου και να ενισχύσει τη θέση της, αλλά και σε οποιαδήποτε σκέψη μπορεί να υπάρχει, που μπορεί να επιβουλεύεται με τον άλφα ή το βήτα τρόπο τα εθνικά συμφέροντα να κάνει αυτό που πρέπει».